вторник, 2 юли 2013 г.

Разкрития

Агент на ДС води БГ дипломацията!

На 16 юни 2013 г. Георги Димитров беше назначен от министъра на външните работи
Кристиан Вигенин на най-висшата дипломатическа длъжност в Министерството на външните работи – постоянен секретар.
Това става на фона на критиките на западни евродепутати срещу реабилитацията на дипломати – сътрудници на комунистическите тоталитарни служби и нежеланието на част от българското общество за присъствие на такива хора на ръководни постове в управлението.
 Назначението съвпадна и с гражданските протести в страната против кабинета Орешарски. В представянето на новия постоянен секретар обаче е спестена информацията за принадлежността му към органите на репресивния апарат на бившата Държавна сигурност. Той е бил агент „Антон“ във Второ
главно управление на ДС и агент „Боил“ към Първо главно. Досието съдържа информации за агентурните му донесения от срещи със западни диполомати. В материалите има и наводки (русизъм, използван от разузнаването, който се отнася за набелязване на потенциални обекти и предоставянето на по-широк кръг от информация за профила им, определяща интереса на разузнаването към тези лица), които „БОИЛ” е предоставял. Сред тях има и данни за различни служители на ООН.
Сред агентурните сведения има информации за политическото положение в Централлна Америка, както и възможността Индия да създаде ядрено оръжие.
Различната номерация върху документите обаче говори за пренареждане на работно дело, което по всяка вероятност е прочистено от определени материали. Агентурните донесения не съответстват и на срещите между секретния сътрудник и водещия му офицер, съдържащи се в 1 том - личното дело на Георги Димитров - "БОИЛ".