петък, 30 август 2013 г.

Изненада!

Камерън се отказа от удар в Сирия!

Кампанията на САЩ по подготвянето на световното обществено мнение за въздушен удар
срещу Сирия не даде плодове, предаде ИТАР-ТАСС. Американските съюзници в НАТО един по един започнаха да се отказват от участие във война срещу близкоизточната държава без съответната резолюция от Съвета за сигурност на ООН.
Според осведомен източник от Брюксел, най-малко 12 страни от НАТО вече изключиха възможността да вземат участие във военна операция срещу Сирия, ако тя не е одобрена от Съвета за сигурност.
Британският министър-председател Дейвид Камерън претърпя унизително поражение в нощта, когато Камарата на общините гласува по предложението за военна намеса в Сирия. Несъгласието на опозицията и бунтът на част от торите принудиха премиера да се откаже от намеренията си спрямо близкоизточната държава и го запратиха в дълбока политическа криза, коментира британският в. „Дейли Мейл”.
Гласуването в Долната камара беше тест за политиката на Камерън за Сирия, който той не можа да издържи. Предложението за употреба на сила „ако е необходимо” в отговор на сирийската химическа атака от миналата седмица беше отхвърлено с 285 гласа спрямо 272 „за”.
След шокиращия резултат и виковете за „оставка”, които дойдоха от лейбъристките банки, Камерън заяви, че силно вярва в нуждата от твърд отговор срещу употребата на химически оръжия, но ще уважи волята на Камарата на общините.
След като британският парламент отхвърли предложението за военна намеса в Сирия, във Вашингтон започна да се заражда нарастващо раздразнение от неспособността на британския премиер Дейвид Камерън да предостави подкрепа при евентуален удар срещу близкоизточната държава, коментира британският в. „Индипендънт”.
Барак Обама, който става все по-изолиран, е изправен пред неудобния избор дали да продължи повече или по-малко самостоятелно напред към евентуална атака срещу сирийския режим или да отстъпи.
Неуспехът, който претърпя в парламента предложението на Камерън за военна намеса, значително усложнява положението на Обама, като го кара да изглежда по-изолиран в международната общност.
Говорителят на Националния съвет за сигурност Кейтлин Хейдън заяви, че президентът смята, че в сирийската криза са заложени ключови американски интереси и че негов главен приоритет е да продължи.
„Решението на Обама ще бъде ръководено от интересите на САЩ”, изтъкна Хейдън.