вторник, 22 октомври 2013 г.

Актуално!

Депутатите наложиха мораториум за продажба на земеделска земя на чужденци

Депутатите приеха Решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г.
Гласуваха 221 народни представители, от които 171 – „за”, 38 – „против”, 12 – „въздържал се”.
Депутатите отхвърлиха предложение за редакция на мораториума с допълнение на следните текстове: Решението възлага Министерски съвет да предприеме всички необходими действия за обявяването на мораториума. По силата на решението Министерски съвет трябва да подготви законодателни промени за налагане на ограничения относно придобиването на земеделска земя. За отхвърляне на решението гласуваха 216 народни представители, от които 103 – „за”. 64 – „против”, а 49 – „въздържал се”.
Депутатите отхвърлиха предложение на Янаки Стоилов от Коалиция за България със следния текст: Във връзка с отпадане от 1 януари 2014 г. на мораториума за придобиване на собственост върху земя от граждани и юридически лица от Европейския съюз, Народното събрание реши: възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд. Гласуваха 224 народни представители, от които 112 – „за”, 110 – „против”, 2 – „въздържал се”.
Гласуването бепе посрещнато с радостни възгласи в пленарната зала. Депутатите на Сидеров изракупляскаха бурно и скандираха “Победа! Атака!”.

Веднага след това думата взе председателят на парламента Михаил Миков, който е гласувал против предложението. Той скастри народните избраници, че не познават добре историята на Конституцията.


“България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение”, предупреди той и посочи, че страната ни е юридически ограничена във веземането на подобни решения.