четвъртък, 5 септември 2013 г.

Антипропаганда!

Скандал със снимка на Оланд

Две международни новинарски агенции си навлекоха обвинения в автоцензура, след като
изтеглиха не много приятна снимка на френския президент Франсоа Оланд, предаде “Гардиън”.
“Франс прес” и “Ройтерс” станаха обект на критики и подигравки в интернет и социалните мрежи, след като решиха да изтеглят снимка, направена по време на посещение на Оланд в град в Северна Франция, където той водеше дискусия за скорошните реформи, довели до промени в учебните часове.
Посещението му съвпадна с началото на новата учебна година за повечето френски ученици. На снимката с широка усмивка и глуповато изражение Оланд стои пред черната дъска, на която пише “Днес е връщането на училище”.
Оланд, който по време на предизборната кампания миналата година беше наричан “Господин нормален”, някога имаше репутацията на един от най-духовитите политици в страната, но потисна забавната си страна, след като бе избран, от страх да не бъде критикуван, че му липсва авторитет.
На сайта на “Франс прес” снимката бе достъпна за използване от медиите, но по-късно агенцията съобщи, че е взела решение да я изтегли. “Молим, свалете я от системите си. Съжаляваме за неудобството и ви благодарим за сътрудничеството”, пишеше под снимката.