понеделник, 1 април 2013 г.

Актуално

ГЕРБ води с 4,5% на БСП, 14% за партия на протеста!

Въпреки февруарските събития ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП и в края на март тя е вече 4,5%. Ако сега имаше избори, 21,9% от гласоподавателите биха пуснали бюлетина за партията на Бойко Борисов срещу 17,4% за БСП. В същото време хипотетична партия на протеста би събрала 14 на сто от гласовете, но сред избирателите няма единство коя е точно тази партия.
Това отчита проучване на социологическа агенция “Алфа рисърч”, проведено между 22 и 27 март сред 1050 пълнолетни граждани с интервюта по домовете им.
Спрямо януарското проучване на “Алфа рисърч”, ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%. Най-силен ръст бележи “Атака” – от 1.9% на 5.5%. ДПС запазва позициите си  на 4.8% подкрепа, но тенденцията е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г., отчитат социолозите. Движение “България на гражданите” на Меглена Кунева също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.
С шансове да влязат в парламента са още ДСБ-Единство (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на СКАТ Валери Симеонов. При по-ниска избирателна активност те могат и да достигнат непбходимия праг от 4%.
Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект, коментират изследвоателите на обществените нагласи. Според социолозите за такава партия биха гласували младите и радикално настроените избиратели. Щедрите социални обещания на националистическите формации привличат протестния вот. В същото време обаче остава отворен въпросът дали този протестен вот ще продължи да се “отлива” към тях или ще премине частично към нови политически субекти, констатира проучването.