понеделник, 18 ноември 2013 г.

Разкрития

Много остро писмо от Брюксел до Орешарски

К. Лозанова
Безпрецедентно остро писмо написа Европейската комисия до премиера Пламен Орешарски.
В него се казва, че Европейската комисия ще замрази всичките пари в новия програмен период, с които трябва да се разпорежда Агенцията по заетостта, ако шефката й Камелия Лозанова не бъде уволнена. Става въпрос за спиране на около 400 млн. евро. Писмото е изпратено от Брюксел на 28 октомври. Получател е министър-председателят Пламен Орешарски. Копия са изпратени на вицепремиера Зинаида Златанова, която отговаря за еврофондовете и до социалния министър Хасан Адемов. Писмото е подписано е от Koos Rishelle, генерален директор на ГД “Трудов заетост, социални въпроси и приобщаване”.
“Агенцията по заетостта дава непрекъснато поводи за опасения в своята безпристрастност. Настоящото й ръководство представлява сериозен риск за правилното изпълнение и репутация на Европейския социален фонд (ЕСФ) пред българските граждани”, пише Коос Ришел на Орешарски.
“Неизпълнението на това предварително условие може да забави сериозно одобряването от ЕК на новата българска оперативна програма и в най-лошия случай да доведе до прекратяване на финансирането от страна на ЕСФ за операциите на Агенцията по заетостта. Имайки предвид, че понастоящем ЕСФ е основният финансов инструмент в подкрепа на политиките на пазара на труда в България, подобно закъснение неминуемо ще струва скъпо на българската икономика и ще бъде във вреда на всички.”
Финалът на писмото е категорично искане за оставката на Камелия Лозанова:

Вярвам, че ще можете да разгледате съществуващите проблеми, свързани с Агенцията по заетостта и ще предприемете съответни стъпки за осигуряването на безпристрастно управление.