сряда, 4 септември 2013 г.

Актуално!

И Китай изпрати кораби към Сирия!

Руският “убиец на самолетоносачи” тръгва към Средиземноморието

Китайски военен блог за военната техника на САЩ, Русия и Китай съобщи, че
няколко китайски кораба вече се приближават към бреговете на Сирия.

Авторите на публикацията открито признават, че корабите няма да участват в конфликта, а само ще наблюдават действията на корабите на НАТО и Русия.

Какви точно кораби са били изпратени към бреговете на Сирия, за сега не е известно. В социалната мрежа В-контакт, позовавайки се на секретен източник, се появи информация, че китайски кораб от проекта Jinggangshan е бил забелязан в Червено море.

“Преди 2 часа той премина покрай нас и се насочи към Суецкия канал. Скорост – 19 възела. Ние сега сме в Червено море, някъде в центъра му”, – написа авторът.

По забелязания бордови номер 999 впоследствие се изяснило, че това е китайски десантен кораб Jinggangshan, който може да разположи на борда си десантен морски съд с въздушна възглавница или други голямогабаритни товари.

Припомням, че по информация на редица източници, в Сирия може би има китайски аналози на системите С-300. Тази информация не е потвърдена официално от никого, а китайски десанти кораби до момента не са забелязани в пристанищата на Сирия.

Руският “убиец на самолетоносачи” тръгва към Средиземноморието

Ракетният крайцер на руския черноморски флот “Москва”, наричан от НАТО “убиец на
самолетоносачи”, вместо към първоначално планираната си дестинация в порт Минделу (Кабо Верде) се отправя към Източното Средиземноморие. Това съобщи агенция Интерфакс, като се позовава на военно-дипломатически източник в Москва.

Ройтерс посочва, че това става в момент, в който САЩ готвят въздушни удари по Сирия.


Очаква се крайцерът да достигне Източното Средиземноморие до десетина дни. Там той ще поеме от големия кораб за борба с подводници “Адмирал Пантелеев” ролята на флагман на оперативното съединение на руския военноморски флот в района, допълва агенция Интерфакс.