четвъртък, 19 септември 2013 г.

Актуално!

Бойко: Парламентът прие декларация: „Харесвате ли слънчевото време?"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че декларацията за актуалните национални задачи и приоритетите на парламента е като комунистически манифест, предложена от управляващите. Според него най-малко те имат моралното право да предлагат такава декларация. Борисов е категоричен, че не може да бъде предлагана и да бъде гласувана от парламент, който е непрозрачен, нелегитимен и партиите вътре в него не знаят кой с кого управлява.
Бойко Борисов обяви декларацията за актуалните национални задачи и приоритетите на парламента е като комунистически манифест. В проекта на тази декларация е записано, че парламентът заявява волята си да работи за прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и за отстояване на обществените и националните интереси, за защита на българските производители от нелоялна конкуренция и на потребителите, за ускорено икономическо развитие, за нова индустриална политика и за разкриване на нови работни места, за стимулиране на различните сектори в земеделието и за опазване на уникалната българска природа. Сред задачите са и намаляване на бедността, за нарастване на грамотността, приемане на нов Изборен кодекс преди следващите евроизбори, увеличаване на възможностите за гражданско участие в управлението, периодична отчетност на правителството.

"Видяхме, че ако не бяха триковете на Мишо Миков с кворума, тази декларация нямаше да мине. Най-малко този парламент може да приеме такава декларация. „Харесвате ли слънчевото време? Обичате ли да е лято?” – това са написали в тази декларация”, посочи Борисов.

"Тя не може да бъде предлагана и да бъде гласувана от парламент, който е непрозрачен, нелегитимен и партиите вътре в него не знаят кой с кого управлява. Най-малко те имат моралното право да предложат такава декларация. Затова ние изобщо не гласувахме – нито „против”, нито „за”, нито „въздържали се”, защото в единия случай щяха да кажат, че сме заедно с тези три партии, а в другия случай ще кажат, че видите ли – те не подкрепят дадени идеи, които всяка европейска партия ги има – и ние ги имаме, за какво трябва да ги подписваме в декларация”, каза още Бойко Борисов.