сряда, 19 юни 2013 г.

Актуално

Депутатите си прибраха Пеевски от ДАНС!

Пеевски ще е стендбай за народен представител!

Народното събрание  разгледа днес като първа точка на заседанието си отмяната на решението
за назначаване на Делян Пеевски за председател на ДАНС.  С гласуване "за" със 128 гласа НС отмени решението си от петък. Депутатите от ГЕРБ традиционно отсъстваха от Парламента.
Ние заявяваме отговорно, че прочетохме всички поуки, които налага казуса „Пеевски”. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан при обсъждането на отмяната на избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС. „На първо място – имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета „Орешарски”, но изправя всички партии, всеки един български политик пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина по който той собствено вижда една или друга кандидатура, а трябва да даде сметка и за публичните наслоения върху този образ. Оказа се, че публичните наслоения върху образа на всеки един политик са също такава реалност, с която от тук нататък сме длъжни да се съобразим”, заяви Местан. ДПС ще искат от Конституционния съд  да тълкува казуса“Пеевски“, а до тогава Д. Пеевски няма да се ползва от правата на народен представител.
Станишев се извини лично към ПГ на Коалиция за България, към БСП и хората, които са гласували за БСП за решението за Пеевски. „Оказва се, че в търсенето н а бързи резултати, демонстрация на воля, прекрачихме една граница, която не бива да бъде прекрачена. Това е обществената оценка за публичните лица, които заемат високи държавни позиции. Това е тежък урок и за мен лично като лидер на моята партия, защото действително трябва всички политици да осъзнаем, че след 4 години потискане на гражданското общество, след газене и мачкане на хората, след протестите пред зимата България е различна. Хората искат тяхната оценка да бъде водеща в действията на всеки, който е на власт”, посочи Сергей Станишев.