събота, 10 август 2013 г.

Разкрития!

БСП и ДПС правят тотална чистка в администрацията

Новата власт е освободила над 300 души за един месец

Само за последния месец от министерствата са освободени повече от 300 служители.
Причините са различни, но най-честото обяснение е, че се прави оптимизация на работата във ведомството, показва проверка на "Би Ти Ви".
Откакто е дошла новата власт в лицето на кабинета на Пламен Орешарски, подкрепян от БСП и ДПС, има отстранени служители на почти всички нива - от шефове на регионални структури и началници на отдели до редови служители и младши, прохождащи експерти. Това е станало ясно от отговорите на официални запитвания, изпратени от медията до всички министерства, за това има ли освободени служители при тях за последния месец, колко са те и какви са причините.
Има и много пенсионирани служители, както и такива, напуснали по собствено желание. Повечето министерства са изчистили и служителите, които са били на изпитателен срок и на временни договори. Интересно е още, че сега в почти всички министерства има конкурси за освободените или реформирани позиции, на някои места даже са отворени повече бройки за запълване.
МВР води по прекратени служебни задължения на свои служители в пъти пред останалите министерства. През юли там са освободени над 130 служители, част от тях все пак - пенсионирани. Предстои закриването на държавните охранители от СОД, както и на почивните бази. Както е известно, министър Цветлин Йовчев, смени и голяма част от шефовете на областните дирекции на МВР.
По над 30 служители са освободени от спортното и здравното министерство. В здравеопазването приеха нов Устройствен правилник с оптимизация на администрацията - така от ведомството си тръгнаха експерти с 20-годишен стаж, беше подменен целият пресцентър, което предизвика скандал, а част от служителите са решени да търсят правата си в съда.
В социалното министерство се разделят само с трима служители. До преди няколко дни Калин Каменов беше директор на Агенцията за закрила на детето. Освободен е без предупреждение, той определя отстраняването си като политическо. Според него чистката застрашава започнатите реформи.
Скандал предизвика и освобождаването на всички шефове на Регионални инспекции по околната среда и водите, на природните паркове и на басейновите дирекции - или общо 30 души от Министерството на околната среда и водите, които нямат място в новата власт.
По 25-ма служители са освободени от регионалното и правосъдното министерство, между 10 и 20 в земеделието и храните, икономиката, отбраната и финансите. Синдикатите засега нямат данни за главоломна подмяна на кадри. Свикнали са обаче, че всяка власт прави своите рокади и очакват ситуацията да се повтори.
Има и две министерства, където засега няма промяна сред служителите - на външните работи и на културата.
Рокадите в администрацията всъщност не са нещо ново и изненадващо - още с идването си на власт Бойко Борисов освободи голяма част от служителите на пресслужбата, а заместникът му в партията и вътрешен министър Цветан Цветанов смени почти всички директори на полицейски служби.