петък, 12 юли 2013 г.

Шок!

АВТОРКАТА НА КНИГАТА, КОЯТО ПРЕДРЕЧЕ УДАВЯНЕТО НА МИТРОПОЛИТА: ШОКИРАНА СЪМ, СТРАХ МЕ Е, ВСИЧКО БЕШЕ ВЪОБРАЖЕНИЕ, СЕГА Е РЕАЛНОСТ

Неочакваната смърт на Варненския митрополит Кирил е описана с големи подробности още
преди година в книга.

 Това потресаващо откритие направиха в Търговище, откъдето е авторката на смразяващата кръвта история. Романът се нарича "Небеса от грях". В книгата един от главните герои е Варненско-Великопреславски митрополит, наречен Теофил. Но светското му име е... Богомил. Точно както се казва и починалият митрополит Кирил. Героят Теофил се удавя в местността Драката, а Кирил се удави в Траката.

Криминалният роман на търговищката писателка Лора Лазар бе публикуван през септември 2012 г. от издателство "Труд". Написан е преди 5 години и разказва за наследството на реалния Нюйоркски митрополит Андрей, който завещава богатството си на родния си град Търговище. С част от парите е построена канализацията на града. Гробът му е в местния храм "Св. Иван Рилски".

Още от 70-те години на миналия век

в града се носят легенди за имането

на свещеника.

Много хора вече 40 години търсят къде е закопано. Интригата в книгата се върти около това. В романа митрополит Теофил загива от удавяне. Загатва се, че смъртта му не е никак случайна. Разликата е, че в романа героят не може да плува. Самият Кирил признаваше приживе, че не е добър плувец, но обича да се гмурка.

"Шокирана съм! Цял ден не можех да се опомня от станалото. Телефонът звънеше непрекъснато и всички това ми повтаряха: "Било е предречено в книгата!", сподели авторката на книгата Лора Лазар.

Тя е сред новите, но вече популярни имена в литературата. Първата творба "Чашата на проклятието" излезе в края на 2011 г. Тя получи първа награда на национален конкурс за криминален роман. Четирите книги са добре продавани, а сега се очаква да ударят хитови тиражи.

Писателката е позната в Търговище, но държи името, биографичните данни и снимката да не се публикуват никога. Може само да се спомене, че е учителка. Заради съвпадението на станалото в романа и в живота тя самата е в шок. Признава, че когато писала книгата, имала предвид местността Траката край Варна, но нарочно сменила първата буква.

Сега твърди загадъчно, че героите нямат връзка с действителни хора, а само имената им напомнят за някои. Факт е обаче, че

мнозина се разпознават в персонажите

"Смъртта на моя герой в романа не е случайна. Убит е, защото не е изпълнил нарежданията на руските си приятели за църковните имоти по Черноморието, за спа-център и други", сподели вчера Лазар. В романа смъртта на митрополита остава неизяснена, защото не са открити следи от насилие. Същото установи и аутопсията на Кирил.

"Когато знаеш фактите, не е трудно да предвидиш какво може да стане. В книгата има много история и възможности нещо да се случи. Другото е въображение. Реалността ме потресе", казва писателката.

Тя не иска да приеме версията, че митрополит Кирил може да е станал жертва на ловко замаскирано убийство, което да имитира удавяне и да е заимствано от творбата .

Загадката е дали авторката е провидяла в бъдещето или животът поднася смразяващо съвпадение.

И тъкмо да се успокоят духовете, изскача нов стряскащ паралел - в романа героят се готви да стане патриарх. Бил поел обещание към руски олигарси, което не изпълнил, и в един момент станал ненужен и неудобен.

Само преди няколко месеца митрополит Кирил беше един от най-сериозните кандидати за глава на православната църква след кончината на Максим. "Не ми се занимава сега с такива неща. Съвпадението е стряскащо, но това е книга. Не бих искала сега да се прави черен пиар със случилото се, което е твърде стресиращо за хората", заяви писателката.

Но изненадите не свършват дотук. В първите секунди когато била известена за станалото, Лора изпаднала в ужас, че се е сбъднал сюжетът от последната книга "Убиец назаем".

"Страх ме е от тази книга. Там има

опит за убийство на премиера

Като я писах, говорих с човек от службите, който призна, че може да се случи такова нещо", споделя Лазар. Тя отбягва въпроса кой премиер има предвид, но изрично уточнява, че книгата е писана миналата година, когато министър-председател беше Бойко Борисов. В романа смелият герой оцелява след атентата и се разправя с враговете си.

В истински шок е и архиерейският наместник на Търговище Славчо Проданов, който носи много от чертите на друг герой от романа "Небеса от грях" - Продан.

"Сутринта ми казаха за тази книга и написаното в нея. Не мога да повярвам! Целият се разтреперих и не съм на себе си", сподели отецът.

 Той беше близък приятел с митрополит Кирил. Познават се от 1968 г., когато са били съученици в Духовната семинария в София (виж откъса от романа по-долу - б. р.). Шест години са живели в една стая, а после се събрали и в една епархия.

"Не знам какво да мисля. Какво е това съвпадение?! Докато сме в шок от смъртта му, дойде и това", каза свещеникът. Проданов прочете за първи път книгата вчера, донесена му от репортера на "Труд". Каза, че не знае нищо за делата на Кирил по отношение на имотите.

 "Направи преди време комуна за лечение на наркомани. Гледаше да има ред и дисциплина в църквата. Радееше да се поддържат имотите и да се търсят пари за ремонти, за да не се запускат домовете на вярата", спомня си архиерейският наместник.

Във вторник, когато гръмна новината за смъртта на Кирил, от Ню Йорк звъннал приятелят им отец Любен. И той бил потресен и не знаел на какво да вярва.

В руските сайтове пишело, че смъртта на митрополита не е естествена. В българските пък обръщали повече внимание на линкълна на митрополита, отколкото на трагедията.

"В Траката е вилата на митрополията и Кирил често беше там. С кого се е срещал, няма как да знаем", каза отец Проданов, загледан в редовете на романа, където пише, че и Продан вече е пътник...Част от информацията в публикуваните документи, представляваща специфични признаци, позволяващи идентификация      на лица, или данни за структурни звена на ДАНС, е заличена в съответствие с изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.
Изявлението на МВР за смъртта на митрополит Кирил свързва едно към едно с романа и бившия шеф на Криминална полиция в Търговище Манол Манолов.

Чувайки новините, той отворил книгата, за да прочете отново тези редове. Не иска да коментира работата на колегите си, но казва, че тази смърт в реалния живот изглежда много странна. "В практиката има много случаи, когато престъпления повтарят книги и филми. Дано този не е такъв", коментира Манолов.

                      ОТКЪС ОТ "НЕБЕСА ОТ ГРЯХ", ИЗДАДЕНА  2012 г.
Архиерейският наместник Проданов чете с разтреперани ръце как следващата жертва е героят Продан. 


- Овдовя Варненско-Преславската митрополия. Вчера митрополит Теофил се е поминал. Вечна му памет! - каза дядо Симеон.

- Вечна му памет! - Продан не можа да познае гласа си.

- Какво се случило?

- Морето го е погълнало.

- Удавил ли се е?

- Така излиза.

- Къде точно са открили тялото на Богомил... на митрополит Теофил?

- В местността Драката, пише в имейла до нас.

- На Драката?

- Защо пребледняхте така, братко?

- Не ми е добре - отговори Продан и усети, че зъбите му тракат. Толкова ли е студено в кабинета? Не смееше да помоли дори за чаша вода... Сега е негов ред. И Продан ще убият. Ясно е като бял ден. Той остана последният, който знаеше нещо за богатството...

- Познавахте ли се добре с дядо Теофил? - повтори въпроса си митрополит Симеон.

- Познавахме се още от Семинарията. Приятели бяхме. Аз съм свещеник от неговата епархия - успя набързо да отговори Продан.

“Наскоро двамата с Богомил посрещаха изгрева на същото място. И един труп подхвърли на брега морето. Така и не му каза Богомил чий е трупът тогава. Но Продан разбра, че митрополитът познаваше удавника. Някой го е подслушвал или наблюдавал от морския бряг... А може просто някой да иска да купи на безценица този плаж...”

Източник: Труд