петък, 27 декември 2013 г.

ГЕРБ с 30 млн. лв. в банка, БСП с нови имоти!

Основните партии разчитат най-вече на финансова помощ от държавата и все по-малко на
странични приходи, например под формата дарения. Това показа проверка в публичните регистри на формациите, имащи право на субсидия.

Въпреки тази тенденция управляващите решиха да намалят с около 8% държавната помощ за политическите сили, като спечелилите от тях поне 1% от гласовете на последния парламентарен вот ще прибират догодина по 11 лв. вместо досегашните 12 лв. за всяка бюлетина в тяхна подкрепа. Мотивът парите, които получават от хазната, да не се орязват по-драстично беше, че това би ги направило зависими от финансови интереси.

През 2009 г., когато разчиташе основно на спонсори за кампанията си за парламентарния вот,ГЕРБ е събрала от дарители цели 500 хиляди лева. Следващата година бившите управляващи са били спонсорирани с едва 12 хил. лв., през 2011-а само с 9 бона, а за 2012-а не са декларирали нито стотинка от дарения.

В касичката на БСП постъпленията от благодетели също намаляват стремително. След като през 2011 г. предоставените от членове и симпатизанти средства са достигнали 370 000 лв., година по-късно парите са се стопили 3 пъти – на 118 000 лв. През отминаващата година пък сумата едва достига 138 000 лв., макар да се проведоха парламентарни избори.

Столетницата, която също разчита все повече на собствени „мускули”, все пак е успяла да запази някои от щедрите си дарители, сред които е семейството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Мнозина от соцдепутатите също са заделили от заплатата си, за да помогнат на БСП. С две вноски от по 500 лв. например се е отчел Петър Курумбашев, който иначе не е член на партията и е в НС от гражданската квота.

Общинската съветничка в столицата Гергана Алексова също е прежалила 1000 лв.,  евродепутатът Евгени Кирилов е дарил цели 4500 лв., а колежката му Илияна Йотова е извадила 1000 лв. лични средства. Със същата сума се е разделил външният министър Кристиан Вигенин, който обаче е направил вноската си през април, докато все още беше евродепутат.

Списъкът на дарителите оредява и за десницата. През 2011 г. ДСБ, оглавявана тогава от Иван Костов, е получила 150 000 лв. от над 70 души. Следващата година спонсорите са били вече едва 10, като при това основната сума – 10 000 лв. от получените общо 11 793 лв., е дал именно Командира. През 2013-а обаче и самият Костов се е отказал да дава пари за партията си, освен че се оттегли от лидерския пост след катастрофалните резултати на парламентарния вот през май.Единствените средства от дарители през тази година тъмносините са получили месец преди предсрочните избори и отново само от 10 активисти, които са успели да съберат 91 900 лв.

В ДПС традиционно не разчитат на дарения за финансиране на партийната си дейност. Въпреки това през 2013 г. оглавяваната от Лютви Местан формация е направила инвестиции в дълготрайни материални активи. Сред покупките са чисто нов автомобил за 56 000 лв., 71 компютъра и 28 принтера общо за 71 000 лв., както и таблет за 1725 лв. От ДПС са купили и няколко климатика, телевизор, хладилник и кафемашина. Близо 60 000 лв. пък е похарчила партията за охранителна система.

След вота през май ДПС спечели право на финансова инжекция от държавата в размер на 4,8 млн. лв. „Атака” пък трябваше да свързва двата края през отминаващата година с малко над 3 млн. лв., а субсидията на БСП набъбна до 11,3 млн. лв.

Годишната сума, която държавата превежда на ГЕРБ, пък намаля от около 20 млн. лв. до 13 млн. лв. От 4 г. насам партията на Бойко Борисов къта на влог над 20 млн. лв.като в края на управлението й сумата достигна рекордните 30 милиона. Същевременно в рамките само на 1 г. бившите управляващи си купиха 6 автомобила, единият от които лимузина „Ауди” за над 200 бона. Въпреки това формацията разчита на автоспонсорство по време на кампаниите си, като изключение не прави и тази за частичните избори в Гърмен през септември, когато тя е получила право да ползва 2 коли.

Фрапиращи са и разходите на ГЕРБ за плакати и брошури, които на вота през май са чукнали 230 бона.През миналата година червените също успяха да освежат автопарка си с 13 чисто нови шкоди на лизинг за 533 000 лв. През последните години Столетницата се е сдобила и със 17 имота, на последните от които – апартамент и ателие във варненския квартал „Чайка”, е станала собственик през 2010 г.