петък, 30 август 2013 г.

Разкрития!

Лекарят на Хитлер намазал с отрова чинията на цар Борис III

Кончината на цар Борис Трети, от която изминаха вече 70 години, продължава да е обвита в
загадки. Една от основните версии е, че българският монарх е бил отровен от нацистите. На 9 август 1943 г. германският посланик Берколе кани цар Борис Трети на среща с фюрера в тайната му щабквартира Волфсшанце (Вълчата бърлога) в Източна Полша. Според израелския изследовател Самуил Ардити българският монарх е бил подмамен там, за да бъде ликвидиран.
Първоначално авторът на книгата "Човекът който изигра Хитлер" е смятал, че Борис Трети е бил отровен чрез кислородна маска в самолета на Хитлер, с който го връщат у нас. По-късно обаче става ясно, че царят е отказал да ползва неразпечатан апарат и е взел уреда на своя секретар Станислав Балан.

При проучванията си Самуил Ардити, който е поканен на панихидата в памет на цар Борис III, в Рилския манастир тази събота, стига до вероятния извършител на убийството. Според него това е личният лекар на Хитлер Карл Бранд. Този безкруполен убиец в бяла престилка е замесен и в други отравяния, а също така и в експерименти върху концлагеристи в нациските лагери на смъртта. Според изследването на израелския професор по биология Меир Шварц (роден в Германия и загубил родителите си в Холокоста) Бранд има връзка с внезапната смърт на цар Борис Трети. Той твърди, че лекарят на Хитлер придружил българския монарх в самолета за София. Освен това Бранд е бил във Вълчата барлога по време на визитата на Борис Трети, както става ясно от биографията на масовия убиец, написана от професора от Кентърбърийския университет Улф Шмид.

Самуил Ардити смята, че Бранд е съумял да отрови цар Борис чрез токсично вещество, което е намазал в чинията му. Той няма доказателства за това, но за подобни убийства на видни личности обикновено няма писмени заповеди, тъй като обикновено се нареждат на четири или най-много на шест очи. Както става ясно от книгата на Шмид, Бранд е останал във Вълчата бърлога два дни след отпътуването на цар Борис Трети. Според Ардити той е бил оставен там “в случай на сакатлък”, ако отровата действа твърде бързо. В такъв случай Бранд е трябвало да бъде командирован по спешност в София като спасител с антидот (противоотрова).

След разгрома на Нацистка Германия предполагаемият убиец на българския цар получава своето възмездие. В края на 1946 г. Бранд е изправен от американците пред съда заедно с още 22-ма нацистки лекари. Седем от убийците с бели престилки, включително и той, са осъдени на смърт. На 2 юли 1948 г. американският палач надява въжето на врата на “пратеника на Ада”. Десет години след като ликвидира германския дипломат Ернст фон Рат, и пет години, след като убива Борис, царя на българите, правдата казва най-после своята тежка дума”, заключава Самуил Ардити. В интерес на истината той е виждал Борис Трети само веднъж – по време на погребението му, когато всички плачат, и дори български евреи носят траурни ленти в негова памет.