събота, 9 ноември 2013 г.

Актуално

Прибраха маймуна-крадец в зоопарка в Айтос

Това е маймунката с вредните навици
Маймунка, обучавана от бившите си стопани да краде, е най-новият обитател на Айтоския
зоопарк. За награда тя получавала лакомства. Животното усвоило майсторски умението при определени звуци да търси лъскави предмети и пари. То било конфискувано от собствениците си, които го притежавали нелегално и сега забавлява малчуганите в зоологическата градина, чиито служители се надяват маймунката бързо да забрави досегашните си вредни навици.
Животното от порода зелени морски котки или така наречените верветки е иззето от бракониери. С новата маймунка младите верветки в клетката ставата седем. От тях само една е била подарена на зоопарка от частен собственик, който е отглеждал животното в клетка, но е отказал да продължи да се грижи за домашния си любимец.  Няколко от другите маймуни са заловени при опит да бъдат внесени нелегално в страната. Собственикът на друго животно пък го е използвал да му прави снимки с туристи в курорта Слънчев бряг. Една от маймунките е била в просещи роми, които са я карали да танцува и забавлява минувачите за пари.

В айтоския зоопарк има и друга клетка с двойка възрастни верветки. От следващата година новият им дом ще е нова и широка клетка, с подобрени условия близки до истинската им среда.