петък, 3 май 2013 г.

Вяра

Разпети петък е, преживяваме тайнството на покаянието

В най-тежкия ден от Страстната седмица засвидетелстваме нашето преклонение пред Спасителя
Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Разпитван, поругаван, измъчван, вменявайки му страшни вини, Пилат, пoдстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал най-страшната присъда – да разпнат на кръст невинния Агнец.  Пренесен в жертва за греховете на цялото човечество, небето и земята потънали в мрак, слънцето скрило лика си, а тъмнина надвиснала над Голгота.

В този ден черен, мрачен, потресаващ, Син, разпнат на кръста като най-позорен разбойник, умрял. На Велики петък го погребали в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг: Църквата повелява тогава да не се яде, нито нещо да се пие (дори вода). А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко дихание страда заедно с Богочовека, съпричастно е на неговата смърт и погребение.

Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига ''гробът'' Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащаницaта - платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се поставят Евангелието, Кръстът и много цветя.

Християните идват в храма и носят цветя така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват последователно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяват преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност за изкуплението което ни дари Спасителят. После отново се покланят пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целува.

Свещеникът раздава цвете за благословение и духовна утеха символ на надеждата и вярата, че още малко и гробът ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Вярващите отнасят цветето в дома си и го поставят над иконите, за да напомнят, че предстои Великия ден.

Всички ритуали, които се изпълняват в храма, не са свързани със суеверие за здраве, късмет, а още по-малко за прощаване на греховете - те могат да бъдат простени единствено в тайнството Покаяние, Изповед. Те са плод на чистата и силна вяра в нашия Господ, пред чийто гроб смирено се покланяме.

По време на петъчната вечерня в храма се припомня и съпреживява Христовите страдания, смърт и погребение.

Плащаницата се изнася от олтара и се извършва специално богослужение, наречено опело Христово. С нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взема Плащаницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма.

Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.