петък, 12 юли 2013 г.

Разкрития

Разсекретеното дело „Галерия“! Четете документите за скандалното подслушване на журналисти!

Във връзка с повишения обществен интерес към информационно дело (ИД) “Галерия”, Държавна агенция „Национална сигурност” публикува 30 бр. документи с премахнато ниво на 
класификация, които можете да
ИД „Галерия” е открито в дирекция „Сигурност на ДАНС” на 12.08.2008 г. по разпореждане на председателя на ДАНС Петко Сертов за извършване на проверка за изтичане на вътрешна информация от Агенцията, както и публикации в пресата и интернет, съдържащи класифицирана информация на ДАНС. По делото е работено в периода август-септември 2008 г. Работата по делото и използването на специални разузнавателни средства (СРС) са били съгласувани с ръководството на Агенцията, а придобитата информация – своевременно докладвана. Във връзка с публикации в медиите за прилагани по ИД „Галерия” специални разузнавателни средства, през м. септември-октомври 2008 г. е извършена проверка на оперативния отчет и използваните СРС в дирекция „Сигурност на ДАНС”. Комисията е констатирала, че ИД „Галерия” е открито в съответствие с нормативната регламентация на дейността по оперативния отчет на Агенцията и използваните по делото СРС са прилагани в съответствие с изискванията на Закона за специалните разузнавателни средства.
 В края на 2008 г. Софийска военноокръжна прокуратура отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер от страна на служители на ДАНС при откриването и воденето на ИД „Галерия”. Делото е архивирано на 09.06.2009 г.
През м. септември 2009 г. делото е предоставено на Комисията за контрол на ДАНС към 41-то Народно събрание и е върнато в ДАНС през м. октомври 2009 г. Същия месец делото е предоставено на Софийска градска прокуратура и е върнато в ДАНС през м. юни 2013 г.