вторник, 23 юли 2013 г.

НА ЖИВО С ВИДЕО!

Сблъсъци и кръв пред парламента! Депутатите не успяха да се измъкнат! Президентът свиква Консултативен съвет още тази нощ?

Опитът на автобуса с депутати да излезе от района пред "Александър Невски" се оказа неуспешен и той се
върна зад полицейските заграждения, като се отправи към парламента. Виждат се хора с разкървавени глави, очевидно пострадали по време на сблъсъците. До сблъсъците се стигна, след като по-рано протестиращите наложиха блокада на депутатите в парламента и не им позволиха да излязат от сградата. Те заседаваха там в три комисии, за да приемат актуализацията на бюджета.
Впоследствие жандармерията се опита да изведе депутатите от наложената им блокада с автобус. Протестиращите пък започнаха да хвърлят по тях всякакви предмети и да скандират "Мафия".
Настоявам президентът Плевнелиев още тази нощ да свика Консултативен съвет по
национална сигурност. Извънредната обстановка пред Народното събрание поражда тревога. Това обяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
Видях с очите си как бият протестиращи, без те да са провокирали това, каза Бойко Борисов. Недопустимо е вече 40 дни хората да протестират под прозорците на правителството и парламента, и управляващите да не им обръщат внимание.
Повечето от депутатите, които са били в потеглилия автобус, са от БСП. В превозното средство не е имало народни представители от ГЕРБ, тъй като не били
повикани, твърдят някои от тях.
В парламента обаче са се върнали депутатите от Коалиция за България Дора Янкова и Румен Гечев. Тук е и финансовият министър Петър Чобанов, който заяви, че работата на правителството утре ще продължи нормално.
В Народното събрание остават журналисти - поне 30 души. В последния час журналистите са отделени от депутатите и изчакват в клуба в парламента. Журналистите също нямат информация какво се случва отвън пред парламента, освен това, което се излъчва по
телевизията.
Ето един допрял се до полицейското оборудване
Министър Ц. Йовчев: "Ясно се вижда, че полицията запазва спокойствие - пази и протестиращите, и хората, които охранява", каза министърът и допълни: "Смятаме да направим всичко възможно, за да не пострадат хора. Да са в безопасност както протестиращите, така и тези в парламента. Някой може да се е наранил при допир с полицейското оборудване.“
Протестиращи градят барикада от бетонни плочки и камъни по ул. „Оборище”. Те целят да не допускат депутатите да излязат от парламента.
Сложени са и кофи за боклук.
Блокадата на парламента продължава. Протестиращите са се разпределили, така че да не могат депутатите да напуснат сградата. За да не се допусне народните представители да напуснат сградата, се спират дори и линейки. 
Актуализирано 00:12
НА ЖИВО С ВИДЕО ОТ ТУК: http://www.ustream.tv/channel/najivo