петък, 10 май 2013 г.

Актуално

Още агенции изравниха ГЕРБ и БСП

Дни преди изборите още две социологически агенция дадоха почти равен резултат на двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП.
Според проучване на "Галъп" за в. „Преса“, ГЕРБ ще получи 24%, а БСП – 23,6%. В четвъртък и "Сова Харис" обяви, че ГЕРБ и БСП са с изравнени сили.
В изследването на "Галъп" трета политическа сила е ДПС със 7,1%, следвана от "Атака" със 7% и Движение "България на гражданите" с 3,7%.
„Вероятността ГЕРБ да бъде участник в следващото управление на страната е крайно малка или казано позитивно, направо е невероятно ГЕРБ да управлява“, смятат социолозите от агенцията.
Според данните на друга социологическа агенция, "Медиана", ГЕРБ получава 32%, БСП – 31,5%, ДПС – 11,6%, "Атака" – 8%, а Движение "България на гражданите" – 4%.
Партиите, които остават под 4-процентната бариера за влизане в парламента са НФСБ (2,1%), ДСБ (1,9%), СДС (1,8%), ВМРО (1,6%). РЗС, ГОРДА България и "Лидер" получават по 1%.
Левицата е в кондиция да защити традиционния си максимум от 1 милион гласа. БСП има потенциал за победа на тези избори, но тя зависи не само от мекия електорат на ГЕРБ, но и от броя на хората, които ще гласуват за социалистите само за да свалят ГЕРБ, твърдят социолозите.
Според "Медиана", другите сигурни участници в следващия парламент са ДПС и "Атака". Партията на Меглена Кунева има потенциал да влезе в парламента, но за това е необходима сериозна мобилизация на симпатизантите му.