петък, 20 декември 2013 г.

Бойко: Министър-пощальон даде част от суверенитета ни на секретарка

България отдаде суверенитет пред секретарка чрез писмо, връчено от министър-пощальон.
Такъв коментар направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след вчерашното разминаване между енергийния министър Драгомир Стойнев и еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. Драгомир Стойнев предаде вчера в Брюксел официалното писмо, с което страната ни дава мандат на Гюнтер Йотингер, да води преговори с руската страна по предоговарянето на „Южен поток”.

Срещата между двамата обаче не се състоя заради появили се в последния момент различия в графиците им, както обясниха от Министерството на икономиката и енергетиката.  По думите на лидера на ГЕРБ „не може вчера да дойде български министър, дори да се нарича Стойнев, и да слезе секретарката – да вземе пълномощното на еврокомисаря Йотингер, с което, на практика, се отказваме от суверенитет и предоставяме на ЕK да преговаря вместо България“.

Борисов, който е в Брюксел за среща на върха в ЕНП, даде за пример, че ЕK четири години нито веднъж не се разминала в графика с него или министрите му, а сегашните управляващи имали разминавания не само в графика, а и в политиките.  „Това е просто голяма излагация – да ти отнемат правото да преговаряш като суверен, все едно да си назначиш служебен адвокат, защото не можеш, не разбираш, не знаеш, подвластен си, зависим си. Даже не са се срещнали с него. Да имаш министър-пощальон”, продължи лидерът на ГЕРБ.

Той коментира и информацията, че кабинетът влага близо 200 млн. лв. в проектната компания за „Южен поток”. Министър Стойнев оправда това с необходимостта „да се задвижат нещата”.  „В същото време, когато това се случва, правителството взима решение да превежда стотици милиони към „Южен поток”. Абсолютно се повтаря сценарият с АЕЦ „Белене”. Стотици милиони ще потекат в различни посоки, които България след това няма да може да събере“, прогнозира Борисов.

Междувременно Борисов запозна германския канцлер Ангела Меркел с безконтролното харчене на бюджетни пари и вземането на нови кредити от българското правителство, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.  Меркел заяви, че като всички сериозни хора в Европа и тя е много загрижена за ситуацията в България.

По думите на Борисов вземането на кредити, нарушената финансова дисциплина, нарастването на корупцията и контрабандата, и безконтролното харчене на бюджетни пари, без да са подплатени със събираемост от приходните агенции, тласка България към гръцкия сценарий.

„По време на ГЕРБ, следвайки германския модел, България и Германия бяха извадени от процедурата за свръхдефицит, което играе много лоша шега на България, защото сега страната не е под наблюдение за кредитите, които социалистическото правителство взема“, коментира Борисов.