събота, 10 август 2013 г.

Разкрития!

БСП и ДПС правят тотална чистка в администрацията

Новата власт е освободила над 300 души за един месец

Само за последния месец от министерствата са освободени повече от 300 служители.
Причините са различни, но най-честото обяснение е, че се прави оптимизация на работата във ведомството, показва проверка на "Би Ти Ви".
Откакто е дошла новата власт в лицето на кабинета на Пламен Орешарски, подкрепян от БСП и ДПС, има отстранени служители на почти всички нива - от шефове на регионални структури и началници на отдели до редови служители и младши, прохождащи експерти. Това е станало ясно от отговорите на официални запитвания, изпратени от медията до всички министерства, за това има ли освободени служители при тях за последния месец, колко са те и какви са причините.
Има и много пенсионирани служители, както и такива, напуснали по собствено желание. Повечето министерства са изчистили и служителите, които са били на изпитателен срок и на временни договори. Интересно е още, че сега в почти всички министерства има конкурси за освободените или реформирани позиции, на някои места даже са отворени повече бройки за запълване.
МВР води по прекратени служебни задължения на свои служители в пъти пред останалите министерства. През юли там са освободени над 130 служители, част от тях все пак - пенсионирани. Предстои закриването на държавните охранители от СОД, както и на почивните бази. Както е известно, министър Цветлин Йовчев, смени и голяма част от шефовете на областните дирекции на МВР.
По над 30 служители са освободени от спортното и здравното министерство. В здравеопазването приеха нов Устройствен правилник с оптимизация на администрацията - така от ведомството си тръгнаха експерти с 20-годишен стаж, беше подменен целият пресцентър, което предизвика скандал, а част от служителите са решени да търсят правата си в съда.
В социалното министерство се разделят само с трима служители. До преди няколко дни Калин Каменов беше директор на Агенцията за закрила на детето. Освободен е без предупреждение, той определя отстраняването си като политическо. Според него чистката застрашава започнатите реформи.
Скандал предизвика и освобождаването на всички шефове на Регионални инспекции по околната среда и водите, на природните паркове и на басейновите дирекции - или общо 30 души от Министерството на околната среда и водите, които нямат място в новата власт.
По 25-ма служители са освободени от регионалното и правосъдното министерство, между 10 и 20 в земеделието и храните, икономиката, отбраната и финансите. Синдикатите засега нямат данни за главоломна подмяна на кадри. Свикнали са обаче, че всяка власт прави своите рокади и очакват ситуацията да се повтори.
Има и две министерства, където засега няма промяна сред служителите - на външните работи и на културата.
Рокадите в администрацията всъщност не са нещо ново и изненадващо - още с идването си на власт Бойко Борисов освободи голяма част от служителите на пресслужбата, а заместникът му в партията и вътрешен министър Цветан Цветанов смени почти всички директори на полицейски служби.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 58-и!

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски не спират въпреки отпускарския
сезон и високите температури.
Във ваканция са и народните представители, което не попречи на най-упоритите демонстранти да се съберат за 58 пореден ден пред Министерския съвет, за да поискат оставката на правителството.

Актуално!

Огнен ад между Айтос и Руен, горят вили, не се знае има ли жертви

Огнен ад се разрази край пътя между Руен и Айтос, пламъцитие са от двете страни на
платното, движението е забранено. Изгорели са вече напълно вили. В района е оживена вилна зона, където през уикенда отдъхват много айтозлии, хора от руенските села и бургазлии. Не се знае дали няма и човешки жертви.

Антипропаганда!

Петър Волгин и Стоян Радев  се сдъвкаха във Фейсбук

Режисьорът Стоян Радев и журналистът Петър Волгин  влязоха в ожесточен спор за естеството
на протестите във Фейсбук. Повече от седмица двамата си разменяха открити обиди и нападки един срещу друг. Пръв недоволството си изрази водещият на "Деконструкция" Петър Волгин, който определи режисьора като "професионален протестър", който трупа пиар на фона на протестите.
"Ако бях на мястото на нормалните протестиращи, щеше да ми стане много неприятно от факта, че едни личности си правят пиар на гърба на моето искрено възмущение от властта. Събрали се, значи, едни тарикати и се самоназначили за говорители и лидери на протестиращите. Не е особено почтено, нали? Както невендъж съм казвал, революциите се правят от идеалистите, а плодовете на успеха ги берат хитреците и нагаждачите. Точно този случай наблюдаваме и в този момента", негодува журналистът. Волгин безцеремонно определя Радев като самозван режисьор и тарикат.
Режисьорът  Стоян Радев  не закъсня с отговори си и нападна журналиста.
"Здравейте, г-н Волгин. Позволявам си да Ви се представя лично, за да громите по-яростно и в детайл позициите ми на базата на подробности от моята творческа биография, които са Ви убягнали. "Неизвестен режисьор" и оттам "неуспял творец" казвате Вие и сигурно сте прав: в театъра имам само четири номинации за най-добра режисура от комисиите на наградите Икар и Аскеер, в рекламата - само 5 златни приза от ФАРА, международните Silver Epica Award и номинация от Gоlden Drum, във видеоарта - само награда от MIDEM в Кан, челни места в класации на MTV и много национални награди, във филмопроизводството дебютирам с пълнометражен документален филм и сериала "Четвърта власт" с премиери през есента на 2013-та, продуцирал съм моноспектаклите на Мариус Куркински и Камен Донев... За съжаление портфолиото ми включва само това", пише Радев
"То не е достатъчно за журналист и ляв мислител със световно признание, но обещавам да се старая повече, за да мога да общувам на съответното равнище с хора като Вас. Благодаря Ви, все пак, че сте ме споменали измежду незначителните десни нахалници, които освен безпричинната си надменност не разполагат с друго. Това споменаване е своебразна чест." Така Стоян Радев иронизира авторитетният ляв журналист и публицист Петър Волгин.

Мозайка!

Сталоун и Шварценегер ще се гърмят във Варна

Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер и Джейсън Стейтъм идват във Варна през август.

Повод за визитата на тримата здравеняци и поне още няколко холивудските звезди са снимките на екшъна „Непобедимите" 3. Звездната плеяда се очаква след 19 август - датата, обявена за начало на снимките във Варна.
Екшън сцените ще бъдат заснети на пристанище Варна, което неведнъж е приемало сцени от холивудски продукции. Снимачните действия на пристанището ще отнемат два дни, между 20 и 22 август, като датите все още не са уточнени, съобщи шефът на порта Божидар Чапаров, цитиран от Дарик.
Снимките ще са съобразени с работния график и натоварването на пристанище Варна-Изток,
като в никакъв случай няма да възпрепятстват нормалния ритъм на работа на съоръженията.
С предоставяне на територия за снимачни действия на „Непобедимите" 3 пристанище Варна ще реализира допълнителни приходи, посочи Чапаров. Освен сред крановете и съоръженията на порта, екшън сцени ще бъдат снимани и на територията на варненската корабостроителница.
Гонки по море със скоростни лодки край бреговете на Варна също се очаква да намерят място в лентата.
През август във варненското пристанище не се очаква нито един пасажерски кораб, разкри капитан Евгени Игнатов, началник на Морска гара. Засега няма информация за посещения на яхти, свързани със снимките на холивудската продукция.
Снимките на холивудския екшън „Непобедимите 3" ще започнат у нас на 19 август и ще продължат 10 седмици. Новината потвърди в профила си в Twitter самият Силвестър Сталоун. Освен Слай, в третата част на хитовата поредица „Непобедимите" със сигурност ще видим Арнолд Шварценегер, Джейсън Стейтъм, Долф Лундгрен, Мики Рурк и Уесли Снайпс.

Актуално!

Турция си иска от България отоманските паметници

Образците на отоманската архитектура, намиращи се в България, били в отчайващо състояние,
предаде Анадолската агенция. Това било заключението от неофициалното посещение преди дни на турския вицепремиер в България Бекир Боздаг, информира БНР.
По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията. По време на тази своя инспекционна обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.
България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., не без гордост припомня агенцията. Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство.
Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова. Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение.
Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение, цитира думите на Боздаг анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници. На 7 август безпрецедентен скандал беляза празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив.
Събитието беше почетено от президента на България Росен Плевнелиев, на него присъства и турският вицепремиер Бекир Боздаг. Българските журналисти безцеремонно не бяха допуснати на вечерята, за разлика от турските им колеги. Впоследствие държавният ни глава обясни надълго и нашироко, че това станало по искане на протокола.
Но пропусна да информира обществеността за съдържанието на разговорите по време на вечерята. Трудно е да се допусне, че и там не е била повдигната темата за придобиването от турска страна на собствеността върху архитектурни паметници от отоманската епоха на територията на Република България. Но за това обединителят на българската нация не каза и дума.

Антипропаганда!


Актуално!

Бойко Борисов: Не сме на сватба, та да се разправяме за датата

Правителството е като пощенска кутия – дават парите и след 45 дни от Брюксел тези пари се
връщат и отиват 100% в резерва. Когато дадеш за майчински, детски, инфраструктура, парите не се връщат. Това задължава. Това заяви пред Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Той подчерта, че ако правителството не се върне преди края на отпуската си, то ще бъде политическа атака към останалите. „Да се върнат в понеделник, да обсъдим всичко и да приключим. Да не си определяме дата за сватба – кой когато каже. Ако са верни всичките писания и изказвания, които направиха за Апокалипсиса, който следва, би трябвало веднага да направят заседание“, каза Борисов.
„Ако Орешарски е малко финансист, както твърди, да отдели малко пари за електронно правителство. Да дадат пари за енергийна ефективност. С две ръце ще гласувам за това“, заяви Бойко Борисов.
"Атака" е това, което крепи БСП и ДПС на власт.
"Ако Волен Сидеров не влезе с „Атака" и ГЕРБ не гласува, няма как да мине актуализацията на бюджета и ще падне правителството. Това са хора, които нямат моралното право да управляват. Президентът е избран от целия народ и има право да налага вето. Първата политическа сила в България не е съгласна с този бюджета и им предлага веднага да влязат в парламента", каза Борисов.

Смех

- Хайде, идвай на вилата!
- Не искам!
- Ела де, има бира, уиски, къде да се спи и палави девойки!
- Татко, втори път няма да се хвана на тоя номер, сами си копайте картофите!
   *
Току-що получих спам за увеличение на пениса. Честа реклама, но нещо ми направи впечатление - колко е вярно заглавието:
Order now and get a huge penis -
Поръчай сега и получaваш голям K..
   *
Песимистът вижда само един безкраен тунел.
Оптимистът вижда светлина в тунела.
Реалистът вижда тунела, светлината и идващия влак.
А машинистът вижда трима идиоти, седящи на релсите...
   *
Жена към мъжа си:
- Майка ми ни е на гости, заведи я някъде.
- Водих я. Но тя пак намери пътя обратно.
   *
Купиха на дъщеря си уеб-камера и сега точно една трета от стаята е идеално подредена...
   *
- Дядо, а помниш ли първото момиче, което си целунал?
- Аз вече не помня последното!
   *
Закони за работата
1. Закон на Слаус: Ако вършиш някаква работа прекалено добре, няма да можеш да се отървеш от нея.
2. Закон на Франко за работното място: Ако харесваш онова, което правиш, вероятно го правиш погрешно.
3. Бюрократичен принцип на Ларсън: Ако направиш невъзможното, шефът ти просто ще го включи в постоянните ти задължения.
4. Първи капан на гения: Никой шеф няма да търпи служител, който винаги е прав.
5. Закон на Пъркин: Потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника.
6. Закон на Рафъл за бизнеса: Колкото по-малко работа имат служителите, толкова по-бавно я вършат.

петък, 9 август 2013 г.

Актуално!

Бойко пише на Миков да свика парламента в неделя или понеделник

Председателят на парламента да свика извънредното заседание на Народното събрание не по-
късно от 11 или 12 август 2013 година (неделя или понеделник )Това настоява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на писмото на Михаил Миков до председателите на парламентарните групи, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.
По-рано днес Миков изпрати писма до шефовете на парламентарни групи в 42-рото Народно събрание Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и Волен Сидеров, с които ги попита кога според тях да свика извънредното заседание на Народното събрание, на което да бъде разгледано ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.
„Категорично настояваме да спазите задълженията си по Конституция и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и незабавно да свикате извънредно заседание на 42-то Народно събрание, съгласно искането на 77 народни представители от ПП ГЕРБ с посочената точка в дневния ред“, се казва още в писмото на Борисов до Миков.
“Предвид създалото се напрежение, считаме, че парламентът трябва да отговори на обществения интерес, което може да стане единствено чрез незабавното свикване на извънредно заседание на Народното събрание. Това се налага както от изявленията на представители на изпълнителната власт, че без актуализация на Бюджет 2013 година, е застрашено функционирането на държавата, така и от мотивите на президента на Република България. Министър-председателят Орешарски неведнъж заяви, че ще ръководи правителството докато има парламентарна подкрепа. ПГ на ГЕРБ категорично е обявила позицията си спрямо актуализирането на Бюджет 2013 година, като несвоевременно и ненужно“, се посочва още в писмото до Миков, подписано от Борисов.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 57-и!

Група протестиращи блокира движението по бул. „Цар Освободител" и бул. „Дондуков" на
площад „Независимост" в София в 57-ия ден на недоволство срещу кабинета на Пламен Орешарски.
Участниците в протеста имат свирки, бият на барабани и скандират „оставка". Някои от тях са издигнали лозунги с искания за оставка и нови избори.
Виждат се български знамена. Продължават да се присъединяват още хора към протестиращите.
По-рано през деня премиерът се срещна с представители на няколко граждански сдружения, които според мнозина наблюдатели са казионни.
Очаква се тази вечер на площад „Независимост“ да се съберат хора, които не са попаднали в списъка с поканените. Все още от Министерски съвет не са отговорили на въпроса как са определени хората и организациите, които да поканят на преговори с премиера.

Разкрития!

Загадъчният купувач на „Доверие“ с 14-те паунда в сметката си иска да купува и Токуда банк

Компанията „Юнайтед Кепитъл” (United Capital), избрана от Vienna Insurance Group (VIG) за нов собственик на нейния над 92% дял в пенсионно-осигурителна компания "Доверие", е подала искане до Българска народна банка (БНБ) да й бъде разрешено да придобие 20% от "Токуда банк". Това съобщава сайтът за корпоративни новини SeeNews, позовавайки се на запознат източник, който не е разкрил повече детайли.
Първоначално говорител на БНБ е отказал коментар на информацията, но впоследствие е заявил, че в Централната банка не е постъпвало заявление за промяна в собствеността на банката. Запитването от страна на медията към „Юнайтед Кепитъл” е останало без отговор.
От SeeNews припомнят, че в края на юли от „Юнайтед Кепитъл” официално потвърдиха интереса си към финансовата институция, която е регистрирана в България, но е собственост на японски инвеститори.
В средата на юли пък Vienna Insurance Group избра „Юнайтед Кепитъл” за купувач на нейния дял в "Доверие", което повдигна редица притеснения, тъй като информацията за инвеститора е твърде оскъдна.
Сделката предизвика интереса дори на авторитетната агенция "Ройтерс". Тя съобщи, че „Юнайтед Кепитъл” няма уебсайт, телефонен номер, нито пък предлага акции на фондовата борса. Данни за състоянието на банковите й сметки към края на октомври 2012 г. показват, че в тях е имало 14 паунда и по тях няма движение, допълва още "Ройтерс". Освен това компанията е регистрирана на адрес с още десетки други в малка двуетажна къща в Грейс, графство Есекс, във Великобритания, а запитванията към нея се препредават от обитателите на къщата към "съответните хора" в Австрия.
Пенсионната компания "Доверие" разполага с капитал от 1,8 млрд. лв. и 1,25 милиона вложители.

Актуално!

US сайтове за ел.поща се самозатвориха в подкрепа на Сноудън

ФБР атакували сайтовете, за да се доберат до пощата на ексшпиона

Два американски сайта за електронна поща хлопнаха кепенци в знак на подкрепа за
кибершпионина беглец Едуард Сноудън, съобщи Би Би Си.
Първи за решението да закрие бизнеса си съобщи собственикът на сайта "Лавабит" за криптирани съобщения Лейдър Левисън. "Принуден бях да направя труден избор - да стана съучастник в престъпление срещу американския народ или да изоставя постигнатото от мен с 10 години тежък труд", заяви той. Но отказа да уточни причината, тъй като законът не му позволявал.
По непотвърдени данни "Лавабит", който се определяше като една от най-защитените имейл услуги в света заради асиметричното криптиране на данните на клиентите, през последните 6 седмици е станала обект на атаки от Агенцията за национална сигурност (НСА) и ФБР. Те искали достъп до пощенския адрес на Сноудън, след като разбрали, че го е използвал по време на 5-седмичния си престой на московското летище "Шереметиево".
"Горещо препоръчвам на всички да не поверяват личните си данни и документи на която и да било фирма, физически свързана със САЩ", заключи Левисън.
Компанията "Сайлънт съркъл", която също се хвалеше с добре защитени комуникации на клиентите си, също обяви, че спира имейл услугата си "Сайлънт мейл" по "технически и политически" причини. Защото не било възможно тя да бъде защитена от правителствени шпиони.
"Сайлънт съркъл" оставя обаче действащи програмите си за текстова и гласова комуникация в реално време.
Водещите имейл провайдъри в САЩ - "Гугъл", "Яху" и "Майкрософт", са завели дела, за да получат разрешение от властите да обявят кои техни клиенти са следени от НСА.

Четиво!

Цирк “България”

 (разказ на Деян Енев)
– Не знам какво да го правя този лъв – каза един ноемврийски ден дресьорът Павел на
Павароти. – Ще взема да го гръмна. И всичко да се свърши.
Павароти беше бивш негов колега. Казваше се Петър, но още от едно време му викаха Павароти, защото пееше адски фалшиво. Преди работеше в цирка като клоун, но усети накъде духа вятърът и успя да се преквалифицира в кръчмар. Сега държеше една тенекиена барака в Илиянци, до бившата циркова база. Пачо често се отбиваше при него, за да обмени мисли и да пийне без пари.
– Защо упорстваш? – попита Павароти. – Човек трябва да е луд, за да не вижда какво става. Няма цирково изкуство вече в България, не разбра ли! Колко години ти трябват?
– Сипи още едно – рече Павел. Павароти знаеше, че той няма пари, за да си плаща и обикновено го черпеше. Но всяко нещо си имаше мярка. Пък и Пачо вече от две-три чашки се напиваше, бързо го хващаше. И сега го хвана.
– Питаш ме защо упорствам – разпали се Пачо. – Защото това мога да правя. Защото съм най-добрият дресьор на лъвове в България. Защото без мен това изкуство ще умре.
– На кой му дреме – засмя се с жестоката си клоунска усмивка Павароти. – И аз бях най-добрият клоун. И какво от това. Ти помисли върху предложението на ония.
Пачо усети, че се напива и стана. Прибра цигарите в джоба на ватенката, махна на Павароти и излезе навън. Бе започнал да бръска снежец и дресьорът вдигна яката си. Жив или мъртъв, трябваше да намери две кила месо за Цезар. И той самият трябваше да хапне нещо. Това беше неговото семейство сега – лъвът Цезар. Дъщерите му бяха в Испания, синът му – в Лос Анжелис. И тримата бяха великолепни циркови артисти, дъщерите бяха акробатки, а синът – жонгльор.
Стигна до фургона, на който още личеше надписът “Държавен цирк”, а някой бе добавил с блажна боя “България”, отключи катинара и влезе вътре. Животът му мина по фургоните. Цезар се надигна да го посрещне и отърка челото си в панталона му. По пода се посипаха като искри шепа косми. Напоследък Цезар бе започнал да оплешивява. Пачо седна на леглото и прегърна голямата му глава. Трябваше да намери някакво решение, но главата му се маеше и се чувстваше слаб и сънлив.
Бившата циркова база в Илиянци вече почти изцяло беше застроена със складове. Само в неговия ъгъл още имаше два-три фургона и клетката на Цезар, покрита с брезентово чергило. Но през студените месеци Пачо държеше Цезар при себе си във фургона.
Пачо се изправи. Реши да се стегне. Днес го чакаше доста работа. Трябваше да намери месо за лъва, трябваше и той да хапне нещо, трябваше да направят тренировка. И печката трябваше да я изчисти и да я запали, защото нощите вече бяха студени. Конякът още ехтеше в гърдите му и го караше да държи речи. Той скочи на крака.
– Я внимавай, мирррно.
Лъвът седна срещу него и го загледа внимателно с жълтите си очи.
– Сега ще произнеса своето тронно слово. Днес ни чака доста работа, а забелязвам, че дисциплината е нулева. Така няма да продължаваме, да е ясно. Ти, Цезаре, днес не си ял. Разбирам го и ти съчувствам. Но това не значи, че ще пропуснеш тренировката. Ти трябва ежедневно, е-же-днев-но, повтарям, да си във върхова форма. Ние можем да сразим света, единствено ако сме във върхова форма. Така. За какво говорех? Сетих се. За това, че между тренировката и яденето няма връзка. Яденето си е ядене, тренировката си е тренировка. Яденето може и да го пропуснем, но тренировката – не. Ясен ли съм? Така. Сега аз ще изпуша една цигара, защото се уморих да ти набивам ум в главата. Сетне, Цезаре, отиваме в клетката да тренираме.
Пачо пак приседна на леглото. Не му се и пушеше, толкова уморен се чувстваше. Отпусна се назад и се загърна с ватенката. Студено си беше, ей го, от устата му излиза пара. Какъв хубав лъв беше Цезар допреди няколко години. Даже, когато правеха проекта за новия герб, дойдоха специално да го снимат. Така че, може да се каже, неговият лъв бе вграден в символа на държавността, във фундамента на държавността, с една дума.
Пачо се бе унесъл. Когато се събуди, във фургона бе станало още по-студено. Лъвът се бе излегнал върху чергата на пода в своя ъгъл и го гледаше внимателно с жълтите си очи. Старият будилник на масата показваше два. Скоро щеше да се стъмни, през ноември рано се стъмваше. Пачо се надигна и пак се повлече към бараката на Павароти.
– Сипи едно – каза, като влезе. Павароти мълчаливо му наля и седна на масата срещу него. Мълчеше и го гледаше. Конякът стопли гърдите на Пачо.
– Размисли ли? – попита Павароти. – Хиляда лева дава човекът. Поне зимата ще можеш да изкараш. Не разбираш ли, че така животното се мъчи. И ти се мъчиш. Аз те разбирам. Но помисли – къщата на онзи човек е замък, палат. Има парк десет декара…
Пачо изпи наведнъж коняка. Угаси цигарата.
– Добре – каза изведнъж. – Обади се.
Павароти се разбърза. Извади джиесема си, един от първите модели, голям като тухла и с антенка като на ВЕФ, намери номера, натисна клавиша, отдалечи се в ъгъла и зачака със странно изражение на изразителното си клоунско лице.
– Павароти се обажда, от Илиянци – каза. – Човекът е готов. След колко? Добре. Да, да, на онова място, до складовете ви. – Ще дойдат след половин час – обясни на Пачо, когато прибра орангутанския си джиесем в калъфа на колана. – Ти трябва да вкараш само лъва в клетката. И толкоз. И да си вземеш парите.
– А как ще го превозят?
– Те си знаят, печени хора са. Не бери грижа. Ето ти още един коняк, заведението черпи.
Пачо изпи коняка на един дъх и се върна във фургона. Сложи нашийник на Цезар и го заведе в клетката. Под чергилото беше тъмно, пясъкът беше мокър и студен.
– Ти ще чакаш тук – обясни Пачо на Цезар и го погали по челото. – Аз ще изляза отвън да изпуша една цигара.
Скоро чакълът изскърца и до клетката спряха две коли – черно ауди и закрит тойота пикап с гуми като на луноход. От аудито слязоха двама с бавни погледи. От тойотата също слязоха двама – един нисък, но много широкоплещест и Павароти.
– Ето го човека – започна да обяснява Павароти. – Да му дадете парите и ние да си ходим, пък вие ще се оправите, нали?
– Ще се оправим – каза единият от слезлите от аудито. Бръкна в джоба на кожения си шлифер, извади пари, отброи десет зелени столевки и ги подаде на Пачо. Павароти веднага го задърпа за ръкава.
– Хайде ела при мен сега да те почерпя един коняк. Те хората ще се оправят.
Пачо се опита да зърне лъва, но лъвът се бе скрил в тъмното и не се виждаше. Той тръгна с Павароти.
След час Пачо и Павароти бяха мъртво пияни.
– Лъвчето ще си е добре там… – фъфлеше Павароти. – Цяла савана искал да си направи човекът… Два вагона пясък докарал от Африка… До Цезар ще има антилопи, жирафи…
Пачо бе опрял челото си в масата. Отвреме-навреме вадеше от джоба си столевка, размахваше я и ревеше:
– Един коняк!

Екстра Смех!

Адрес  "Христо Фор Колумп"  се появи в София! Снимка

Адрес "Христо фор Колумп" се появи на сметка от заведение, показа Нова телевизия.
Централата на телевизията се намира на бул. "Христофор Колумб". Името на откривателя и пътешественик е изписано по странния начин от служител на заведението на мястото за адреса, до който трябва да стигне поръчката. Преди време служител на КАТ в Пловдив кръсти улица "Ханко Брат". Тогава снимката се радваше на голяма популярност във фейсбук.

Актуално!

Орешарски си избра  Бисер Петното за среща

Бисер Миланов-Петното и Йордан Бонев от Национално сдружение "Свобода", които често са
разпознавани като провокатори на протестите срещу кабинета се появиха на днешната среща на премиера Пламен Орешарски  с представители на протестиращите. Преди началото й група млади хора, представили себе си като част от "Протестна мрежа", подредени пред входа на Министерския съвет, "написаха" "ОСТАВКА" с букви, щамповани върху тениските си.

Първоначално младежите искаха да влязат за срещата, но полицията поиска от тях да посочат коя организация представляват, за да бъдат открити в списъка на участниците в срещата. В декларация от името на Протестна мрежа беше посочено, че организацията е против провеждането на "формални и неформални срещи с премиера или други представители на правителството, особено зад стените на "Дондуков" 1". В декларацията се настоява за незабавна оставка на правителството и провеждането на предсрочни избори до края на 2013 година. На срещата с Орешарски се появиха хора от контрапротестите и лидери от протестите от февруари. Тя бе представена като “част от ангажимента на премиера да води активен обществен диалог и инициативата му всеки втори петък в месеца да обсъжда с граждани актуални за страната теми”. Първа думата взе Нина Гергова от Гражданска инициатива за нов обществен договор, която призова премиер да “престане да пипа с копринени ръкавици”.
Тя го предупреди, че търпението на хората, които го подкрепят, също се изчерпвало и на нея лично ù писнало да я наричат “червен боклук”.

Актуално!

Бойко Борисов взе Айше да чисти на ГЕРБ

Бойко Борисов нае Айше от Якоруда да чисти офиса на ГЕРБ в Якоруда. Вдовицата лично му
се оплака, че никой не я иска на работа, защото е гласувала за неговата партия. От това си изпатил и синът на Айше Османова.
Айше беше единствената, която се осмели да потърси помощ от бившия премиер при посещението му в родопското градче навръх мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Възрастната жена е пенсионер по болест. "Откакто гласувах за ГЕРБ, никъде не ме искат на работа. Едва свързваме двата края“, оплака се Османова на Борисов.

Така по разпореждане на партийния лидер Айше Османова ще започне работа като чистачка в местния офис на ГЕРБ още от следващата седмица.

В късния следобед вчера Борисов завари празен площада в Якоруда, където тържествата за Рамазан са били по-рано през деня. Местните активисти на ГЕРБ го очакваха в кафенето „Кривият бор“ и го почерпиха с грозде и банани. Разбрал за оказвания системен политически натиск върху хората в Якоруда, Борисов се зарече, че ще потърси сметка от ДПС и ще постави въпроса в парламента.

Актуално!

НФСБ и ГОРД се сливат

На съвместна пресконференция в понеделник на „Национален фронт за спасение на България”
и „Гражданско обединение за реална демокрация”, ще бъде обявно официално сливането на двете политически партии зад политическата програма на НФСБ. На събитието представителите на двете организации ще обявят мотивите за това единение, както и планирани съвместни действия. На пресконференцията ще говорят съпредседателите на НФСБ Валери Симеонов и  Данчо Хаджиев, както и Слави Бинев - председател на ГОРД, член на ЕП и Зам.-председател на Групата „Европа на Свободата и демокрацията”.

Антипропаганда!

Обобщената информация не е достъпна. Моля, кликнете тук , за да видите публикацията.

Антипропаганда!

Любимият виц на Пламен Орешарски

Вчера премиерът Пламен Орешарски се срещна неформално с представители на медиите у нас
- без диктофони, камери и фотоапарати. Събитието се проведе в градината на Министерския съвет.
На него премиерът разказа един от вицовете, които са му любими напоследък. Ето го и него:
Чисто гола жена влиза в бар. Поръчва си бира, а барманът я гледа шашнат.
Тя казва:
- Какво, никога не си виждал гола дама ли?
Той отговаря:
- Не, просто се чудя как ще платите...

Смех

От рекламите на Космодиск:
"Ходих дълги години по доктори, но само той ме задоволява напълно и вече не ме боли.“
"Сложиха ми го и след малко болката премина.“
"По-лесно се качвам по стълбите, когато ми е отзад.“
"Синът ми, който живее в САЩ каза, че и в други страни го правят.“
"Става и за мъже.“
"Ако не те оправи, ти връщат парите.“
   *
Циганин на изпит за книжка. Изпитващият го пита:
- Колега, какъв е този знак?
- Халуминиев!
   *
- Как беше на морето?
- Какво да ти кажа... Същото, като на работа. Седиш, дремеш и чакаш да дойде време за ядене...
   *
Седи чукча в лодка и лови риба. До него изплува американска подводница. На мостика излиза офицер:
- Ей, чукча, покажи, къде се намира съветската база за подводници. Чукчата сочи с ръка:
- Ей там!
Офицерът засича курса и скача в люка с думите:
- Курс 210!
Подводницата се потапя и заминава. След един час на същото място изплува руска подводница. От люка се показва офицер:
- Чукча, видя ли накъде замина американската подводница?
- Курс 210 пое!
- Чукча, не се е*авай с мене! Покажи с ръка......
    *
Двуядрен процесор:
Докато едното ядро чака отговор на въпроса "Сигурни ли сте, че искате да изтриете всички файлове?", другото вече ги трие.
    *
- Много странно! Струва ми се, че само да ви поканя на танц и музиката свършва за нула време.
- Не ви се струва. Мъжът ми е диригента на оркестъра.
    *
Знаете ли какво е пернишки тунинг по време на криза: слагат се лети джанти само от страната на дискотеката.

четвъртък, 8 август 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 56-ти!

Протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски продължават с поредна демонстрация в
столицата. Под звуците на тъпан и скандирания „оставка" протестиращите в столицата изминаха разстоянието от Министерски съвет до площад Народно събрание.
Движението по бул. „Цар Освободител" от ул. „Г.С. Раковски" до СУ „Св. Климент Охридски" е блокирано. Протестиращите скандират „оставка", чуват се силни освирквания.

Разкрития!

Благодарни социалисти дават Тотото на „Казакстанчев“

Бащата на скандалната тенисистка Сесил Каратанчева – Радослав, е най-вероятният нов шеф
на Тотото. Каратанчен е гласен да заеме апетитния пост в Спортния тотализатор, но за назначението му се чакало да мине първо рокадата в Комисията по хазарта. От днес тя е с нов началник – Огнемир Митев. Очаква се утре да бъде подписано назначението на Каратанчев. През последната година Радослав Каратанчев беше използван като едно от остриетата за свалянето на Бойко Борисов от власт. Настървеността му стигна до там, че сам разкри, как бившият премиер пишел сладострастни есемеси на дъщеря му и се опитвал да я сваля.
Напомям, че от години Сесил Каратанчева не се състезава за България, а за Казакстан заради издръжка от около 50 хиляди долара на година.  Така се сдоби и с псевдонима си „Казакстанчева“.

Актуално!

Пресслужбата на Плевнелиев за "тайната вечеря"

От администрацията на президента се обесняваха днес  кой и защо е изгонил журналистите от
хотел Санкт Петербург снощи, където се проведе традиционната вечеря Ифтар на мюсюлманите по повод Рамазан Байрям. След като няколко минути преследваха президента Росен Плевнелиев, който е поканен на събитието, пловдивските журналисти бяха разигравани и не бяха допуснати от охраната и през двата входа. Най-малко 20 журналисти и 10-ина оператори останаха отвън.
От президентската преслужба уточниха:
"Пресцентърът на президента не е давал нареждане журналисти да не присъстват вечерята. Това беше ритуална вечеря на мюсюлманите по повод Рамазан Байрям, не беше публична среща и съответно беше закрита за журналистите. Стандартна практика на такъв род срещи е да присъстват само официален фотограф и видеооператор. Бяхме помолили Главното мюфтийство, като домакин на събитието, да допусне на вечерята официалния фотограф на президента. Турските медии, които са присъствали на вечерята са били част от официалната делегация на турския вицепремиер Боздаг. Българските медии не са били поканени официално на събитието”, посочиха още от от пресцентъра на Плевнелиев.

Разкрития!

Бойко играе голф от рано сутрин край Разлог

Петзвездният лукс на „Пирин-голф хотел&СПА“ край Разлог избра бившият премиер и настоящ
лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за лятната си ваканция. Той се е настанил още във вторник заедно с приятели.
Според живеещи в комплекса денят му започва с игра на голф, продължава с преходи в планината и футбол в местността Бъндеришка поляна.

За днес Борисов планирал изкачване на връх Тодорка, като за част от маршрута щял да ползва лифта. Въпреки че спортува активно, бившият премиер има доста семпъл хранителен режим, не закусва, не обядва, храни се само на вечеря.

Обичайно отсяда в „Пирин- голф& кънтри“, но не е претенциозен, няма изисквания за специални блюда, поръчва си това, което е включено в дневното меню.

Разкрития!

"Лудогорец"- "Пинк Флойд" 1:0

Домакинският мач на "Лудогорец" от плейофа за Шампионската  лига ще се играе на
националния стадион "Васил Левски", съобщи днес Министерството на спорта. Двубоят е на 27 или 28 август, но на 30 август на същия стадион е планиран магаконцертът на Роджър Уотърс - фронтменът на "Пинк Флойд".
След като "Лудогорец" елиминира "Партизан"-Белград се оказа, че няма друг лицензиран стадион, освен националния, у нас. Президентът на разградския клуб Кирил Домусчиев вчера с основание възнегодува, че ще се наложи да премести мача (а дори и инвестициите си), в Гърция или Румъния.
Последва днешното светкавично решение на министърката на спорта Мариана Георгиева-Бенчева в изгода на "Лудогорец".
Но ще стане ли сцената на концерта на Роджър Уотърс за два дни? Тя е уникална, защото е конструирана за световното турне The Wall и е сложно електронно съоръжение.
От София мюзик ентърпрайсис - организатор на шоуто, казаха , че не знаят за решението на спортната министърка. Значи тя го е взела без да се допита дали е възможно сцената да се сглоби за 2 дни. Така реално се поставя под въпрос най-грандиозното шоу за годината у нас.
Билетите за концерта са от 65 до 180 лв. 

Актуално!

Дора Янкова: Може  и да не съберем 121 гласа срещу ветото на президента

Възможно е да не се съберат 121 гласа в парламента и да не можем да отхвърлим ветото на
президента срещу актуализирания бюджет. Това не значи обаче, че правителството трябва да подаде оставка, защото може да продължи да се работи и по стария бюджет. Не се притесняваме дори и ако трябва да се направят нови избори. Но аз съм твърдо убедена, че ветото на Плевнелиев ще бъде отхвърлено, защото няма принципни причини, които да налагат тази санкция. Това обясни по БНТ червеният депутат Дора Янкова.


Според нея с наложеното вето Плевнелиев е искал да направи някакви лични обяснения. Но в същото време не дава шанс на правителството да работи със своя финансова програма.

Томислав Дончев от ГЕРБ атакува Янкова, припомняйки, че президентът не е замразил сметките на правителството,  а само поискал повече яснота как ще се харчат парите. Дончев обясни, че е необяснимо, след като БСП  толкова бърза да приемат поправения бюджет, защо не свикат заседанието веднага другата седмица, а се чака чак 30 август. Според него управляващите сами блокират работата си, посочи още депутатът от ГЕРБ.

Актуално!

Станишев на среща при Обама

Делегация на ПЕС, водена от Сергей Станишев, заминава за САЩ през ноември. Вече се подготвя и графикът за четиридневните срещи с висши функционери на Демократическата партия отвъд Окена.
Те ще се проведат във Вашингтон. От международния отдел на "Позитано" 20 не скриха, че търсят и възможност лидерът на ПЕС и шефът на Европейския парламент Мартин Шулц да бъдат приети от президента на САЩ Барак Обама, пише в. "Преса".
Повод за посещението на европейските социалисти в САЩ са предстоящите догодина избори за депутати в Европейския парламент. За левицата в Европа победа в Брюксел e ключова.
Вече стана ясно, че Мартин Шулц ще е най-вероятният кандидат на левицата за шеф на Европейската комисия. Евентуална среща с Обама ще бъде добър знак за добрите перспективи за добро сътрудничество между Европа и САЩ в света, ако ПЕС спечелят изборите

Разкрития!

Обосновано предположение за уволнението на сутрешния блок на БТВ, Ани Цолова- Виктор Николаев

Пиар отделът на бТВ обяви официалната версия за дългия отпуск на сутрешния блок.

От там подчертават, че целият екип на предаването има нужда от почивка и единствената възможност да излязат във ваканция е времето, в което и парламента почива.

Защо това поражда съмнения?

Първо – и Виктор Николаев и Анна Цолова вече бяха в годишен отпуск, като когато единият почиваше, другият водеше сам.

Второ – никога досега сутрешният блок на бТВ не е спирал заради отпуските на титулярите.

Запознати припомнят, че дори и да се е налагало титулярният екип едновременно да излезе в отпуск – винаги досега той бива заместен от друг екип. И предаването не спира. А и кой спира предаване, което по рейтинг е №1 сред всички сутрешни блокове в България?
Проверка на Economic.bg сочи, че „Тази сутрин” е трябвало да бъде в ефир през целия месец август. Решението за спирането не е било планирано. Взето е внезапно. Имало е форсмажорни обстоятелства, които да принудят ръководството на телевизията да свали от ефир своя лидер – сутрешния си блок. Всеки си измива ръцете с удобната, но неистинска формулировка "летни годишни отпуски". Но никой не отговаря на въпроса - добре, отпуски, но защо сутрешният блок изцяло е спрян, защо други журналисти не го водят като заместници за 1 месец, както е било досега всяка година?  В понеделник, на 5 август, хиляди зрители на медията бяха изключително неприятно изненадани.
Запознати коментират, че Остриетата на сутрешния блок на бТВ - Виктор Николаев и Анна Цолова ще изхвърчат от телевизията заради разговора с Пламен Орешарски.
Двамата поне 10 пъти му зададоха въпроса: „Кой ви накара да застанете зад кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС?”, а Орешарски десет пъти отказа да отговаря.

Смех

Странно нещо е женският поглед.
От пет метра забелязва косъм на рамото ти, но така и не успява да уцели вратата на гаража!
   *
Питат Радио Ереван:
- Каква е приликата между демокрацията и българската демокрация?
Радиото отговоря:
- Като между обикновения стол и електрическия стол.
   *
Иванчо видял падаща звезда и в бързината се зачудил какво да си пожелае. На другия ден пред къщата му го чакало колело с цици.
   *
Сервитиорът влиза в кухнята:
Две наденички за господин съветника.
И една му стига-казва готвачът.
Той е толкова фиркан вече,че вижда всичко двойно!!
Така е но той си поръча четири.
   *
- Ок, а как ще те позная?
- Ще бъда с черна шапка и дънки, висок съм 185, тежа 73 килограма.
- Ок, аз ще съм с черно палто с кантар и рулетка.
   *
- Алооо... Днес си купих чисто ново БМВ и вдигнах 300 на магистралата...
- И квоооо... обаждаш се да се похвалиш ли?!
- Не... искам само да питам, как се чисти адреналина от седалката...
   *
В ресторанта на гарата:
- Келнер, защо са толкова малки порциите тука?
- Нарочно са така, за да не закъсняват пътниците за влака...

сряда, 7 август 2013 г.

Разкрития!

Дядо Николай Пловдивски с нов луксозен часовник! Снимка

Пловдивският митрополит Николай беше забелязан с нов луксозен часовник в деня, в който
той се изказа срещу всички политици, управлявали през последните над 20 години. Възлюбеният Бог не даде властта никому, на никой от тези, които се опитваха да управляват България през тези над 20 години, защото те не я заслужават”, каза той по време на проповедта си след Архиерейска литургия в православен храм „Свето Преображение Господне” в кв. „Тракия” в Пловдив.

Докато обикаляше из пловдивския квартал, Дядо Николай не се усети как изпод маншета блесна поредният скъп часовник. Новият аксесоар е супер изчистен с кожена каишка.

Пловдивският митрополит не за пръв път се явява с луксозен часовник. Огромен шум в медиите предизвика и „Ролекс”-ът му, който дори беше пуснат за продажба на търг с начална цена 11 600 лева, след като дядо Николай го дари на Църковното настоятелство на храма „Света Марина”. С парите църквата трябваше да покрие непосилната си сметка за ток, но тогава купувач не се появи.

Актуално!

Изгониха български медии от Рамазан Байрама в Пловдив за сметка на турските

Български медии скандално не бяха допуснати на тържествената вечеря - ифтар по случай
мюсюлманския празник Рамазан Байрам, организирана в Пловдив с участието на Главно мюфтийство, съобщи „Фокус". На вечерята по-късно дойде и президентът Росен Плевнелиев.
На нея присъстват повече от 600 представители на мюсюлманската общност както и вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг. След като в залата бяха допуснат турски медии, българските медии бяха буквално избутани и не бяха допуснати вътре въпреки възраженията им, че събитието е на българска територия и е с участието на българския президент.
На входа, на който има изключително засилен контрол, бе съобщено, че нареждането за недопускане на български журналисти е на главния мюфтия. След това някои организатори обявиха, че по протокол президентът не бива да се снима по време на вечеря.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 55-ти!

Протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски в столицата продължават 55-и ден.

По рано през деня в интернет бе качен и бр. 1 на вестник “Протест”, който ще се разпространява в мрежата като pdf, който желаещите ще могат да разпечатват и раздават.

Актуално!

Три дни по-малко „Ваканцуване“! Парламентът се събира за ветото на 30 август

Председателят на Народното събрание Михаил миков ще свика Народното събрание на 30
август от 10 часа. Това стана ясно днес, след като президентът наложи вето върху актуализацията на бюджета.
Депутатите трябваше да почиват до 31 август, събота, и да се съберат в първия парламентарен ден - сряда, на 4 септември.

В дневния ред е ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. По повод наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджета Михаил Миков направи следното изявление:

„Преди два дни заявих, че няма да използвам правото си по чл. 78, т.1 от Конституцията за свикване на заседание на Народното събрание, защото се надявах, че всички държавни институции ще изпълнят отговорно ролята, която им е поверила Конституцията и в този смисъл ще оправдаят общественото доверие, с което са облечени. Днес обаче президентът върна за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.

Запознах се и със становището на министър-председателя за ползите от едно повторно обществено обсъждане на въпросите около този закон със заинтересованите лица.

Отчитайки тежестта на аргументите на президента и на министър-председателя и интереса на българското общество, както и нагласата в повечето политически партии и парламентарни групи, считам че е необходимо народните представители да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища.

С оглед на казаното, приканвам народните представители и парламентарните групи да подготвят позициите си в следващите седмици за ново обсъждане на закона.

На основание чл. 78, т. 1 от Конституцията, ще свикам Народното събрание на заседание на 30 август – петък от 10.00 ч. с дневен ред: Ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.”

Актуално

Бисер „Петното“ атакува пресконференцията на протестиращите

Русенският бизнесмен Бисер Миланов с прякор Петното и движение "Свобода", към което
принаджлежи, атакуваха пресконференцията на "Протестна мрежа" в БТА и бяха изхвърлени с полиция.

Миланов нарече наредените край залата за пресконференциите Асен Генов, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев и Жюстин Томс "провокатори", "мафиоти" и "идиоти".

От движение "Свобода" заявиха, че не може говорителите на пресконференцията да искат оставка, след като не предлагат нищо.

Те посочиха, че са пуснали свободна подписка в интернет срещу монополите, към която всеки може да се присъедини, ако иска.

От "Протестна мрежа" заявяват, че искат да поставят началото на диалог и да представят първите си комуникатори.

"Протестна мрежа" се определя като независима структура и обща среда на взаимодействие между активни участници в протестите срещу кабинета Орешарски.

Тя няма за цел да води диалог с правителството, защото исканията й се свеждат до оставка и провеждане на демократични избори.

Актуално!

Мотивите на Плевнелиев за ветото върху актуализацията на бюджета- пълен текст

По-рано днес държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че налага вето върху приетата от
Народното събрание и предложена от правителството на Пламен Орешарски актуализация на Бюджет 2013.
Впоследствие на сайта на президентската институция беше публикуван пълният текст на неговите мотиви за това.
Публикувам мотивите без съкращения:
Уважаеми народни представители,
Уважавам и считам за нормално всяко едно ново правителство да осъществява онези политики, заради които е избрано, включително и чрез актуализация на бюджета. Актуализация на бюджета не се случва за първи път и не се случва само в България. Това е нормална практика. Не оспорвам необходимостта от предприемането на допълнителни социални мерки, чрез които държавата да подпомогне най-уязвимите групи от обществото. В условията на криза предоставянето на социална подкрепа на гражданите е основна отговорност на държавата. Подкрепям и стъпки в посока подобряване на бизнес средата и насърчаване на икономическата активност. Уверен съм, че навременното разплащане на задълженията на държавата е една от важните  предпоставки за нормалното движение на ликвидността в икономиката. Когато тези задължения са направени при спазване на финансовата дисциплина и в рамките на бюджетите на съответните институции, или са обосновани от извънредни нужди, то държавата няма никакви основания да просрочва плащанията по тях.
Същевременно промените в държавния бюджет не бива да поставят под съмнение макроикономическата стабилност и дългосрочните перспективи за развитие на икономиката. Задължение на правителството е да подготви актуализацията на бюджета в условия на прозрачност и открит диалог с представителите на бизнеса, синдикалните организации, местните власти  и обществото. Това задължение не беше спазено и такъв диалог не беше проведен. Ако целта на тази актуализация е коректното изплащане на просрочени плащания от държавата, особено към малкия и среден бизнес, то конкретните механизми трябва да бъдат ясно заложени и гарантирани в бюджета. Трябва да се отчете и фактът, че немалка част от тях са задължения на общините, и то именно към малките и средни предприятия, а за това не са предвидени средства.
Аргументите за разплащане с бизнеса са основани на данни, които не са дoстъпни за обществото. Правителството не публикува регулярни данни (месечни данни) за размера на неразплатените задължения на отделните министерства, както и размера на невъзстановения данъчен кредит (невъзстановено ДДС). За да може да се проведе дискусия по актуализацията на бюджета и обществото да прецени правилността и дълбочината на аргументите, които са основание за актуализацията, то трябва да има достъп до тези данни.
По отношение на приходната част не бе представен прозрачен и аргументиран анализ на очакваното развитие на данъчните приходи. Използват се оценки на приходните агенции, без да се дава информация на какъв анализ са основани тези оценки и в каква степен очакваните по-ниски приходи са следствие от развитието на икономическата активност, и в каква -  на по-слаба събираемост, определена от неефективност на приходните администрации.  
Нееднократно съм заявявал, че не приемам подхода да се действа на тъмно и дори най-важните нормативни актове да се приемат при липса на прозрачност, без обществено обсъждане.
Предложената актуализация на бюджета предвижда ново повишаване на бюджетния дефицит. Съгласен съм с тезата, че в определени ситуации такава стъпка може да бъде оправдана като временна мярка и само ако е свързана с политика за подобряване на конкурентоспособността на икономиката и инвестициите в сфери, които ще генерират бъдещ растеж и ще създадат работни места. Липсата на такива политики означава, че с нарастването на бюджетния дефицит се финансират текущи разходи. Дълговото финансиране на нарастващ дефицит е изключително опасен път, по който, ако една страна тръгне, връщането назад е много болезнено. Увеличаването на дефицита и задлъжнялостта по този начин е безотговорно както спрямо нас, така и спрямо бъдещите поколения.
В тази актуализация на бюджета очаквах да видя ясни стъпки за изпълнение на заявените от правителството политики за борба със сивия сектор в икономиката, контрабандата и за повишаване на събираемостта. Очаквах повече амбициозност по отношение на приходната и повече прозрачност в разходната част, намаляване на бюрокрацията и оптимизиране на администрацията, а не създаване на повече бюрокрация и нови държавни структури. За съжаление не виждам настоящата актуализация да подкрепя силни политики и реформи за заетост, конкурентоспособност и растеж. Също така считам, че както бюджетът, така и промяната в бюджета, следва да бъдат подготвяни в спокоен тон и при провеждане на необходимите обществени консултации. Още повече че съвсем скоро предстои да започне процедурата по подготовката на бюджета за следващата година.
Тези съображения ми дават основание да върна за повторно разглеждане текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.   
1. Връщам за ново обсъждане § 1, относно чл. 1, ал. 1, раздел I. “Приходи“, т. 1 „Данъчни приходи“ от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. със следните мотиви:
Влошаването на макроикономическите показатели за първото полугодие е факт. Без съмнение, освен икономическите причини, за това спомага и продължаващата през почти цялата година политическа криза, която генерира нестабилност в работата на приходните администрации. Въпреки това, изпълнението на бюджета към момента не показва значителни и необратими отклонения спрямо разчетите за 2013 г. Занижаването на приходите чрез изменение на държавния бюджет е крайна мярка. Към нея следва да се пристъпи едва когато правителството е изчерпало всички възможности да подобри събираемостта.
Не мога да подкрепя автоматично занижаване на приходите, без да е направен опит да се подобри събираемостта на данъците, да се оптимизира работата на приходните агенции, да се подобри тяхната ефективност, да се преодолее административният натиск към бизнеса. С актуализацията на бюджета единствено се снижават стандартите на работа по събираемостта и се дава лош сигнал, че при първите признаци на проблеми сме готови да прибегнем единствено до най-лесното решение. Заявките на новото правителство за повишаване на събираемостта на приходите, в т.ч. чрез мерки за борба със сивата икономика, за намаляване на контрабандата, за оптимизиране на работата на приходните администрации, не кореспондират по никакъв начин с принципа, заложен в настоящата актуализация в приходната част. Напротив, занижаването на данъчните приходи и компенсирането на изоставането единствено чрез увеличаване на дълга е в състояние допълнително да демобилизира приходните администрации и да се отрази върху тяхната работа.
2. Връщам за ново обсъждане § 1, относно чл. 1, ал 2, раздел “II. Разходи“, т. 4  „Резерв за непредвидени и неотложни разходи“ от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.   със следните мотиви: 
Категорично подкрепям политиката, която предвижда да бъдат осигурени допълнителни средства за социално подпомагане, за облекчаване тежестта върху потребителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и за разплащане на задължения към бизнеса. Правилата на правовата държава изискват бюджетните разходи на държавните органи да бъдат определени със закон. В приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. такива разходи не се определят. Единственото увеличение е в частта „Резерв за непредвидени и неотложни разходи.“ Този резерв, съгласно § 4 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.,  се разходва с акт на Министерския съвет.
Настоящият закон не гарантира, че приетото увеличение на разходната част на бюджета ще бъде използвано именно за тези цели. Нещо повече, с този подход да се увеличи резервът за непредвидени и неотложни разходи се дава възможност с предвидените средства да се разпорежда Министерският съвет без санкция на Народното събрание и без необходимост да се съобразява с мотивите, които бяха заявени в публичното пространство и в пленарната зала. Трябва да има ясна и директна връзка между мотивите и конкретните пера в бюджета.
Считам, че волята на народните представители да подкрепят политиките, насочени към осигуряване на допълнителни средства за социално подпомагане и разплащане с бизнеса, трябва да намери място в текстовете на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., а именно - новите разходи да са разпределени по съответните бюджетни пера. 
Допълнителен аргумент да върна за ново разглеждане настоящия елемент от бюджета е, че не споделям подхода за автоматично увеличаване на разходите, без да се потърсят възможности те да се оптимизират и да се подобри тяхната ефективност. Редица сектори продължават да са нереформирани въпреки огромните си бюджети. Не виждам решителни действия в тази посока. Належаща е нуждата от значително повишаване на ефективността на разходваните средства с отговорност към българските данъкоплатци, а не желанието на администрацията винаги да харчи повече. Наливането година след година на все повече публични средства в нереформирани сектори създава порочен кръг, от който може да се излезе само с реформи.
3. Връщам за ново обсъждане § 2, т. 3 (с която се изменя текстът на § 13,   ал. 1 от Преходните и Заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.) и т. 4  (с която  се създава нов  § 14а) от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. със следните мотиви:
Актуализацията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. следваше да бъде съпроводена от анализ за въздействието върху фискалните цели на страната в средносрочен план и за постигането на заложената средносрочна бюджетна цел. Прозрачността относно средносрочните цели и структурата на финансиране на предвидения бюджетен дефицит спомага за необходимата предвидимост на средата и влияе върху инвестиционния климат, с което се явява важен фактор за устойчивото икономическо развитие на държавата.
В актуализацията на бюджета е предвидено намерение за допълнителен държавен дълг в размер до 1 млрд. лв. Този дълг, обаче, отново не е насочен към подкрепа на активна политика за повишаване на конкурентоспособността, растежа и подобряването на бизнес средата. Нещо повече, въпросите относно неговата необходимост, предназначение, ефект върху икономиката, обществото и бъдещото поколение останаха без убедителни отговори. Новият заем е предназначен за осигуряване на буфер, което в никакъв случай не е активна политика. В мотивите към закона не е представен анализ за това кое е оптималното ниво на фискалния резерв, как е изчислено това ниво и доколко страната се нуждае от формирането на допълнителни буфери, и коя е тяхната приемлива цена. Освен че тези буферни резерви ще струват на българските данъкоплатци допълнителни плащания по лихви, липсва и информация кои точно политики ще се финансират и по какъв начин те ще бъдат осъществявани. Законът не съдържа гаранции за целесъобразно, прозрачно и подлежащо на публичен контрол разходване на този заем.
Уважаеми народни представители,
Предвид изложените по-горе мотиви, воден от желанието да бъдат осигурени по-добри условия за живот и работа на българските граждани, да се подобри бизнес климатът и да се създадат възможности за икономически растеж и на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България, връщам за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбите на § 1, относно чл. 1, ал. 1, раздел I. “Приходи“, т. 1 „Данъчни приходи“, § 1, относно чл. 1, ал. 2, раздел “II. Разходи“, т. 4 „Резерв за непредвидени и неотложни разходи“, § 2, т. 3 (с която се изменя текстът на § 13, ал. 1 от Преходните и Заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.) и т. 4  (с която  се създава нов § 14а) от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.