вторник, 28 май 2013 г.

Актуално

Депутатите от ГЕРБ няма да се регистрират утре

Депутатите от ГЕРБ няма да се регистрират на заседанието на парламента утре, когато трябва
да се гласува съставът на кабинета Орешарски. Това съобщи бившият премиер Бойко Борисов пред журналисти след заседание на Парламентарната група на ГЕРБ.

След като видяхме, че могат да си избират председател на Народното събрание без да се регистрират, и БСП и ДПС радушно се поздравяваха за този вид поведение в парламента, утре ние ще влезем в парламентарната зала, но няма да се регистрираме, за да стане ясна тройната коалиция БСП, ДПС и „Атака", заяви Борисов.

„Никой не тръгва да прави кабинет, ако няма гарантирани 121 човека. С нас не е разговаряно до ден-днешен, така че остават тези три партии. Въпреки че ние сме първа политическа сила, видяхте, че не предлагаме кабинет и не взимаме мандата, защото и „Атака", и ДПС и БСП са против такъв кабинет. Така оставяме утре трите партии да си изберат правителство", коментира Борисов.

На практика това означава, че ако и от "Атака" не се регистрират, както направиха някои от тях при първото заседание на парламента, няма да бъде събран необходимият кворум от 121 депутати. Това би попречило за кворума, необходим за парламентарно заседание. БСП и ДПС имат общо 120 народни представители.