събота, 1 юни 2013 г.

Актуално

Протестите в Турция се разрастват! Снимки

В Турция втори ден продължават придружените с насилие протести, с нови сблъсъци между

демонстранти и полиция в Истанбул и Анкара, предаде Би Би Си.

Протестът започна с отказ на демонстрантите да напуснат, протестирайки срещу плановете за реконструирането на парка "Гези" в Истанбул, но ескалира след като полицията използва сълзотворен газ.

Стотици пострадаха при сблъсъците в централната част на турския мегаполис вчера заради
намеренията за застрояване на парка край площад "Таксим". Гражданската полиция е използвала сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрациите срещу построяването на мол в парка Гези, които по-късно прераснаха в протест срещу турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган с призиви за оставка на правителството.

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган заяви, че ще продължи с плановете за реконструирането на централния площад в Истанбул - „Таксим", въпреки протестите, предаде Ройтерс. Ердоган каза, че плановете за
реконструкция са използвани като извинение за предизвикване на напрежение.

"Беше грешка да се използва сълзотворен газ от полицията. Наредих на вътрешното министерство да разследва това. Беше прекалено", каза той.
Полицията се изтегли от централния площад "Таксим" в Истанбул, отваряйки пътя за хиляди протестиращи, съобщиха световни медии, позовавайки се на турската държавна агенция. Органите на реда са премахнали барикадите около площада, които спираха демонстрантите. Оттеглянето на полицаите е било съпроводено от кратки сблъсъци с протестиращите, които са хвърляли фойерверки към тях.