събота, 6 април 2013 г.

Актуално

Иван Костов: Хората, а не мутрите са герой на прехода!

Проблемът с “Единство” на Надежда е, че в един момент те казаха, че си нямаме доверие и очевидно е, че има някакъв проблем, нещо, което не сме изчистили. Но важното е, че ние с тях сме от едната страна на барикадата. Това обяви в ексклузивно интервю пред Сашо Диков бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.
 Опитите на водещия да внуши, че сините отпадат от парламента, а Костов няма мъжество да си подаде оставката и е влюбен във властта ядосаха Командира. Той бе категоричен: Ако отпаднем от НС, десните хора ще продължат същата идея за обединение и реформи. Но аз съм убеден, че ще влезем в парламента и мога да защитя всичко, което съм правил до момента. С Бойко Борисов аз не съм брат близнак, поел съм страната в тежка криза, проведох реформи, оставих България в икономическа динамика и в перспектива. Аз не съм страхливец и никога не съм се разколебавал, защото стоя зад ясна кауза и въпреки времето останах при синята мечта, при свободата от комунизъм, посочи Костов.
Той бе категоричен, че истинските герои на прехода са хората, които се самоубиват от безизходица, а не мутрите, които вземат властта. Винаги съм защитавал интересите на държавата и никога няма да ги предам, категоричен беше бившият премиер.
Той посочи, че сега много по-лесно можем да се справим с кризата и да излезем от нея, отколкото през 1997 -  обезвластяване на политиците и на чиновниците за сметка на закона, ясни мерки срещу монополистите, възраждане и защита на българското предприемачество, посочи демократът.
Убедено той заяви, че не приема обвинения и митове, които се тиражират само и е готов за всяко свое действие да отговаря директно и конкретно.

Разкрития

Черен ПР направи Станишев сътрудник на ДС!

Сергей Станишев бил агент „Московеца”? 

Скандални разкрития за лидерът на социалистите и председател на ПЕС  взривиха социалната мрежа. От нея става ясно още, че председателят на ПЕС е вербуван на 11 декември 1987г., а човекът открил делото, е ст. лейтенант: „Станимир Цветанов Сърбиновски”.

По регистрационната бланка може да се види, че Сергей Станишев е прикрепен към отдел „Чуждестранни Журналисти” във Второ главно управление на ДС.  Никой  обаче не се ангажира с достоверността на информацията.


По повод появилата се информация във вид на факсимиле в някой медии, че съм сътрудничил на бившата ДС, заявявам, че ще поискам Прокуратурата да разследва кой е изготвил този фалшификат и го e пуснал в публичното пространство, – се посочва в изявление на председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, разпространено от пресцентъра на партията.
“Държа да припомня, че вече съм проверяван от Комисията по досиетата в качеството ми на кандидат – депутат за 41 НС, а освен това съм проверяван и като премиер за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност. Очаквам Комисията по досиетата за пореден път да се изкаже по въпроса, дали съм имал принадлежност към бившата ДС”, – подчертава още Станишев.
По думите му, този фалшификат е конкретен пример за черен PR насочен срещу политическия опонент и опит за манипулация на българските избиратели.
“Припомням, че в коментар за Досието „Буда” бившият премиер Бойко Борисов се обърна към журналистите: „Ако искам, това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките”. Очевидно Борисов е имал предвид не журналистите в България, а мен”, – се посочва още в изявлението на Сергей Станишев.

Актуално

Янка Рупкина: Искам да се самозапаля, не ме е страх!

“Исках да се самозапаля пред Народното събрание. И не ме е страх да го направя. Веднъж вече горях - по време на самолетната катастрофа през 1971 г., когато загина Паша Христова. Като се събудих в болницата, по тялото ми имаше само една педя здраво място”. Това разказа през сълзи за “Ретро” легендарната народна певица Янка Рупкина.
 “За 50 години трудов стаж получавам 230 лв. пенсия. От тях плащам 100 лв. наем на общинската катакомба, в която живея в столичния квартал “Дружба”. И какво ми остава после...”, казва тя.
С огорчение си спомня за годините, в които е можела да натрупа състояние или да заживее в чужбина. “Можех да имам всичко, което поискам, но тогава не мечтаех за пари, а да бъда при сънародниците си”, спомня си певицата. И въпреки че наближава 75-ия й рожден ден, обмисля дали да не напусне страната.
“Заради работата си пренебрегнах семейството си. Когато майка ми почина, имах концерти в Холандия. Успях да се прибера едва 40 дни след смъртта й. Още чувам  гласа на сина си, когото трябваше да го заведа при мои близки в „Драгалевци”. Викаше след мен да не го оставям при чуждите хора. Но аз нямах избор – трябваше да пътувам за пореден концерт”, споделя тя през сълзи. В навечерието на предизборните кампании Рупкина не е решила за кого ще пее. “Имам колежки, които ще участват в концертите на почти всички политически сили. Аз обаче мисля да не се включа в нито един. В началото на прехода пях за СДС - за Иван Костов и Надежда Михайлова. Вярвах, че ще направят нещо, а те ни излъгаха. Ограбиха българския народ, построиха си палати и осигуриха децата си за цял живот. Още не мога да преглътна този факт”, гневна е певицата.
Огорчена е от факта, че нейното поколение е докарано до дъното. “Наскоро разбрах, че и актрисата Емилия Радева е в тежко финансово състояние. Защо хора като нея са принудени да участват в реклами за протези, за да  да оцелеят!?”, пита една от звездите на „Мистерията на българските гласове”.

Разкрития

ГЕРБ като тайна секта, само избрани ще чуят гласа на месията!

На 7 април, неделя партията дава старт на предизборната си кампания, организирайки внушителен форум в зала „Арена Армеец” в столицата. 15 000 специално подбрани партийци ще могат да чуят речта на вожда Бойко Борисов, който се е покрил и е прекратил от месец публичните си изяви. В залата  ще бъдат допускани само най-верните членове, предварително подбрани от цялата страна, но само ако притежават предварително получено билетче. Именно то ще бъде гаранция, че притежателят му е благонадежден, и може да чие думите на лидера и да присъства на големия форум. Бивши депутати на ГЕРБ се оплакаха, че дори и те няма да бъдат допуснати в залата, а шансът обикновени граждани да присъстват е почти невъзможно. Твърди се още, че е създадена и невероятна организация за сигурност, отчитайки опасността от провокации, и дори публичен опит за саморазправа с някой от вождовете. ГЕРБ мобилизира редиците, но до колко новата им тактика на  работа ще се окаже по добра от директните срещи с хората, тепърва ще стане ясно.

СМЕХ

Нашите новини - или черни новини, или жълти, или Бойко на бял кон.

        *
Мачовете от Шампионска лига след 60-та минута не се гледат, а се сънуват!
        *
- Знаете ли, че България е класирана на второ място в света по корупция?
- А защо на второ?
- Защото сме дали рушвет, за да не сме първи.
       *
Попитали радио Ереван:
Кога пандата от зоологическата градина ще разбере, че огражденията са за нейно добро?
Отговор:
Когато прескочи оградата на лъвовете.
       *
Купих си аудио курс "Английски на сън". Цяла година преди заспиване си пусках записите. Разултатът е доста неочакван: при звука на английска реч записвам за секунди.
       *
Учителката дава задача да се напише изречение с думата "захар". Малкият Иванчо пише:
"Пия чай с лимон."
- А къде е захарта? - пита учителката.
- Разтворила се е...
      *
Главната опасност за жените със силиконови гърди - това е начинаещия играч на дартс.
      *
- Здрасти, моята жена е бременна в четвъртия месец.
- А моята в третия. Какво искаш повече, момче или момиче?
- Момче.
- А защо?
- Искам радиоуправляем хеликоптер.
    

петък, 5 април 2013 г.

Актуално

Северна Корея започна да гони посланици!

Няма да могат да гарантират сигурността на чуждестранните дипломатически мисии в страната.
Това заявиха днес властите в Север на Корея, а напрежението в последната комунистическа държава продължава да ескалира. Севернокорейското министерство на външните работи е предложило на Русия да обмисли възможността за евакуация на своите дипломатически служители от Северна Корея заради изострянето на ситуацията на полуострова, съобщи говорителят на руското посолство в Пхенян Денис Самсонов. Все още обаче не е взето решение. Русия поддържа тесен контакт с Китай, САЩ, Южна Корея и Япония относно препоръките на Северна Корея за евакуацията на служителите в посолствата от страната, съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров. „Поддържаме тесен контакт с нашите китайски партньори, както и с американците, южнокорейците, японците и като цяло с участниците в шестстранните преговори”, посочи той пред журналисти.

„Силно сме разтревожени от нагнетяването на напрежението, което засега е само словесно. Искаме да разберем какви са причините за това предложение. Ние се поинтересувахме дали заявеното от севернокорейското ръководство представлява решение или предложение относно евакуацията на посолствата. На нас ни бе казано, че става дума за предложение”, отбеляза Лавров. Севернокорейските власти се обърнаха и към Великобритания с призив да се евакуират британските дипломати от Пхенян. „В съобщението се посочва, че след 10 април севернокорейските власти не могат да гарантират безопасността на посолствата и международните организации в страната в случай на конфликт”, посочиха от британското министерство и уточниха, че Лондон още не е взел решение. Северна Корея днес е препоръчала на посолството на Чехия в Пхенян да отзове персонала. „Днес получихме препоръката, не като лично съобщение, а като част от обръщение към няколко страни”, заяви посланикът. Междувременно министерството на отбраната на Австралия разработва план за евакуация на гражданите си, които живеят в Южна Корея, заради покачването на напрежението на Корейския полуостров.

От Канбера потвърдиха, че съставят план за евакуация на австралийските граждани в случай, че възникнат извънредни ситуации. Северна Корея вече е разположила две ракети със среден обсег на действие по източното си крайбрежие, съобщават южнокорейски медии, като се позовават на високопоставен правителствен чиновник. Министерството на отбраната на Южна Корея засега не коментира информацията за втората ракета.

„Потвърдено е, че в началото на тази седмица Северна Корея е транспортирала две ракети със среден обсег на действие до източното си крайбрежие и те са в готовност за изстрелване”, съобщава южнокорейската агенция Йонхап. През последните седмици Северна Корея отправи серия апокалиптични предупреждения за ядрена война заради новите санкции на Съвета за сигурност на ООН и съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ. Според източника на агенция Йонхап КНДР най-вероятно планира да изстреля ракетите без предварително предупреждение. Междувременно групата на “Анонимните” избра точно този момент да хакне най-големите новинарски сайтове в Северна Корея и качи колаж на Ким Чен Ун със зурла и свински уши и татуиран Мики Маус на корема. Това едва ли ще направи

Актуално

Боксьорът Далаклиев член на ГЕРБ, но в листата на БСП!

Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев е шести в избирателните листи на БСП за изборите през май, но още е и член на ПП ГЕРБ. В сряда той бе представен от социалистите като едно от новите лица, кандидати за народни представители.
„От 12 март 2009 г. Детелин Далаклиев е член на ГЕРБ и до този момент все още е такъв“, заяви претседателят на 41-о Народно събрание Цецка Цачева след пресконференцията на ГЕРБ в Плевен, на която бе представена листата с кандидати за народни представители в града, пише Труд.
Далаклиев не е подавал молба за изключване от ГЕРБ, но няма и информация дали е плащал членски внос на стойност 2 лева. Ако не е, то той бил изключен автоматично.

Разкрития

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов раздавал поръчки за дискредитиране на неудобни хора.

Това твърди в интервю за БГНЕС бившият директор на ОДМВР Стара Загора генерал Тончо Михайлов.
Михайлов разказва, как преди да излезе в пенсия, получил от Цветанов няколко поръчки, които той трябвало да изпълни. Задачата му била да изфабрикува компромати, така че въпросния човек „да го няма на терена, защото пречи“.
Той дава за пример случай и с кмета на Гълъбово – Николай Тонев. „Същото нещо – там ни пречи, защото той го е превърнал на бащиния и т. н.”, цитира министъра той. След като отива на място в Гълъбово Михов разбира, че в общината няма нищо нередно, след което докладва на Цветанов. „Той побесня, той каза: Значи ти не искаш да свършиш работа“, разказва Михайлов, като допълва, че все пак поръчката е изпълнена, а кметът на Гълъбово заедно с Общинския съвет са подсъдими за организирана престъпна група заради липсата 65 лв. от общинския бюджет. „Разбирате ли колко години вече се върти това дело – ето това е поръчка, това са поръчковите дела”, обяснява ген. Михайлов.
Подобна поръчка била и тази за Иса Бесоолу, представител на ДПС в региона на Павел баня, в Казанлъшкия регион. За него Цветанов също казал: Пречи ни. Още една такава политическа поръчка, която вътрешният министър искал от генерала, е за бившия директор на “Мини Марица Изток” Иван Марков, който по това време е бил мажоритарен кандидат на БСП за изборите тогава.
Самият той е жертва на подобна война – през 2009 година по нареждане на Цветанов срещу него стартира проверка за незаконно подслушване. На 7 май 2010 година ген. Михайлов е привлечен като обвиняем, а в края на април 2012 година съдът оправда Михайлов.

По думите му, преди да влезе в МВР Цветанов бил познат в професионалните среди като „мъжката секретарка на г-н Бойко Борисов“. Когато застава начело на МВР обаче Цветанов се е променил и започнал да дава неадекватни заповеди. На първото събиране с ръководството на министерството и ръководителите на всички дирекции Цветанов „се обърна към Вальо Йорданов – директора на СДВР, и му каза: Вальо, така както сме се разбрали. Искам оттук нататък новина – картинка, новина – картинка. Цитирам дословно, а един колега, който стоеше до мен каза: Добре де, ние министерство на новините ли ще ставаме от днеска. То прозвуча като анекдот”, разказва Михайлов.
Според него МВР никога не е била в по низвергнато положение, защото „министър Цветанов в стремежа си да налага политическата си воля, той или те – са готови да смачкат всичко по пътя си, само и само да бъде наложена, а зад тази политическа воля смея да твърдя стои неговата лична и в дълбочина и личен интерес”.
Пред БГНЕС той коментира скандала с подслушванията. „Съществува реална хипотеза, в която може в рамките на законно разрешеното подслушване да се извършват незаконни подслушвания. Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване са стотици“, заявява генералът. Това става, като към бланката за искането за подслушване се изброяват още няколко телефон, с които следеното лице се свързва. Генералът е категоричен, че в Закона за Специалните разузнавателни средства (ЗСРС) няма хипотеза, която да каже, че могат да бъдат сложени телефоните и на други лица, които не са обект и не са съпричастни към престъплението.

Разкрития

Размениха бебета в родилното!
Вероника и бебето

Две бебета са били разменени при изписването им от родилното отделение на горнооряховската болница. Сигналът към медиите на едно от потърпевшите семейства бе потвърден от управителя на лечебното заведение д-р Георги Вашков. Пеленачетата са били със съседни номера и трябвало да бъдат дадени на родителите им в един и същи ден.
Децата са родени също в един и същи ден - на 27 март. Едното семейство е от град Елена, майката се казва Вероника Лазарова. Другото бебе е от Първомайци с майка Бояна Иванова. На път към вкъщи една от майките забелязала грешката и се върнала обратно в болницата, където оправили недоразумението.
Бебетата били разменени от акушерката Маруся Бижева, която има дългогодишен стаж в АГ-отделението на болницата. Заради допуснатата небрежност жената е наказана с последно предупреждение за уволнение, тъй като това нейно действие е недопустимо, коментира д-р Вашков.
„И първия път ми дадоха съвсем друго пак, което аз не можах да го позная, защото едва ли не за първи път го виждам и когато ходим да ги кърмим", спомни си аналогичен случай Вероника - майка на едното от разменените бебета в Горна Оряховица. Тогава се усъмнила, че новороденото не е нейно, защото то не поискало да суче от нея.

И на следващия път вече вечерта пак ми дадоха друго и аз казах: „Това не мое. Явно ги слагат в други кошарки ги разменят и не им гледат на ръчичките номерата и оттам става цялата работа", разказа Вероника.
В събота по обяд АГ- отделението трябвало да напуснат четири новородени. Сред тях и дъщерята на 22-годишната Вероника от град Елена, която става майка за втори път.

„Когато дойде моят ред, си казах номерчето - 123, и тя ми донесе едно и аз казах: Това не е мое бебе, веднага го познах и тя вика: Изчакай. Обаче се върна и няма бебе и хукна надолу по стъпалата", спомня си младата жена.

Точно в този момент и родилката, и болничният персонал разбират, че бебе №123 вече е изписано, но с майката на бебе №122. Малката Виктория вече пътувала към горнооряховското село Първомайци - първите й 20 минути в колата на „новия" дядо и с нищо неподозиращите чужди родители. „Таман стигнахме до локомотивно депо и на дъщерята телефона звънна: Татко спирай. Спрях. Викам какво?! Не е нашето бебе", спомня си Красимир Желязков, дядо на Михаела.

След връщане в родилното грешката е поправена.

СМЕХ

Метро станция "Европейски съюз" е на бившата спирка "Варшавски договор".

         *
Изобретателен питон погълнал два заека от различни полове, и вече не се нуждае от храна.
         *
Надпис в социална мрежа:
"Нищо чудно, че думата "ръка" е от женски род...
Под нея има следният коментар:
- Да, и думата "пръст" е от мъжки.
         *
Гладна котка - най-добрият будилник!
         *
Блондинка:
- Вчера бях на очен преглед.
- Какво ти казаха?
- Казаха да науча азбуката!
         *
Мъж стои пред огледалото и се бръсне. Жена му го пита:
- За къде се стягаш?
- Ще ходя на конни надбягвания.
- Днес няма да има надбягвания! - казва жена му.
- Откъде знаеш?
- Обади се твоята кобила.
          *
- Коя е жената с най- набито око?
- Перничанката!
          *
Излезе нова компютърна игра за пенсионери: Контарстрайк в поликлиниката! Тези на опашката срещу тези, които искат само да попитат!

четвъртък, 4 април 2013 г.

Разкрития

СВЕТОВНА СЕНЗАЦИЯ: Тайните на офшорните лакомници

Най-мащабното разследване на екип от 86 международни разследващи журналисти от 46 страни, за съжаление без България, разкри самоличността на десетки хиляди притежатели на анонимно богатство от целия свят в размер на около $20 трилиона.

Изтичането на 2 милиона имейла и други документи от Британските вирджински острови може да разтърси процъфтяващата офшорна търговия в целия свят. Изтеклата информация за пръв път разкрива самоличностите на хиляди собственици на анонимно богатство от целия свят – от президенти до плутократи, от дъщеря на диктатор до британски милионер, прикривал активи от бившата си съпруга. Изтеклите документи включват имена на правителствени представители и богати семейства от страни като Великобритания, Канада, САЩ, Индия, Пакистан, Индонезия, Иран, Китай, Тайланд, както и бивши комунистически страни.

Основните разкрития от разследването, установени документално от журналистите:

Правителствени служители, техните семейства и бизнесмени използват прикритието на фиктивни фирми и тайни банкови сметки на офшорки, за да укриват доходи

Свръх-богатите използват комплекс от офшорни структури, за да регистрират собствеността си върху недвижими имоти, яхти, произведения на изкуството, като укриват данъци и остават анонимни – нещо, непостижимо за обикновените граждани.

Много от топ-банките в света – като UBS, Clariden и Deutsche Bank – агресивно са работели за да прикриват напълно самоличността на своите клиенти, като им осигурявали забулени в тайнственост компании на Виргинските острови и други офшорни данъчни оазиси.

Добре платена индустрия от счетоводители, посредници и други експерти консултират и помагат на тези клиенти да скриват свноята самоличност и бизнес-интереси, помагат им операции по правне на пари или други финансови транзакции.

Финансови пирамиди и други подобни структури традицонно използват офшорни зони за да осъществяват своята дейност и да прехвърлят там своите незаконни печалби.

Франция – Жан-Жак Огие, близък приятел на президента Франсоа Оланд и участник в предизборната му кампания през 2012 г. бил принуден публично да обяви партньорството си с китайския бизнесмен Си Шу. Самият Оланд е на прага на финансов скандал, тъй като и неговият министър на финансите е крил сметка в швейцарска банка в продължение на 20 години и многократно е лъгал за това.

В Монголия бившият финансов министър на страната и говорител на парламента заяви, че може да се наложи да прекрати политическата си кариера заради разкритията. Но сега тези имена могат да бъдат изречени официално за пръв път във връзка с офшорните зони, тъй като до този момента собствениците на офшорни сметки обикновено остават в анонимност. Някои от най-известните имена, включени в списъка

Жан-Жак Огие



Добър приятел и основен донор на средства за кампанията на Франсоа Оланд през 2012 г., стартира базиран на Кайманите дистрибутор в Китай с 25% партньорство на компания от Британските вирджински острови (БВО). Огие посочва като свой партньор китайският бизнесмен Си Шу.



Баярцогт Сангажав

Бившият финансов министър на Монголия основава “Legend Plus Capital Ltd” през швейцарска банкова сметка докато заема поста финансов министър на бедната азиатска държава между 2008 и 2012 г. Той заявява, че е било “грешка” да регистрира компанията и че “вероятно трябва да се оттегли от поста си”.



Илхам Алиев и семейството му

Или по-точно президентът на Азербайджан и семейството му. Местният строителен магнат Хасан Гозал контролира обекти, регистрирани на името на двете дъщери на президента Илхам Алиев.



Олга Шувалова
Съпругата на вицепремиера на Русия. Мъжът на Олга Шувалова е бизнесменът и политик Игор Шувалов, който отрече твърденията за нарушения, поради нейните офшорни интереси.



Тони Мършант


Съпруг на канадска сенаторка.

Адвокатът има над $ 800 000 депозити в офшорни сметки.

Той плащал в брой и наредил писмената комуникация да бъде сведена до минимум.



Мария Имелда Маркос Маноток


Дъщеря на филипински диктатор: Мария Имелда Маркос Маноток е областен управител и най-голямата дъщеря на бившия президент Фердинанд Маркос, прочул се заради корупция.





Кармен Тисен-Борнемиса



Най-богатият колекционер на изкуство в Испания, баронеса Кармен Тисен-Борнемиса, бивша кралица на красотата и вдовица на стоманодобивния милиардер Тисен. Тя използва офшорни сметки, за да купува картини.





Денис Рич


САЩ: Сред 4 000 американци в списъка е Денис Рич, бивша съпруга на известния петролен търговец Марк Рич, който бе скандално помилван от президента Клинтън по обвинения за укриване на данъци. Тя е вложила $ 144 млн. в “Dry Trust”, създадена на островите Кук.




Бидзина Иванишвили

Министър-председателят на Грузия е също попада в листата на офшорните лакомници. Иванишвили е бизнесмен-милиардер, който стана премиер на Грузия през 2012 г. Между 2006-09 г. името му фигурира като директор на тайна офшорна компания на БВО, която е основана през 2006 г. и все още е активна. Според говорителят му "премиерът Иванишвили няма интереси в компанията за периода 2011-12 г. и следователно не е имало какво да докладва (във финансовия си отчет)", така че всичко е в рамките на закона.



Смята се, че общо повече от $ 20 трилиона, придобити от заможни лица може да се укриват в офшорни сметки. БВО, които са под контрола на Обединеното кралство, са считани за най-успешното от никнещите като гъби тайни убежища, грижещи се за цялото това богатство.


Имената са разкрити от проекта на базирания във Вашингтон “Международен консорциум на разследващи журналисти” (International Consortium of Investigative Journalists [ICIJ]). В гигантското разследване, продължило 15 месеца, са взели участие 86 журналисти от 46 държави. Сред най-значимите сътрудници на проекта са "BBC", "Guardian", "Le Mond", "Sonntaszeitung", "Washington Post", "SZ" и "NDR". Проектът може значително да навреди на сигурността на най-богатите хора в света, които вече няма да са сигурни, че размерът на богатството им може да остане скрит от техните опоненти и правителства.

Сред офшорните клиенти на БВО е Скот Йънг, милионер, свързван с починалия олигарх Борис Березовски. Той е в затвора за укриване на активи от бившата си съпруга. Адвокатът му обаче има пълномощно от Йънг да контролира интересите му в компания на БВО, която притежава доходоносно московско предприятие на стойност $100 млн. Сред имената в списъка е и това на друг измамник, попаднал в затвора – Ахилеас Калакис, който е използвал фалшиви компании, базирани на БВО, за да придобие рекордните $750 млн. от безразсъдни британски и ирландски банки.

Малката карибска държава участва в над 1 млн. подобни офшорни операции, откакто започва да се предлага на световния пазар през 80-те години на миналия век. Истинските самоличности на собствениците на сметки никога досега не са разкривани. Дори финансовите регулатори на островната държава обикновено нямат представа кой стои зад тях.

През 2010 г. “WikiLeaks” хвърли истинска бомба, след като успя да се добере до почти 2 гигабайта изтекла секретна информация от файлове за американската армия и дипломация.

За сравнение новите данни за БВО са повече от 200 гигабайта, включваща финансова информация от над десетилетие за световни транзакции на частни агенции, влючително и от островната държава. Освен това са включени и данни за укривани доходи в Сингапур, Хонг Конг и островите Кук в Тихия океан.

Разкрития

Марешки ще вгражда портрета си в стадион!

Настоящият президент на "Локомотив" (Плодив) Веселин Марешки има намерение да вгради портрета си в основите на новата трибуна "Бесика", която ще бъде издигната на стадиона на "смърфовете" в пловдивския парк "Лаута.“  Аптекарският бос обеща, че ще даде 200 000, за да построи наново любимата трибуна на ултрасите на "черно-белите".  За да брои крупната сума, Марешки е поставил две условия. Едното е да бъде вгареда негова снимка в основата на строежа. Бизнесменът вярвал, че по този начин  ще остане завинаги един от феновете на отбора. Другото условие е името му да бъде изписано на видно място на "Бесика".
Марешки вече се е похвалил, че си е направил специално фото, което е било осветено в Бачковския манастир. Очаква се култовата трибуна "Бесика" да бъде готова до началото на новото първенство. Нейния капацитет ще бъде за около 5000 верни привърженици на "смърфовете".

Актуално

Плащаме 3 пъти повече скъпа енергия, отколкото Европа ни задължи!

В условия на спрени ТЕЦ-ове и 3000 миньори от въгледобива в принудителен отпуск скъпата екоенергия е достигнала близо 30 % от цялото потребление на ток в България за тази година. Това показаха разчетите на Електроенергийния системен оператор, обявени днес от Митьо Христозов, шеф на централното диспечерско управление в ЕСО.
За първото тримесечие на годината слънчевите и вятърни централи са произвели рекордните 5 % от цялото консумирано количество ток в страната, посочи Христозов. Хидроцентралите, които сега са в годишния си пик заради пролетното пълноводие и препълнените язовири, са произвели 11-12 %. Още толкова са произвели и когенерационните централи (т.нар. “кафяв” ток, произвеждан покрай топлинната енергия от топлофикациите и заводските топлоцентрали).
С този небивал ръст на консумираната скъпа екоенергия държавата е преизпълнила в пъти ангажимента си за стимулиране на възобновяемите енергийни източници (когенерациите влизат в тази категория). Като член на Евросъюза България има задължение да достигне 16 % дял на екоенергията в крайното енергийно потребление през 2020 г., а конкретно за периода 2013-2014 г. целта е 11.38 %.

Актуално

ГЕРБ-Варна се самопочиства!
Н.Пашов

Общинският съветник от Варна Николай Пашов (ГЕРБ) е подал оставка. Това съобщи пресцентъра на партията в града. Според разпространената днес следобед информация Пашов е взел решението си "след разговор с областното партийно ръководство в града"

Като мотив за решението си съветникът посочил, че "няма да допусне името му да бъде използвано като повод за атаки срещу партията". Освен това той не искал развитието на компанията "Хидрострой", на която е управител, да бъде свързвано с политическата формация.

Същинският повод за оставката на Пашов обаче е фактът, че именно "Хидрострой" е една от компаниите, които в момента усвояват спешно отпуснатите от правителството 5 млн. лева за ремонт на входния булевард "Владислав Варненчик" във Варна. Това заявиха членове на местното ръководство на ГЕРБ в града пожелали да останат анонимни.

Отпускането на средствата за ударното предизборно асфалтиране на булеварда бе разпоредено с неприсъствено решение на бившето правителство в началото на март. Сумата, спешно отпусната от бюджета, е в размер на 5 млн. лв., а за да съобщи добрата новината на място във Варна пристигна лично бившият министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Скоро след това стана ясно, че Павлова ще води листата на ГЕРБ в града за предстоящите предсрочни парламентарни избори.

От решението на Министерския съвет за отпускане на средствата за финансиране на ремонта стана ясно, че той ще бъде поверен на компаниите, които от години изпълняват обществените поръчки на Община Варна за рехабилитация на пътните настилки в града. Това са близките до ГЕРБ дружества "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг". Резултатът от дейността им обаче е обект на непрекъснати критики и протести от страна на гражданите, а Варна си спечели името на град с най-много дупки по улиците заради некачествени ремонти.

Двете дружества "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг" спечелиха обявения през 2012г. конкурс, за поддържане на пътища и строителни ремонти в две от варненските райони - "Одесос" и "Младост". Стойността на поръчката беше около 60 млн. лв., а срокът й до 31 март 2016 г.

Справка в търговския регистър и системата за фирмено разузнаване "Дакси" показа, че компанията "Хидрострой" е управлявана от общинския съветник от ГЕРБ във Варна Николай Пашов. Преди време той заяви за Дневник, че не е конфликт на интереси общински съветник да печели общински търгове.

"Аз не смесвам политиката с бизнеса, обясни тогава той. Не е проблем, че печелим общински поръчки, проблем е, когато един общински съветник не работи".

Според регистъра "Дакси" Пашов, управлява около десетина компании, а баща му Купен Пашов е началник на отдел "Дейности по защита на населението" в община Варна.

Второто дружество, което ще усвои част от парите за ремонта на бул. "Владислав Варненчик" е "Инжстройинженеринг", което също е сред вечните печеливши в търговете на Община Варна за пътни ремонти.

Днес от Областната администрация във Варна съобщиха, че утре на посещение в града ще бъде служебният премиер Марин Райков. Посещението му ще започне около обяд с инспекция на ремонтирания в момента булевард.

Актуално

Ето какво се случи в дясно!

Партия „Синьо единство” е прекратила внезапно и едностранно преговорите с ДСБ за обща предизборна коалиция. Това обяснява в специално видео обръщение във Фейсбук лидерът на ДСБ Иван Костов, разпространено в четвъртък. Командира заявява, че не е предал сините избиратели и ги моли да не спират да ги подкрепят.
Ето цялото обръщение на Костов едно към едно:
„Обещах да ви кажа какво се случи. Ето какво стана с нашите надежди. След като бяхме постигнали съгласие по повечето теми около листите, в неделя проведохме заключителен разговор с Единство, защото в понеделник беше последният срок за регистрация на коалициите.
Първият въпрос, около който се обединихме, е съпредседателството. За нас това беше достатъчна гаранция за взаимно доверие. Преминахме на уточняване на листите. Започнахме с взаимни отстъпки. Оставаха няколко спорни позиции, когато колегите от Единство поискаха почивка. След нея прекратиха едностранно преговорите.
В понеделник, след като изчакахме до последния момент, регистрирахме коалицията. Продължихме разговорите, изпратихме им решение на техните искания – писмено, както го поискаха. Днес отхвърлиха и него. Виждате, че не сме ви предали. Затова ви моля, не спирайте да ни подкрепяте.”

Мозайка

"Ханко Брат" не  е инцидент!


Ако си мислите, че прословутият случай "Ханко Брат" е инцидент, вижте това. На този надпис се натъкнах съвсем случайно днес в центъра на Пловдив. Да се смеем или да плачем - Христо Ге Данов! Да се произнесе така - да, но да го напишат ми е малко смешно и жалко дори! Това написа гражданин на Пловдив  в социалните мрежи! Припомням, че неграмотността на пловдивски полицай буквално взриви интернет пространството в началото на февруари тази година. Тогава из форуми и социални мрежи се разпространяваше снимка на фиш за неправилно паркиране, написан на пловдивската улица "Хан Кубрат". В невежеството си тогава полицаят беше изписал името на великия ни владетел "Ханко Брат".

Актуално

Палатковият лагер пред община Варна расте!

Палатковият лагер пред община Варна се разширява! По модел на европейската гражданска инициатива за безусловен базов доход за всеки гражданин, са и новите плакати поставени на палатките от протестиращите. Това е гарантиран от държавата и Конституцията месечен доход, който се предоставя в еднакъв размер на всеки пълнолетен българин, живеещ на територията на България, за подпомагане на неговото независимо и свободно съществуване. Грамадата от кмамъни пред общината в памет на запалилия се Пламен Горанов продължава да расте. На нея има и надпис: Ставайте, робове!". На плочките пред община Варна стои надпис: "Воини или роби – сами си избираме!". Протестиращите варненци искат оставката на всички общински съветници. Младен Живков, който е организатор на палатковия лагер пред Община Варна, заяви, че исканията му са за оставки на всички общински съветници, включително и областния управител на Варна Коста Базитов. Аз се разграничавам от Веселин Марешки и всички долни крадливи партии, включително от Общинския съвет, каза Живков. Предложиха ми 10 000 лева, за да спра протеста си, заяви по-късно Живков. На палатковия лагер пише: "Явно ние, българите, нямаме друг избор, освен псевдо демократично щастие! Назад към него! Те пак са тук! Те знаят как. Те могат... Айде да пасем!". Протестиращи залепваха некролози по стълбовете пред общината, които гласят: "Помен! Днес се навършват 40 дни от кончината на партиите. Не се връщайте никога!". Издигнати са плакати с надписи: "Народен съд за виновниците за тази национална катастрофа!", "Пази Боже, сляпо да прогледа. Това са нашите избраници".

Разкрития

Роми отвориха частни ЕРП-та!

Предприемчиви роми от Видин въртят печеливш бизнес, продавайки ток на съседите си на баснословни цени, пише Труд. Клиентите на електроразпределителното дружество опънали жици от домовете си до къщите на техни съседи, които не са абонати на енергото. Частните ЕРП-та лъснали при мащабната проверка из ромските махали на Видин, разпоредена от кмета на града Герго Гергов след трагедията в махала “Нов път” в началото на март. Тогава три деца, изоставени от родителите си, изгоряха живи. Заради липса на адресна регистрация голяма част от проверените семейства и домакинства нямат открити партиди за електромер. Осигуряването на ток е поето от предприемчиви съседи, но на доста солени цени. За ползване например на 1 телевизор и 1 крушка за осветление на месец “абонатите” плащат между 30 и 40 лв., въпреки че консумацията излиза реално под 10 лева.

СМЕХ

Не може да се сравняват проститутките с политиците - те не са съгласни да работят пред камера.
       *
Най-красивото нещо в природата е липсата на хора.
       *
- Поздравления! Веднага си пролича, че си се оженил! Перфектно изгладена риза!
- О, да! Това е първото нещо, което научих от жена ми.
       *
Майка слага четиригодишния си син да спи.
Излизайки от стаята му казва:
- Лека нощ, сине, сигурно вече сънуваш съня за зайчето.
Детето със сънен глас отговаря:
- Още не, сега вървят рекламите...
       *
Жена пуска обява"
"Млада жена търси да се запознае с мъж за сериозна връзка".
Един мъж решил да звънне и пита:
- Кажете, моля, за вас "сериозна връзка" какво е?
След кратка пауза:
- Ами..поне веднъж в седмицата.
       *
8 от 10 българи живеят под стрес...а останалите 2 в чужбина.
       *
При психолога:
- Напоследък никой не ме разбира.
- В смисъл?
       *
Майка пита дъщеря си:
- Защо плачеш? Да не би Иван да ти изневерява?
- Да беше само Иван!

сряда, 3 април 2013 г.

Разкрития

Само за месец  източиха още 44 милиона от митниците!

Това става ясно от информационния бюлетин на министерството на финансите за изпълнението на консолидирания бюджет за месец февруари.
В него пише, че “Съпоставени с февруари 2012 г. постъпленията от акцизи са с 44.4 млн. лв. по-малко, в т.ч. 34.5 млн. лв. от акцизи върху горивата и 9.5 млн. лв. от акцизи върху тютюневите изделия.”
Сравнението с февруари 2012 година е възможно най-изгодното, тъй като 2011 и 2012 са с рекорден срив в обмитяването на цигарите.
Според официалната статистика на министерство на финансите, през 2008 година с акциз са обложени 21,9 милиарда къса цигари. С идването на ГЕРБ на власт българинът внезапно е намалил двойно тютюнопушенето и през 2011 и 2012 г. обложените с акциз цигари са съответно за 10,9 и 11,6 милиарда къса.
Приходи, обложени късове и средна акцизна ставка на тютюневите изделия в периода 2008–2012 г.

2008
2009
(преди възст.)
2010
(преди възст.)
2011
(преди възст.)
2012
(преди възст.)
2013
прогноза
АМ и МФ
АКЦИЗИ ОТ ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ
(в млн. лв.)
1715,00
1787,70
1685,7
1680,00
1803,00
1850,00
ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ
( в млрд. къса)
21,90
17,90
11,96
10,9
11,6
11,9
ИЗЧИСЛЕНА СРЕДНА СТАВКА (лева за 1000 к.)
78,40
101,60
141
155
155
155


Въпреки прогнозата на министерството на финансите, че през 2013 година ще има увеличение на обмитените цигари, броят им продължава да спада.
Как точно се краде от контрабандата на цигари, къде отиват парите и какви са сумите можете да видите тук.
Още по-голямо е източването при акцизите на горивата, където акцизът е спаднал с 34,5 млн. лева в сравнение с месец февруари 2012 г. И това след въвеждането на измервателни уреди и нова, по-строга система за следене на акциза.
В приходите от митници цигарите и горивата заемат челните 2 места, сочи бюлетинът на МФ:
Постъпленията от акцизи се формират от следните основни стокови групи: тютюневи изделия (47.2 %); горива (45.4 %); алкохолни напитки и пиво (5.8 %) и други акцизни стоки – електрическа енергия, въглища и кокс (1.5 %). Нетните постъпления от акциз към 28.02.2013 г. по основни стокови групи, са както следва:
 Акцизите от тютюневи изделия са в размер на 260.1 млн. лв.;
 Акцизите от горива възлизат на 250.4 млн. лв.;
 Акцизите от алкохолни напитки и пиво възлизат на 32.2 млн. лв.;
 Приходите от други акцизни стоки – електрическа енергия, въглища и кокс – възлизат на 8.5 млн. лв.
Загубите от 44 милиона лева не трябва да се тълкуват като абсолютна сума. Те само се прибавят към далеч по-голямата сума, с която се източват митниците от години. Те обаче са показателни за тенденцията в политиката на  ГЕРБ в последните месеци на управлението му.
Затова нека погледнем данните за януари. Там източването е още по-драстично. Приходите са били с 52,2 милиона лева по-ниски в сравнение с позорно ниския януари 2012 г.
Приходите от акцизи (нето) от внос, местно производство и внесени в страната от други държави-членки на ЕС акцизни стоки за месец януари 2013 г. са в размер на 286.0 млн. лв., или 6.6 % от предвидените със ЗДБРБ за 2013 г. Съпоставено с януари 2012 г. постъпленията от акцизи са с 52.2 млн. лв. по-малко, основно поради по-ниските постъпления от акцизи върху горивата и акцизи върху тютюневите изделия.
Постъпленията от акцизи формират 27.0 % от данъчните приходи за януари 2013 г. Постъпленията от акцизи са от следните основни стокови групи: тютюневи изделия (48.3 %); горива (44.0 %); алкохолни напитки и пиво (6.5 %) и други акцизни стоки – електрическа енергия, въглища, кокс и др. (1.3 %). Нетните постъпления от акциз за януари 2013 г. по основни стокови групи, са както следва:
 Акцизите от тютюневи изделия са в размер на 138.0 млн. лв.;
 Акцизите от горива възлизат на 125.7 млн. лв.;
 Акцизите от алкохолни напитки и пиво възлизат на 18.7 млн. лв.;
 Приходите от други акцизни стоки – електрическа енергия, въглища и кокс – възлизат на 3.6 млн. лв.
Възможните обяснения на официалната статистика на МФ са две.
Едното е, че българите са се отказали от колите си или поне ги карат много по-малко, в сравнение с 2012 г., когато кризата беше в разгара си. А също така масово сме отказали цигарите и алкохола.
Другото обяснение е, че все повече средства се отклоняват към контрабандните канали, които знаем добре са основното перо при финансирането на избори.
Каквото и да е обяснението, фактът е, че за последните два месеца от управлението на ГЕРБ държавата е загубила 96 милиона лева приходи от митниците. Или както е казал народът: В мътната вода се ловят най-големи риби.
——————–
В края на 19 век Алеко Константинов пише знаменития си фейлетон “Разни хора, разни идеали”, след който се ражда нарицателното “Солунската митница”. Препоръчваме това четиво, защото 120 години по-късно ни се струва особено актуално.

Актуално

Областният управител на Варна Коста Базитов е бил агент на ДС!

Областният управител на Варненска област Коста Базитов е бил нещатен сътрудник на бившата Държавна сигурност. Това показва публикуваното днес решение на Комисията по досиетата на кметовете, заместник-кметовете, секретарите на общини и общинските съветници от Община Варна.
Базитов, който бе назначен за областен управител през есента на миналата година беше заместник на бившия варненски кмет Кирил Йорданов от декември 2007 г. до ноември 2012 г.
Областният управител на Варненска област е вербуван като агент на комунистическия репресивен апарат на 22 септември 1989 г. от подполковник Иван Иванов – по-малко от два месеца преди падането на Живковия режим на 10 ноември същата година.
През октомври м.г. Базитов смени на поста му друг агент на тайните служби - бившият областен управител във Варна Данчо Симеонов. Според публикуваното днес решение, както и според обявените по-рано резултати от проверки на Комисията по досиетата е бил щатен сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност на 30 септември 1981г.

Разкрития

Топ 10 тайни общества!

Череп и кости

Тайният орден от Йейл, първоначално се е казвал Братсвтото  на смъртта и е една от най-старите студентски общности в САЩ.  Съществува от 1832г. и в него членуват малцина избрани от елита. Общността използва масонски ритуали и до ден-днешен. Членовете се срещат всеки четвъртък и неделя в сграда, която наричат „Гробницата”.
До 70-те години на миналия век имената на членовете не са били пазени в тайна, но ритуалите винаги са били тайни. И двамата президента Буш са били членове на орденът докато са учили в Йейл.
Съществуват много теории за конспирации, най-известната от които, че членове на групата се вербуват от ЦРУ. Управлението направило изявление през 2007г., в което отрече тези слухове.
Свободните зидари


Великата масонска ложа е създадена през 1717г., когато четири малки групи се обединили. Членстовото имало две степени, докато през 50-те години на 18-ти век не създали трета степен, което разделило групата. Когато някой достигнел 3-та степен, той бил наричан Майстор масон.
Трите степени на масонството са : Чирак, Калфа и Майстор. Някои ритуали (като шотландския ритуал) използват 33 степени на членство.
Масоните използват знаци и ръкостискания за допускане до срещите си, както и за да се разпознават. Тези знаци често се променят за по-голяма сигурност.
За да станете масон, първо трябва  някой от общността да гарантира за вас. В някои случай дори трябва да бъдете препоръчан три пъти, за да ви приемат.
Розикруцианум


Смята се, че този орден е бил идея на група германски протестанти през 17-ти век, когато били публикувани три документа . Те се разпространили широко и оказали голямо влияние на хората и историците често говорят за 17-ти век като Розикруцианско просвещение. Първият документ разказва историята на тайнствен алхимист (Кристиян Розенкройц), който пътувал до различни части на света и събирал тайни познания. Вторият документ е за тайно братство алхимици, които се готвели да променят политическото и интелектуално лице на Европа. Третият документ описва поканата на Кристиян Розенкройц за „химическата” сватба на кралят и кралицата в замъкът на чудесата.
Настоящите членове на общността твърдят, че произхода им е много по-древен. Авторите на документите явно клонели към лутеранството и отправяли нападки към Католическата църква.
В днешно време има много групи на ордена и всяка твърди, че произлиза от първоначалната.
Ордо Темплис Ориентис
Това е организация, която първоначално е базирана върху масонството, но под  управлявано на „Звярът”  Алистър Кроули тръгва по неговата религиозна система, наречена Телема. Тя се основава на един-единствен закон: „Прави каквото искаш – ще се изпълни целостта на закона, любов е законът,  любов управлявана от воля.” Орденът наброява над 3000 члена от цял свят.
Орден на златната зора


Този орден е създаден от д-р Уилиям Робърт Удман, Уилиям Уин Уескот и Самюел Лидел Мадерс. И тримата били от свободните зидари и членове на Розикруцианската общност в Англия. Смята се, че са предшественици на Ордо Темплис Ориентис и повечето модерни окултни групи.
Религиозната система на Златната зора се базира на християнския мистицизъм, Кабала, Херметизма, религията на древните египтяни, свободните зидари, алхимията, теософията, магията и ренесансовите писания. Уилиям Ийт и Алистър Кроули са най-известните членове на групата.
Рицарите тамплиери


Орденът на рицарите тамплиери произхожда от масонството и няма директна връзка с първоначалните рицари тамплиери – религиозна военна група от 12-ти век. Членовете на масонските рицари тамплиери не твърдят, че имат връзка със средновековната група, но взимат идеи и символи от тях.
За да станете член на групата трябва първо да сте станали Майстор масон. Организацията е напълно отделна и не е по-високо ниво на масонството.
Илюминати


Движение на свободомислещите, което е най-радикалното разклонение на Просвещението.  Създадено е на 1 Май 1776г. в Инголщад (Горна Бавария) от езуита Адам Уайшавпт. Тази група е известна като Баварските Илюминати и въпреки, че е била забранена от закона, много влиятелни интелектуалци и политици се смятали за членове. Фактът, че Илюминатите не изискват вярване в по-висша сила, ги прави доста известни сред атеистите. Този факт, както и това, че повечето от членовете били хуманисти, са причината за широкоразпространеното вярване, че Илюминатите искат да свалят организираната религия.
След избирането на нов лидер и опити на правителството да разбият групата, тя в крайна сметка се разпада в края на 18-ти век. Въпреки това, теоретици спекулират, че Баварските Илюминати оцелели, вероятно и до наши дни. Дори се смята, че орденът Череп и кости е американски клон на Илюминатите.
Много хора вярват, че Илюминатите все още действат и дърпат конците на правителствата по света и искат да създадат Световно правителство, базирано на атеистичните принципи.
Билдерберг


Тази група е малко по-различна от останалите, защото няма официално членство. Името се използва за група от влиятелни хора, които тайно се срещат всяка година (обикновено със силно военно присъствие). Обсъжданите теми се пазят в тайна. Срещите обикновено се провеждат в петзвездни хотели. Присъствеито е само с покана. Първата среща е била през 1954г. в хотел Билдерберг в Холандия.
Първите срещи били организирани от няколко човека. Джоузеф Ретингер се тревожел за разрастването на анти-американизма в западна Европа и предложил международна конференция, на която да присъстват лидерите на САЩ и някои европейски страни.
Орденът на Сион


След публикуването на “Шифърът на Леонардо” от Дан Браун, към орденът на Сион се проявява голям интерес. За съжаление всичко е измислица. Орденът е измислен от Пиер Плантард през 1956г. за да се възкачи на френския трон. Плантард, Чериси и Седе си писали писма помежду си и обсъждали схеми как да се борят с критицизма отправен към твърденията им и измисляли нови факти, които да поддържат цялата история. И до ден-днешен много хора продължават да вярват, че орденът съществува.
Опус Деи


Това е организация на католическата църква, заставаща зад вярванията им, че всеки е призован към святост и обикновеният живот е път към светост. Орденът е създаден в Испания през 1928г. от Хосемария Ескериба с одобрението на папата.
В книгата на Дан Браун се твърди, че Опус Деи е тайна организация на църквата, чиято цел е да победи Орденът на Сион и тези, които искат да разкрият „истината” за християнството и кръвната линия на Христос. Извън книгата съществуват доста спорове за Опус Деи, поради стриктната им религиозна структура.