четвъртък, 16 май 2013 г.

На вниманието на д-р Бойко Борисов

Технологията на касиране на избори.

Днес на нарочен брифинг председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че най-късно утре ще сезира Касационния съд за да поиска касиране на изборите.
 Първо д-р  Борисов трябва да знае, че с касиране на избори се занимава не Касационен, а Конституционен съд, второто което трябва да знае е, че той въобще не може да го сезира, а субектите, които могат  са 5 на брой. В услуга на г-н Борисов публикувам и механизъм по който това може да стане:
Механизмът за отмяна на избори е уреден в Конституцията, а решението за това може да бъде взето единствено от Конституционния съд.
Една партия може да поиска цялостно касиране на изборите за парламент, но това може да стане само чрез посредничество на пет институции: президента, Върховния касационен и Върховния административен съд, но чрез колективните им органи – пленума на съдиите, главния прокурор и поне 1/5 от положилите клетва и действащи народни представители.
Сезирането на съда може да стане в 15-дневен срок, след като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите.
Съдът не може и да се самосезира. “Той трябва да бъде сезиран, но не от пряко заинтересования, а само от онези пет институции, които Конституцията изчерпателно посочва. След като се създаде и институцията на омбудсмана бе прието, че и той има право да сезира КС, но това може да става само в определени случаи – когато омбудсманът счита, че някой закон противоречи на Конституцията в частта, която се уреждат човешките права. За това заинтересованите кандидати за народни представители или партии или коалиции, могат да поискат чрез някои от тези пет държавни институции да се произнесат и тогава КС да се счита за редовно сезиран.“
Посочените субекти могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане. От съдът вече зависи преценката дали жалба е основателна или не. „Съдът обаче трябва да бъде сезиран основателно, а не само с голи обвинения. В жалбата трябва да бъдат посочени конкретни аргументи. Конституционният съд взима решение с мнозинство поне половината плюс един, тоест 7 съдии. Така те могат да преценят дали има основателност на жалбата“, обясни Неделчо Беронов.
До произнасяне на съда по същество „12-те мъдреци“ имат право да изискат от всички институции всякаква информация, дори и тя да е класифицирана. Могат да бъдат назначени експертизи, изслушани експерти или да бъде разпоредено повторно броене на бюлетини.