вторник, 21 май 2013 г.

Тънки сметки

Играта с кворума!

Триковете с кворума ще са определящи при взимането на решенията в новото Народно
събрание.
Това стана ясно в първите часове от работата му във вторник. Основен играч, очаквано се оказа, ще е „Атака”.

До прилагането на сложните схеми се стигна заради паритета между силите в Народното събрание – 120 са депутатите на БСП и ДПС и 120 – на ГЕРБ и Атака в 240-местния парламент.

Според правилата в него кворумът се определя всяка сутрин, когато депутатите се регистрират. От броя им става ясно с какви гласове ще се приемат решенията през този ден.
Така например, ако се регистрират 200 депутати, решенията ще се взимат с половината плюс един гласа - или 101.
Единственото изискване за начало на пленарния ден е депутатите да са повече от половината, тоест минимум 121.

В първия ден на 42-ото Народно събрание депутатите от „Атака” не отчетоха присъствието си при регистрирането и свалиха кворума за деня.

Малко след това обявиха от трибуната, че няма да подкрепят нито БСП и ДПС, нито ГЕРБ и почти веднага го приложиха буквално. Те не участваха в гласуването на новия шеф на Народното събрание Михаил Миков и така дадоха възможност на БСП и ДПС само със своите гласове да го изберат.

Така националистите успяха да спазят обещанието си да не подкрепят явно ДПС и БСП.

Схемата игра с кворума без регистрация бързо беше разкрита и разкритикувана от ГЕРБ. Това означава, че вместо 240, депутатите стават 220 и гласовете на БСП и ДПС са достатъчни, разкри лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

За да принуди националистите да заемат явна позиция,
Борисов се закани, че когато се стигне до избора на правителство, депутатите от ГЕРБ също няма да се регистрират.
Ако и Атака направи същото отново, ще се стигне до невъзможност да се открие работата на парламента и да се проведе гласуване изобщо. В този случай някой от депутатите на Сидеров ще трябва да се регистрира и така да даде възможност парламентът да избере новия Министерски съвет.