събота, 11 май 2013 г.

ИЗВЪНРЕДНИ НОВИНИ! МЕГАСКАНДАЛ! НА ЖИВО

Прокуратурата и ДАНС предотвратили грандиозна изборна измама на ГЕРБ! 

ПОТВЪРДЕНО ОТ ПРОКУРАТУРАТА! 

ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ!

ВМРО: Борисов и Цветанов трябва веднага да бъдат арестувани
БСП: Борисов и Цветанов ни върнаха в каменната ера
ДПС: Това е опит за държавен преврат!
ДСБ: Настояваме за отлагане на вота
МС: Всичко, което сме поръчали е получено и разпространено.
Атака: Президентът да свика извънреден съвет тази вечер
ГЕРБ: Сезира Централната избирателна комисия  за извършено набедяване
Президент: Отнасям се с доверие към действията на институциите и подкрепям техните усилия
През нощта ДАНС и прокуратурата са предотвратили грандиозна фалшификация на изборите
на 12 май.
Машинацията е подготвена от ГЕРБ и се случва за пръв път в историята на страната, съобщи Николай Бареков в ТВ7.
350 хиляди незаконни и фалшиви бюлетини са отпечатани в костинбродската печатница „Мултипринт“, спечелила поръчката за отпечатване бюлетините за утрешния парламентарен вот.
По закон до 8 май е приключено с печатането на истинските бюлетини за вота и те са били
извозени до секционните комисии . След това печатницата е трябвало да бъде затворена и да се спре печатането на бюлетини.
Два дни по-късно обаче в печатницата са открити отпечатани още 350 хиляди бюлетини – в 10 палета по 35 000.
Те са фалшиви и незаконни – защото са отпечатани след крайния срок, подготвени са за нещо друго -за фалшификация на вота
350 хиляди бюлетини всъщност са около 10% от очакваните гласове на изборите.
Коя партия би могла да стои зад това? Оказва се, че
печатницата „Мултипринт“ е собственост на Йордан Бончев, общински съветник на ГЕРБ в Костинброд и е сочен за дясна ръка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в региона.
Нещо повече - поръчката за отпечатването на изборните бюлетини е възложена от Росен Желязков, човекът на Бойко Борисов в Столична община и Главен секретар на Министерски съвет по времето, когато е спечелена поръчката за бюлетините от Мултипринт.
Скандално е и че операцията в печатницата „Мултипринт“ е направена без МВР.
Очевидно прокуратурата и ДАНС нямат доверие във вътрешното министерство, заяви Бареков.

"Нищо не сме печатали след 8 май, - заяви пред Тв7 Йордан Бончев - собственик на печатницата "Мултипринт", общински съветник на ГЕРБ в Костинброд. - Започнахме на 24 април и свършихме на 6 май. На 7 сутринта започнахме да товарим камионите и заминаха по разпределение всички камиони за страната. На 8 сутринта пристигнаха в районните избирателни комисии в София".
На въпрос каква тогава е причината за акцията на ДАНС и Прокуратурата, Бончев отговори: "Имало е проверка на технологическия брак". Собственикът на "Мултипринт" твърди, че е давал обяснения пред органите на реда, това според него било нормално.

ПРОКУРАТУРАТА ПОТВЪРДИ ИНФОРМАЦИЯТА НА ТВ7 преди секунди

ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ ОТ ПРОКУРАТУРАТА
По повод съобщения в средствата за масова информация относно проведени действия по разследването в печатница в гр. Костинброд, Пресцентърът на прокуратурата уведомява за следното:
След получен сигнал и извършена спешна проверка от органите на Държавна агенция „Национална сигурност", Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпления по чл. 282 НК и по чл. 1б9г НК. На 10.05.2013 г., късно вечерта е извършен оглед на местопроизшествие в сградата на печатница „Мултипринт" в гр. Костинброд, както и разпити на свидетели. В складови помещения са открити над 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини за гласуване в извънредните парламентарни избори на 12.05.2013 г. До 08.05.2013 г. „Мултипринт" ООД е изпълнило задълженията си по договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетините за изборите и същите са превозени до областните администрации в страната. Откритите през нощта на 10.05.2013 г. бюлетини са извън тези количества.
Разследването по досъдебното производство продължава. По тази причина и с оглед предстоящото гласуване на 12.05.2013 г., прокуратурата ще предостави допълнителна информация през следващата седмица. Бюлетините /общо 10 палета/ са поставени под засилена охрана.


ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ ПО МЕГАСКАНДАЛА


Борисов и Цветанов трябва веднага да бъдат арестувани и подведени под отговорност ВМРО Красимир Каракачанов.
заради гигантския опит за фалшификация на изборите. Това е позицията на ВМРО след скандалните разкрития за незаконно отпечатаните 350 хиляди бюлетини. Само бърз арест може да предотврати замитането на следи според лидера на

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки призова всички столичани на протест пред централата на ГЕРБ в административната сграда на НДК. Протестът започва в 17.30 ч.
*****************************************
"Борисов и Цветанов ни върнаха в каменната ера. Не е ясно дали иззетите 350 хил. БСП Сергей Станишев.
незаконни бюлетини са единствени. Вероятно не. Вече имаме информация, че са раздадени бюлетини в Сливен и Пловдив-област", каза преди минути на извънредна пресконференеция лидерът на
Станишев призова президента и премиера да направят проверка защо МВР не е участвало в операцията по залавянето на незаконното количество бюлетини в пеатницата в Костинброд. "Вероятно са искали да осуетят акцията. Ако е така, вътрешният министър и главният секретар трябва да си отидат веднага", каза Станишев. А поръчителят на "това безпрецедентно фалшифициране на изборите да гние в затвора."
Защо премиерът, президентът, чийто кабинет ни управлява и ЦИК мълчат.
Този въпрос зададе лидерът на БСП Сергей Станишев часове след скандала с фалшивите бюлетини, който разкри първа TV7.
По-рано стана ясно, че печатница на общинар на ГЕРБ в Костинброд е разбита от ДАНС и прокуратурата и са иззети 350 000 незаконни бюлетини.
*********************************************
Това е опит за държавен преврат!
Категоричната ни позиция е, че разкритията на прокуратурата и на ДАНС, че са отпечатани
незаконно 350 хил. бюлетини, с които се подготвя мащабна фалшификация на изборните резултати, е опит за държавен преврат.
Настояваме прокуратурата да разследва дали не са налице основания за подвеждане под съдебна отговорност по раздел първи от Глава първа в изборния кодекс за престъпления против Републиката, заяви Лютви Местан.
Той цитира Наказателния кодекс, според който такова деяние предвижда доживотен затвор.
Лидерът на ДПС изрази съмнения, че е напълнои възможно тези 350 хил. незаконно отпечатани бюлетини да не са единствените.
Всички членове на СИК да се подписват на бюлетината, поиска ДПС
ЦИК да задължи всички СИК и РИК да проведат изборите само при условие, че се считат за валидни онези бюлетини с положени адхок подписи на всички членове на секционните избирателни комисии.
Вторият печат да се полага само при условие, че има вече подписи на всички членове на СИК.
******************************************************
ДСБ: Настояваме за отлагане на вота
От ДСБ разпространиха следното съобщение: "След шока, който преживяхме сутринта след въоръженото нападение над семейството на Иван Костов имаме ново опасение. Откриването на 350 000 фалшиви бюлетини показва, че паралелното преброяване не е достатъчно за провеждане на честни избори, което ние се опитахме да организираме. Затова ДСБ настояват Главният прокурор да поиска от Конституционния съд да отложи провеждането на изборите до отпечатването на нови бюлетини".
"Борисов и Цветанов трябва веднага да бъдат арестувани и подведени под отговорност заради гигантския опит за фалшификация на изборите. Това е позицията на ВМРО след скандалните разкрития за незаконно отпечатаните 350 хиляди бюлетини", съобщиха от политическата сила.
*********************************************************
"Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет
няма задължение по Договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата", каза министър-председателят Марин Райков в съобщение до медиите.
"Всичко, което сме поръчали е получено и разпространено. Няма служител на МС, който да е бил арестуван или спрямо когото да е образувано предварително производство. Всички останали коментари ще бъдат направени след изборите като функция от установените от прокуратурата факти и обстоятелства", обясни Райков.
***********************************************************

ПП ГЕРБ сезира Централната избирателна комисия, Върховна касационна прокуратура и
Софийска градска прокуратура, за това, че в деня за размисъл, една медия и един журналист си позволиха да извършат набедяване в извършване на престъпление спрямо Политическа партия ГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Недопустимо е в деня за размисъл да бъде изнасяна информация по слухове и предположения от Николай Бареков и журналисти от ТВ 7 ,и да се правят внушения от националния ефир, представляващи набедяване и грубо нарушение на изборното законодателство, както и на етичния кодекс на българските медии, се казва в съобщението.
В деня за размисъл на 11 май 2013 г. след 01.00 ч. по ТВ 7 бе излъчено повторение на телевизионно интервю с председателя на БСП Сергей Станишев, което е грубо нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс свързани с предизборната кампания и с деня на размисъл. На основание чл.149 от Изборния кодекс внасяме жалба, за да бъде извършена проверка и да бъде установено дали е извършено нарушение на изискванията на чл.133, ал.6 от Изборния кодекс, заявиха от ГЕРБ.
ПП ГЕРБ настоява да бъде извършена проверка и да бъде установено дали не е извършено престъпление от горепосочените журналисти. „Настояваме ЦИК да се произнесе публично и незабавно по горепосочените факти и обстоятелства. Настояваме и органите на прокуратурата да се произнесат незабавно“, се казва още в жалбата до Централната избирателна комисия, до Върховна касационна прокуратура и до Софийска градска прокуратура.
*********************************************************

Волен Сидеров: Президентът да свика извънреден съвет тази вечер

Президентът трябва да свика извънреден съвет тази вечер. Това каза лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров на извънредна пресконференция в централата на партията. Бяхме единствените, които настойчиво твърдяхме, че през 2011 година президентските избори бяха направени с огромна измама. Някои партии бяха ощетени, сред тях и ние, може би най-много, каза Сидеров. Предлагаме президентът в момента, въпреки че беше избран с измама, тази вечер да свика извънреден съвет. На него да участват главният прокурор, който да докладва ситуацията и установените досега факти; какво се върши до момента, какви разпити текат. Тук има огромен обществен интерес, каза Сидеров. Да присъства председателят на ЦИК; служебният премиер, защото е пряко отговорен за поръчката за отпечатване на бюлетините. Какво значи информацията на Министерски съвет, в която се казва, че взаимоотношенията им са приключили на 8 май? Това е не само бягане от отговорност, а престъпно отношение към въпроса. Поръчителят на печата на бюлетините е задължен да осъществи контрол върху формите, с които се печатат бюлетините. Те трябва да бъдат унищожени след отпечатването, каза Сидеров. Марин Райков трябва да бъде разпитан и евентуално подведен под отговорност - за неизпълнение на служебно задължение, или злоупотреба, каза Волен Сидеров. На заседанието трябва да бъдат председателите на парламентарно представените партии като засегната страна, каза Сидеров. Председателят на ДАНС трябва да присъства на този съвет, както и служебният министър на вътрешните работи. Всички те имат какво да докладват, каза Сидеров. Не съм чул президентът да е взел отношение по случая. До час може да се свика извънреден съвет, всички сме на линия. Необходими са институционални действия, каза Сидеров.

Прессекретариатът на Президента е упълномощен да разпространи следното изявление на държавния глава:

„Отнасям се с доверие към действията на институциите и подкрепям техните усилия. Очаквам в кратки срокове резултатите от проверката на прокуратурата и ДАНС. Очаквам и незабавна реакция от страна на Централната избирателна комисия, така че да гарантира законосъобразното провеждане на демократични избори, включително и предприемането на спешни мерки, ако това е необходимо. Призовавам преди ЦИК, Прокуратурата и ДАНС да си свършат работата, да не се правят каквито и да било твърдения и изводи, за да се търсят изборни дивиденти в деня на размисъл. Призовавам политическите партии и медиите да уважават правилата на демокрацията!"

Обновена 19:38