събота, 24 август 2013 г.

Честито!

Непобедимият Кубрат Пулев! Разби американец и чака Кличко

Кубрат Пулев е непобедим! Българинът защити Интерконтиненталната си титла и вече е следващият претендент на Владимир Кличко, който трябва да надвие Александър Поветкин, за световната титла. Софиянецът победи по точки в 12 рунда американеца Тони Томпсън-Тигъра на галавечер в немския град Шверин. Изключително мощна българска агитка подкрепяше Пулев през цялото време. Това беше победа №18 в 18-ти мач за Кубрат Пулев. Този успех означава, че българинът е претендент на Владимир Кличко за световната титла.

Резултатите на съдиите са следните: полският рефер - 116:112, британският рефер 118:110, амеракинският съдия 117:111

„Искам да благодаря на цялата публика в България, на публиката в залата. Имаше критични рундове, в които умората и опитът на противника горе-долу изравниха силите. Дори първите рундове бяха за него. През цялото време българската публика и моите приятели ми даваха кураж и това ми помогна много. Искам да благодаря на всички и да знаят, че българите сме №1. Всичко това е за България и нашата гордост“, заяви ексклузивно след края на двубоя Кубрат Пулев в ефира на телевизия „Диема“.  „Чакам мача на 5 октомври, за да видим кой ще победи между Кличко и Поветкин. Предполагам, че ще бъде Кличко. Ще се подготвя. На мен това не ми е върховата форма и вярвам, че мога още повече. Малко бях стегнат, тъй като 10-11 месеца не бях играл и това си оказа роля на ринга. В следващите мачове и по-специално за мача за световната титла ще тренирам добре и с Божията помощ и българите зад мен да направим фурор“, завърши развълнуваният Кубрат.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 72-и!

Над 300 души се събраха и днес за 72-ия ден на протести срещу правителството, избухнали
след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Актуално!

Плевнелиев не дава НСО на никой!

Според президента Росен Плевнелиев ще бъде скандално, ако Националната служба за охрана

(НСО) премине към друга институция в държавата (различна от президентската), която и да е тази институция.
"Ще се боря категорично и няма да допусна НСО да премине на друго разпореждане", каза днес на връх Шипка пред журналисти държавният глава, цитиран от БТА.
Повод за изказването му е заявеното от управляващите намерение да го лишат от правомощието му да назначава със свой указ шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и на НСО. "Ще настоявам парламентът да има водещи функции при определяне на ръководителите, защото контролът започва оттам”, заяви преди дни председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков (ДПС).
По думите на Плевнелиев, през 2012 година, когато се е взело решението НСО да остане към президентството, се е действало с консенсус за реформата в сектора на сигурността. Според президента НСО не бива да се политизира. „Придържам се към конструктивния подход и постигнатия от парламентарно представените партии консенсус по отношение на реформата в сектор „Сигурност“. На заседанието на КСНС през месец април 2012 г. бе постигнато ясно съгласие, че Националната служба за охрана ще продължи да бъде подчинена на държавния глава“, заяви Росен Плевнелиев.
Държавният глава бе категоричен, че за да е легитимна реформата в сектор „Сигурност“ трябва да се основава на широк обществено-политически консенсус, и че работата "на парче" няма да доведе до ефективни решения.
"Опитът, който имам с назначаването на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), се оказа неуспешен и оттук нататък няма да позволя каквото и да било отнемане на правомощия, имащи отношение към назначаването на ръководни длъжности в сектор „Сигурност“, каза още президентът Плевнелиев. Той визира промените в закона за ДАНС, които бяха извършени от управляващите и които отнеха правото на президента да одобрява с указ назначаването на шеф на ДАНС. След като това се случи, на поста беше издигнат медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, което взриви обществото и предизвика нестихващите вече 72 дни протести.
Колкото до Националната разузнавателна служба /НРС/ президентът посочи, че има смисъл в това тя да премине към Министерския съвет и изпълнителната власт.
Държавният глава посочи също така, че българското общество категорично е изразило желанието си за промяна в Изборния кодекс, която да гарантира честното произвеждане на избори. „Доверието към политиците и към институциите зависи и от способността им да работят в рамките на правила, които са общовалидни за всички“, заяви президентът.
Приоритетите, по които управляващите трябва да потърсят консенсус, са еврофондовете през периода 2014-2020 година, пенсионната реформа и реформата в службата по сигурността, смята президентът. По думите му напрежението в страната и политическата криза също се нуждаят от консенсусни решения.
Росен Плевнелиев подчерта, че президентската институция ще продължи да бъде активен фактор в търсенето на работещи и в интерес на обществото идеи. За целта държавният глава ще организира дебати по темите пазарна икономика, медийна среда и система на правораздаване.

Разкрития!

Ваня, която търсеше спонсор, за да... умре

У нас десетки и стотици почнаха да избират смъртта пред живота. Заради тежка болест, 
липсата на пари, поради бездушието на институциите и пълното незачитане на правата им като живи хора и граждани. В повечето случаи тези хора търсят изход в евтаназията от отчаяние, не поради лудост. И понеже са били лишени от цивилизован начин на живот, искат поне достойна смърт. Законът им я забранява и в крайна сметка казусът завършва по единствения начин за свободен избор - самоубийството. Такъв беше краят и на варненката Ваня Георгиева, която преди две години стана първата българка, поискала публично евтаназия и търсеща спонсор за смъртта си

Казусът на 53-годишната тогава жена стигна до парламентарно обсъждане през август 2011-а, но завърши с отказ от евтаназия и месец след това - през септември, Ваня се самоуби. Нагълта се с хапчета - единственият евтин и почти сигурен начин за смърт, който тя бе пробвала и преди, но безуспешно.

Тъжната й история накратко: Ваня е родена в семейство, което 13 години чака дете. Расте в интелигентна среда. Самата тя завършва две висши образования. Започва работа още като ученичка в езиковата гимназия - работи по 15-20 часа в денонощието, дълги години е преводач в системата на туризма и авиацията. Докато не идват болестите. Отключва ги силен стрес - 17-годишната й дъщеря тръгва на път с колата на бащата на нейна приятелка, катастрофират тежко и момичето остава в инвалидна количка.

Спестяванията на Ваня се стопяват, налага се да продаде и един от наследствените си апартаменти, за да може да плаща на светила в медицината да помогнат на дъщеря й да живее. Уви - от отчаяние момичето се обесва. Оставя предсмъртно писмо:

„За да не съм ти в тежест, мамо!...”

Шокът от смъртта на дъщеря й докарва инсулт на Ваня и я превръща в самотен пенсионер по болест - парализиран, с още няколко придружаващи заболявания, между които и лупус - пълен срив на имунната система. Пенсията й е 170 лева, а наетата квартира струва 200 на месец. Само едно от лекарствата, които трябва да взима, е 2000 лв. на година. Тогавашният министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов не скри, че случаят “Ваня Георгиева” е „силно обвинение срещу здравната система”.

Самотата и безсилието да се обслужва сама тласка Ваня в лапите на измамник, който източва под формата на мнимо приятелство последните й спестявания. Започва да я тормози физически и психически. Всъщност „благодетелят” Красен я пребива на два пъти. След всичко преживяно, едва на 53, Ваня изгубва и последната искрица доверие в хората и в смисъла на живота. Прави първия си опит за самоубийство със 150 хапчета, събирани методично за... Края. Варненските токсиколози я спасяват, а тя намира оживяването си за... „нов житейски провал”.

Първоначално анонимно, а после публикувайки номера на джиесема си, Ваня започва да търси спонсор за евтаназия. Така се „прочу”. В писмо до хазяйката си Ваня вече се е подготвяла да си „помогне” сама. Беше написала в предсмъртно послание на кого иска да бъдат раздадени дрехите и книгите й, цветята и други скъпи на сърцето й реликви - единствени „останки” от драматичния й и „безполезен”, според нея, живот. Писмото завършва така: „Доне, моля те, ако можеш, да ми простиш!...

Сбогом! Завинаги!!!

Разполагам с около 180 хапчета - дано успея този път!...”. И успя. Писмото на Ваня намерено едва след смъртта й: „С ваше позволение, бих се аргументирала защо наричам нашата държава ненормална. Защото в нея цари пълна шизофрения. Когато се вдигна шумотевицата около моя случай, при мен заприиждаха всевъзможни държавни служители. Започна унизително ровичкане в моето житие-битие. Изкараха ме измамница. Внушиха на обществото, че воплите ми за смърт са поредната ми „измама”. Жена, също майка, ми каза в лицето: „То, който е решил да си мре, си мре. Ето как вашето дете е „успяло”!” - имаше предвид самоубийството на дъщеря ми.

Едва ли не тази чиновничка ме обвини, че съм виновна, задето не съм успяла да сложа край на живота си от първия път. Успя за две минути да изстърже изгорялата ми душа, а в ума ми се появи един въпрос, който не виждах смисъл да й задам гласно: „Г-жо Социална институция, вашето място под слънцето ли заех, та толкова много желаете моята смърт?!”... Ето така се реших на своя „дубъл”.

„Дубълът” на Ваня бе успешен, а след аутопсията бе установен мозъчен оток и дихателен блокаж. Дни преди това тя е била освидетелствана от ТЕЛК със 100 % инвалидност, но това вече не е имало никакво значение. Пари спънаха и достойното й погребение - църковното настоятелство поиска 500 лева от общината, за да я погребе в гроба на дъщеря й. Това бе историята на Ваня - първата българка, поискала публично пари, за да... умре!

Антипропаганда!

Народно събрание на Р. България 2013г.?!?

Смех

Майката на шотландеца не го пуска на дискотека с къса пола.
   *
- Скъпа, какво има за вечеря?
- Нищо...
- И вчера нямаше нищо!
- Сготвила съм за два дена..
   *
Веднъж Американеца,французина и Бай Ганьо се озовали при един дух.
-Ако някой от вас ми покаже спорт, който не мога да позная,ще го пусна да си върви,но ако го позная ще остане тук за винаги.
Първи започнал американеца.Тичал,скачал и падал.
-Волейбол-казал духът и познал.
Втори бил французина.Въртял краката си наляво-надясно и се радвал.
-Футбол-казал духът и отново познал.
Последен бил Бай Ганьо.Той въртял ръцете си в кръг и показвал среден пръст.Отново въртял ръцете си в кръг и отново показвал среден пръст......
-Добре ще те пусна да си вървиш само ми кажи какъв е този спорт???
Бай Ганьо отговорил:
-СПОРТ ТОТО-2.
   *
- Не ме гледайте на снимката, много лошо съм излязла там! Дайте си ми я!
- Госпожице, спокойно! Талона на колата и гражданската отговорност, моля.
   *
Японец и българин си говорели за дължината на работното време.
Японеца казва:
- Ние в Япония работим по осем часа. Два за мене, два за Императора и четири за Япония.
Нашенецът:
- Ние у България бачкаме по два часа. Щото нямаме император, па ни е през оная работа за Япония.
    *
Влиза ядосан мечока в горската аптека и казва на фармацевта:
- Искам 100 презерватива!
Зад него 2 заека като го чули, започнали да се смеят със все сила. Мечокът ги изгледал злобно и казал на фармацевта:
- Нека да са 102 презерватива...
    *
Любовта е едно такова вълшебно чувство, струва ти се, че летиш все по-нагоре и нагоре в облаците. А после идва просветлението, и разбираш, че се намираш в облаците, а парашута е забравен на земята.

петък, 23 август 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 71-и!

Около триста протестиращи срещу правителството  блокираха движението на площад
“Независимост”, а след това с отправиха към парламента. По пътя те скандираха “Мафия”, “Оставка” и  “Избори. Протестът започна около 19.45 ч. и завърши малко преди 21.00 ч. без инциденти.

Разкрития!

Цветелина Бориславова взела  резиденцията на Кюлев, а след това я срутила

Бившата половинка на Бойко Борисов - Цветелина Бориславова, е придобила малката
резиденция на Емил Кюлев в санданското село Хотово, твърди "Струма".
По информация на медията Бориславова, която е председател на надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, е наредила да се събори малката резиденция. В имота, който е 500 дка, в момента е останал само параклисът, построен по настояване на Ванга. Сделката е извършена на 5 юни, срещу каква сума - официално не е ясно, коментира се цифрата 1,8 милиона евро.
Имотът през 2011 година се продаваше за рекордните 10 милиона, тогава апетити да го купи е имал турски бизнесмен, близък до Ахмед Доган, но до сделка не се е стигнало, разказват местните.
Малката резиденция, която е изградена през 2004 година от банкера Емил Кюлев, е съборена преди няколко дни. В момента теренът е почистен, и помен няма от четириетажната постройка с красив панорамен етаж и партерен, който се ползваше за винен туризъм. Оставена е само избата, изкопана в земята.
Легенди се носят сред местните хора, че леля Ванга лично заръчала на Кюлев да построи на баира замък, който да се вижда от всички краища от Македония, Гърция и Българско.
Имотът се охранява от 4 момчета, там е и бригадирът по поддръжка на лозовите масиви. В момента тече кампанията по прибиране на реколтата на белите десертни сортове, но тази година реколтата е по-слаба. Работници разказали, че по времето, когато събаряли малката резиденция, на няколко пъти лично е присъствала Цветелина Бориславова.
От близо месец модерни джипове и коли със софийска, пловдивска и варненска регистрация нонстоп се движат по пътя Сандански-Мелник, коментират местните хора.
Баба Мария от с. Зорница разказва: "Има съкратени хора от новата собственичка Цветелина, но явно това са хора, за които няма работа в момента. Това бе голямо имение, сено се събираше, крави се отглеждаха, лозята добиваха много грозде. Проблемът е, че разсипаха хотела, както ние наричахме резиденцията на Емил Кюлев".
Приживе леля Ванга казала на Кюлев: „Ако правиш хотел, да го построиш до параклиса, отвсекъде ке се гледа”.
"Емил с голям мерак го направи. Такава красива постройка на три етажа, викаха го джамия, джамия, но беше много красиво, хората се радваха на тази постройка. Остана малката  караулка. Там има минерална вода, където и да бият сонда, излиза минерална вода. Имаше оранжерии, произвеждаха зеленчуци, сега няма нищо", заключи баба Мария.
Никой в селото не знае какви са инвестиционните намерения на Бориславова за имота и какво се кани да изгради на мястото на съборената т.нар. резиденция. Някои коментираха, че щяла да вдигне шато, но много модерно, на 2 етажа. Очакваше се Цветелина Бориславова да пристигне в имението в Хотово снощи.

Разследване на медията установява, че новият собственик на имотите, върху които се намираше имението на покойния Емил Кюлев, е софийската фирма „Хотово инвестмънт” ЕООД, собственост на фонда „Си Ес Ай Еф” АД на милионерката Бориславова.
180-те ниви са били продадени от доскорошния им собственик „Агро-ип“ ЕООД , чийто управител е софиянецът  Ивайло Петрунов. Той е директор за връзка с инвеститорите в „Сердика пропъртис” АДСИЦ, дружеството със специална инвестиционна цел в областта на недвижимите имоти. Адресната регистрация и на двете дружества е на едно и също място - ул. „Кърниградска“ №19 в софийския квартал „Триадица“.  Продажбата касае само поземлените имоти, върху които е била  хасиендата, а не и самата сграда.
Това става ясно от имотната сделка, вписана от съдията по вписванията в РС - Сандански Асен Аврамов. Фирмата-купувач на имението има капитал от 886 000 лв.,  към който е прибавила и урегулирания поземлен имот в местността Под кръста в санданското село Зорница. Там фигурират лозята и нивите, както и четириетажната сграда „Шато къща за гости с винарска изба“. Собственик на „Хотово” ЕООД обаче е мощното акционерно дружество „Си Ес Ай Еф“ АД, за което се знае, че е на  банкерката.

Актуално!

Викове „Оставка”на  срещата на Орешарски във Варна

Викове „Оставка” съпровождат срещата на министър-председателя Пламен Орешарски и министрите Данаил Папазов, и Драгомир Стойнев с кметове от варненския регион.
Срещата се провежда в сградата на Областна управа, където около 14 часа се събраха  протестиращи. С плакат „Варна казва оставка” недоволстващите редуват скандиранията „Мафия” и „Долу Орешарски”. Пред сградата на областната администрация има засилено полицейско присъствие. Очакваше се в 15 часа премиерът да излезе и да даде извление пред медиите за проведената среща с кметовете от областта, но към момента тя все още не е приключила.

Разкрития!

Една марсианска луна „изяжда“ друга! Видео

Един ден Фобос ще се сблъска с Марс

Марсоходът "Кюриосити" засне рядко явление - затъмнение на една луна от друга. По-
големият от двата спътника на Марс - Фобос, е с диаметър под 1% от този на нашата Луна. На видеото се вижда как той затъмнява още по-малкия от него Деймос. В реално време това е отнело 55 секунди, но на записа е забързано до 11. Марк Лемън от екипа на НАСА, който управлява "Кюриосити", обърнал камерата на апарата към Фобос и Деймос на 1 август, надявайки се да улови изображение, с помощта на което ще се изясни в по-голяма степен движението на спътниците по орбитите им.
Фобос кръжи около Марс по-близо от която и да е друга известна ни луна. Той обикаля около Марс по няколко пъти на ден. Всеки 100 г. той се приближава с по-няколко метра до планетата и вероятно ще се сблъска с нея или ще се разпадне на пръстен в следващите 50 милиона години.  Не е изключено орбитата на Деймос да започне да се отдалечава от планетата, но учените още не са сигурни в това. Снимките, които показват лунното затъмнение на Марс, са 41 и са първите, направени от повърхността на планетата, уловили една луна да затъмнява друга.

Смех

- Скъпа, трябва да ти призная нещо....Женен съм..
- Как ме изплаши! А аз си помислих,че са ти откраднали BMW-то!
   *
Жена към мъжа си:
- Скъпи, ще те попитам нещо, но моля те, отговори ми честно. Дебела ли съм?
- Скъпа, най-важното е да сме живи и здрави!
   *
Листо марихуана, ситно нарязано и добавено, като подправка в ястието на обикновен клиент на ресторант, ще го превърне в редовен клиент.
   *
Между съседи:
- Абе, комшу, цяла нощ тракате над главите ни!
- Нанасяме се.
- Ами през деня не може ли?
- Не може бе човек.Там откъдето изнасяме през деня не може!
    *
Един мъж е при любовницата си, когато късно вечерта съпругът й изненадващо се връща по-рано от командировка. Вратата предвидливо е заключена и на съпруга се налага да звъни и да чака. Тя се показва на вратата, наметнала на голо един халат, прегръща го с една ръка, а в другата му подава торбичката с боклук.
- Мили, радвам се, че се върна, но преди да си се изкъпал, би ли да изхвърлил боклука, докато аз спретна леглото?
Съпругът грабва кофата и се запътва навън, а през това време любовникът се измъква тихичко. И си мисли: "Страхотна жена - хем хубава, хем умна!"
Мъжът в това време си мисли: "Майка ти мръсна, откъде те намерих такава - хем грозна, хем мързелива"...
   *
Докторите казват, че пушенето съкращава живота, а смехът го удължава. Тогава четете вицове, когато пушите! Двойно удоволствие - и никаква вреда!
   *
Млад художник изведнъж целува модела си. Правейки се на обидена, тя го пита:
- Винага ли целуваш моделите си?
- Не, ти си първата.
- А много ли си имал?
- Ваза, чиния, цветя..ти си четвъртата.
   *
Да се запази младостта е невъзможно, но е възможно глупостта да не се загуби.

четвъртък, 22 август 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 70-ти!

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължават вече 70 дни.

И тази вечер на площад “Независимост” се събраха протестиращи срещу управлението.

Скандално!

Ромка взима 1100 на месец от 16 вида помощи

При възможност да се възползва от 16 вида социални плащания, една непълнолетна и
неработеща 17-годишна майка на три деца /обикновено това може да се случи при ромите/, може да достигне месечен доход от около 1100 лева, като тези пари идват от джоба на всеки съвестен данъкоплатец. Това коментират от Центъра за демографска политика. В същото време една работеща майка със среден доход в семейството малко над 350 лв. хем плаща данъци, хем не може да разчита на помощ от държавата за отглеждането на своето дете, казват председателят на ЦДП Искрен Веселинов и колегата му проф. Петър Иванов. Заради дисбаланси, от ЦДП канят премиера Пламен Орешарски на диспут. От организацията твърдят, че децата на работещите българи са дискриминирани. Аргументите, които излагат в подкрепа на твърденията си, са намаляване на населението не само поради висока смъртност, но и поради икономическа емиграция. Освен това пред журналисти Веселинов и Иванов подчертават, че не са сметнали някои други видове помощи, като за отопление, за учебници, за закуски. След като се предвижда прагът за подпомагане да остане 350 лева, експертите смятат, че се лишава една голяма част от бедните работещи хора от достъп до социални услуги, коментират от ЦДП. За примера с работещата българка проф. Иванов коментира: „Пред семейството на тази българка очевидно има само две перспективи: мизерия или емиграция”.  Неговият извод е, че правителството дискриминира образованите и работещи хора в полза на необразованите, неработещите и паразитиращите. За да има баланс в отношението към майките в България, от Центъра за демографска политика предлагат поне да се премахнат рестриктивните мерки спрямо онези жени, които докато са в майчинство, са дали децата си на ясла. Идеята е те да не връщат взетите майчински. Съветът на русенските специалисти към кабинета е да обмисли въвеждането на образователен ценз за майката при определяне размера на помощите за деца. Такъв пример има в община Ботевград, която дава помощи за новородено в зависимост от образованието на майката. Призовават още България да ползва опита на страни, които са решили успешно демографските и етническите си проблеми, като Сингапур, където въобще няма социални помощи.

Справка на Центъра за демографска политика



Социални помощи за майките в България в новия бюджет на кабинета „Орешарски”



1. Помощ при бременност, по чл. 5а от ЗСПД, еднократно 150 лв., само за тези, които не са плащали осигуровки по КСО и със среден месечен доход под 350 лв., общо 450 лв. месечно;

2. Помощ за раждане на дете, (250 лв. за първото, 600 лв. за второто и 200 лв. за третото дете) общо 1050 лв. еднократно;

3. Помощ при раждане на дете с увреждания, еднократно 100 лв.;

4. Месечна помощ по чл. 8 от ЗСПД (при родители без социални осигуровки и доход под 350 лв.), по 100 лв. месечно до навършване на 1 година;

5. Помощ при раждане на близнаци, по 1200 лв. на близнак, еднократно 2400 лв.;

6. Месечна помощ за дете (35 лв. досега), а от 2014 г. по 50 лв., след това може и повече, при доход по-нисък от 350 лв., или общо 150 лв. месечно;

7. Месечна помощ за деца близнаци до завършване на средно образование, месечно по 52,50 лв., общо 103 лв. месечно за години наред;

8. Месечна добавка за дете с увреждания (70% от брутната МРЗ), по 189 лв. месечно (според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, 47% от циганските деца в България са болни от астма или диабет);

9. Целева помощ на първолаци – еднократно 150 лв., с праг 350 лв., общо 450 лв.;

10.        Компенсация за детска градина (чл.10б на ЗСПД), по 100 лв., общо 300 лв. месечно;

11         . Безплатно пътуване на многодетна майка, годишно примерно 100 лв. всяка година;

12         . Диференциран минимален доход (ДМД) по чл.9, ал.3, т.8 на Правилника за прилагане на ЗСП месечно в размер Х%65 лв. (65 лв. е Гарантираният минимален доход, ГМД), примерно 50 лв. месечно;

13         . ДМД за дете до завършване на средно образование, 91% от ГМД, или по 59,15 лв., общо 197,45 лв. месечно;

14         . ДМД за родител, отглеждащ сам дете/деца до 3 години (самотна майка), месечно 78 лв. (чл.9, ал.3, т.10а от ПП на ЗСП);

15         . Помощ за превенция за изоставяне (при заплаха за изоставяне на новороденото), еднократно 325 лв. (5 пъти ГМД);

16         . Помощ за реинтеграция (да си вземе обратно изоставеното дете) евентуално еднократно 325 лв., може и повече, еднократно 1025 лв. за трите деца.

Разкрития!

Парите за обучение ще отидат  за храна на ромите

Приблизително 40 000 работещи българи ще бъдат излъгани и въпреки че са подготвили изрядно документацията си няма да бъдат одобрени за ваучери за обучение в рамките на програмата „Аз мога повече“. Управляващият орган на ОП Развитие на човешките ресурси е Агенцията по заетостта и в частност бюрата по труда. Оттам обаче категорично отказват да одобряват нови кандидати и без да казват официално спазват дадената директива на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той в началото на лятото заяви пред медиите, че „правителството търси възможности за пренасочване на европейски пари към мерките за заетост като първа стъпка за спиране на безработицата и подготвя стабилизиращ пакет от мерки за рисковите групи“. Т.е. средствата по програмата за предоставяне на езиково, професионално и компютърно обучение да се пренасочат към безработни, най-вече роми. В разгара на летния сезон представителите на управляващия орган не дават никаква информация по повод умишлената политика по неодобрение на кандидатите. Служителите не отговарят нито на запитванията на фирмите, нито на кандидатите, а с представители на медиите изобщо не разговарят. Така се стига до абсурдната ситуация, че средства за обучения има, но умишлено се търсят варианти те да не бъдат усвоявани целево, а да се пренасочат към друг контингент, с нисък или липсващ образователен ценз. Програма “Аз мога повече” е продължение на програмата “Аз мога”, с която хиляди българи подобриха своята професионална квалификация. В условията на програмата е разписано, че за нея може да кандидатства всеки работещ на трудов договор в частната сфера . Могат да участват и самоосигуряващи се лица. Всеки одобрен получава ваучер за обучение (на стойност 700 лв. за езиково и 1800 лв. за професионално), с който заплаща своя курс на доставчика на обучение.

Разкрития!

Двама мъже и половина готвят митинг „За Орешарски”!

Местан и Станишев подготвят контра-митинг в Кърджали на 25 август


Той трябва да бъде в подкрепа на правителството на Орешарски или версия на сагата - провинцията отвръща на столицата.

В родопския град обаче почти никой не знае как се организира  митинга, кой стои зад него, защо точно този град е избран за острие на гражданския порив за подкрепа на Орешарски и правителството му. Оказва се, че и управляващите политически водачи в района излъчват противоречиви сигнали за проявата. Местният червен лидер Милко Багдасаров, който е депутат в парламента, твърди, че гражданско движение движи организацията, а той няма повече информация. Окръжният лидер на ДПС Бахри Юмер е скромен в разясненията, но както винаги неориентиран. Според него митинг ще има, но всичко се уреждало от София, кърджалийци щели само да помагат с каквото могат. Получили писмо от инициативен комитет от столицата, който искал да проведе митинга.  В цялата неразбория неофициално е замесено и името на Движение „Днес”, но в централата му не знаят, че са нарочени за организатори и казват, че нямат общо с проявата.
В Кърджали обаче, въпреки че партийните водачи се правят на разсеяни, тече офанзива по всички флангове. Градът не е избран случайно за място на контрапротест на „умните и красивите” от София. Кърджали си остава бастионът на Доган и именно там ДПС могат да покажат цялата си мощ като строят безропотно войните на партията. Освен това Местан и Станишев отчели, че с контрамитинга миналия петък пред парламента са се провалили, защото стана ясно, че хората не са дошли от провинцията съвсем спонтанно, а организирано. Също така лъснаха и платени протестанти, пристигнали с пакети храна, вода и получили по 20 лв. за разходката до столицата. Чрез Кърджали властта търси и евтин етно ефект – да покаже, че гражданското общество зад Орешераски не се дели етнически или религиозно, а подкрепя кабинета заради магическата му социална политика.

Разкрития!

„Дънди“ покачи печалбата си от златото ни!

The New York Times за нас!


Печалбата на базираната в Канада Дънди Прешъс Металс се покачи с 13% до 40.3 милиона долара в резултат на повишението на производството и цените. Производството на златен концентрат е се е увеличило с 45% до 32 221 унции за тримесечието, а това на мед се е покачило със същия процент до 4 989 тона, докато добивът на цинк и сребро намалява. Дънди притежава мини в България и Армения, както и съоръжение за обработка на концентрат в Намибия.




Ето и малко предистория:

На ръба на Европа в югоизточна България, по склоновете на планините растат тютюневи насаждения. Стада от овце бродят по тревисти хълмове, подкарвани от овчарите и техните рунтави кучета. В града мюезинът призовава вярващите за молитва – тази идилична картина рисува The New York Times в репортаж от Крумовград.



Четиридесет и пет години на комунистическата диктатура и още 20 в бързане да се създаде пазарна икономика са имали малък ефект тук, където етническите турци и помаци образуват мнозинство в една общност на тихо достойнство, остатък от Османската империя. Работните дни започват с изгрева и свършват със залеза на слънцето, обвити в дим от ръчно свити цигари и бърборене на турски. Бедността е ежедневен спътник.

Но промяната идва, пише NYT – и тя няма да бъде към по-добро. Стимулирана от нарастването в световен мащаб на търсенето на злато, регистрираната в Канада минна компания Дънди Прешъс Металс и нейното българско поделение Болкан Минерал енд Майнинг, планират да отворят голяма открита златна мина близо до този град, който е близо до гръцката границата и на четири часа път с кола югоизточно от столицата София.

Проектът е затънал в социални и екологични противоречия от самото начало, но тази година българското правителство издаде временно разрешително на компанията, пренебрегвайки ожесточена съпротива на местната общност.

„Мината ще унищожи поминъка ни,“ казва Ахмед Ахмед, 64-годишният овчар от село Дъждовник. Неговата съседка Шукрия Мехмед се съгласява пред NYT: “Ние просто не се нуждаем от мината“, заявява тя, с износените си дрехи и ръцете си, кафяви от бране на тютюн. „Ние вече имаме всичко, от което се нуждаем.“

Предложената минна площадка се намира на известния хълм Ада тепе. Тя е в близост до множество малки села и е заобиколена от повече от дузина селскостопански площи и пасища, някои от които на не повече от един хвърлей камък разстояние.

Болкан Минерал енд Майнинг многократно гарантира на местните жители, че няма да има сериозни неблагоприятни последици за тяхното здраве и околната среда. И централното правителство е убедено, че мината ще донесе богатство на областта и страната като цяло, посочва NYT. Но повечето от местните хора остават убедени в обратното и открито враждебни към всяко мащабно минно дело.

За разлика от други области в Родопите, които бяха силно индустриализирани по време на комунизма и които и днес носят белезите на разрушаването на околната среда, ландшафтът около Крумовград остава изненадващо девствен.

Голяма част от региона се намира в „Натура 2000″, мрежата от екологично чувствителни зони, защитени от Европейския съюз. От 191 вида птици в България, 46% се срещат тук, както и над половината от видовете влечуги, земноводни и бозайници.

Семейното отглеждане на тютюн на малки нивички е традиционен поминък. Става въпрос за специфичен ориенталски сорт, използван в много от водещите марки цигари. Пашата на добитък също е популярна, както и производството на зеленчуци, отглеждането на билки и пчеларството. В града има и малка фабрика за обувки.

И все пак, районът определено не процъфтява. Равнището на безработица и то официалното е около 13%, и производството на тютюн рязко е намаля със загубата на държавните субсидии. Много семейства едва успяват да свържат двата края.

На този фон минната компанията обещава 300 работни места в етапа на строителството и 230 работни места по време на експлоатацията на мината. В допълнение тя обещава да създаде общински фонд за инфраструктурни проекти и инвестиционен фонд за подпомагане на малки и средни предприятия, като определя аргументите срещу проекта като слаби и водени от „емоции и ирационални страхове.“

Според NYT обаче става въпрос за нещо повече от емоции. Потенциалното замърсяване на ограничените водни ресурси в района е основната причина за безпокойство сред жителите. В интервюта редица земеделски стопани, посочват, че сондажите по време на проучването на златното находище са довели до пресъхване на местни кладенци.

Климатът в региона се характеризира с горещо средиземноморско лято и мека зима. Река Крумовица, която дава голяма част от водата за пиене и напояване в Крумовград, почти пресъхва през летните месеци.

Минният проект избягва унищожителната цианидна технология, но за получаването на златен концентрат чрез процес на раздробяване, смилане и флотация, се използват големи количества вода.

А планираното съоръжение за отпадъците от мината, която ще се експлоатира в продължение на девет години, се намира само на 150 метра от реката. В хвостохранилището ще бъдат депозирани 14.6 милиона тона отпадъчни скали и 7.2 милиона тона отпадъчна, разредена с вода каша от икономически неизгодни метали, минерали и използвани за добива химикали.

„Нашето истинско съкровище не е златото, а водата“, коментира пред NYT Юсеин Юсеин, собственик на популярно кафене в Крумовград. В заведението местните хора обсъждат предимствата и негативите на проекта. За тях е добре да има още един голям работодател в региона. От друга страна те не вярват, че българските институции могат да осигурят необходимия контрол.



Река Крумовица е част от басейна на река Марица, която тече през Турция и Гърция и се влива в Егейско море, което според NYTсъздава потенциал за замърсяване и на съседните на България страни.

Имало е разговори за изграждане на пречиствателна станция за водата, която ще се изпуска от мината в реката, но концесионерът е заявил, че въпросът ще бъде разгледан само ако качеството на водата се влоши през първата година на минното дело.

Кметицата на Крумувград Себихан Мехмед спечели през миналата седмица третия си мандат с огромно мнозинство, срещу подкрепения от ГЕРБ кандидат Асен Тюрдиев. Последният е горещ привърженик на златната мина.

Но Себихан Мехмед е направила подробни планове за създаване на алтернативна икономика за нейния град, въз основа на екологичен туризъм, биоземеделие и преработка на месо. Дали това е реалистично е трудно да се каже: общината разчита на структурните фондове от Европейския съюз за осъществяване на тези идеи.

„Нашият град не е изграден през последните 10 години“, отсича Мехмед пред NYT. „Компанията ще приключи дейността си и ще си тръгне, но какво ще се случи с нас след това? Никой не ни казва.“

Тази задълбочена статия е сред малкото материали за България, намирали място на водещата страница на авторитетното американско издание The New York Times.

Актуално!

Ваньо Танов  уволнен от Агенция "Митници"

Със заповед на министъра на финансите Петър Чобанов директорът на Агенция "Митници"
Ваньо Танов е освободен от длъжност, съобщиха от Министерството на финансите. Функциите на директор ще изпълнява досегашният заместник-директор Борислав Борисов. Вчера Ваньо Танов беше изписан от ВМА. След контролен преглед с ехограф е било установено, че е в стабилно състояние и затова лекарите са преценили, че може да си отиде у дома. Танов претърпя няколко операции в "Токуда" и във ВМА. Още от преди беше ясно, че когато се върне на работа ще бъде освободен от поста.
Мястото му се очаква за заеме съветникът на премиера Пламен Орешарски - Кирил Желев.

Разкрития!

Москва в паника! Распутин предсказал: слънчево изригване ще изпепели света утре

Масов мор по гълъбите, които падат мъртви от небето в Москва и други градове, накара много
руснаци да си припомнят предсказанието на распутин, че краят на света ще настъпи на 23 август 2013 година, предава "Комсомолская правда".
Близкият до руското императорско семейство мистик, който бе убит през 1916 година, писал още преди век, че на тази дата ще се случи "ужасна буря". "Огън ще погълне всичко живо на сушата, и след това животът ще умре, и ще настане мъртва тишина", предрекъл сибирският екстрасенс.

Точно в петък се очаква до Земята да достигне мощен поток от слънчева плазма, който може да предизвика силна магнитна буря.

Във Вторник сутрин космическата обсерватория на НАСА SOHO регистрира изригване на коронална маса от Слънцето, която е насочена именно към нашата планета, предава CNews.ru.

Компютърното моделиране, извършено от експерти на американската космическа агенция, показва, че милиарди тонове заредени частици се движат със скорост около 920 км в секунда към земята. Това означава, че ще достигне до нас късно тази вечер или утре.

Досега нито едно изригване не е осъществявало "точно попадение"  в Земята, пише Телеграф. Но дори и удар по допирателната може да ни докара доста неприятности. Заредените частици не могат да проникнат през атмосферата и директно да ни облъчат, но те могат да повлияят на Земята и на техногенната среда косвено - чрез магнитното поле на нашата планета. Когато плазменият поток се вреже в него, това води до мощни геомагнитни бури.

В продължение на няколко дни те могат да предизвикат аварии в спътниковите комуникации и навигацията, а също така може да причинят претоварване на електрическите мрежи и да накарат хората да се чувстват зле.

Разкрития!

Вижте продуктите, които съдържат ГМО

Популярни добавки на основата на ГМ-компоненти

1. Продукти, които съдържат ГМ-компоненти (основно трансгенни царевица и соя). Те се добавят в хранителните продукти като структуриращи, подслаждащи, оцветяващи вещества и за  повишаване съдържанието на белтъчините.

2. Продукти, преработени от трансгенни суровини (соева извара, соево мляко, чипсове, царевични снаксове, доматена паста).

3. Трансгенни зеленчуци и плодове,  възможно скоро и животни, които се хранят с ГМ-храна.

Рибофлавин ( витамин В2) – Е101(Riboflavin; Riboflavin-5-Phosphate Sodium) и E-101A, произведен от ГМ-микроорганизми, одобрен за продажба в редица страни; добавя се в кашите, безалкохолните напитки, детското хранене и продуктите за отслабване.

Карамел (Е-150, Plain Caramel) и ксантан (E-415, XanthanGum), произведени от ГМ-зърна.

Лецитин (E-322, Lecithins), произвежда се от соя. Лецитинът свързва водата и мазнините  в едно и се използва като млечен компонент в млечните смеси, бисквитите, шоколада, хляба и пр. Днес той се рекламира широко по телевизиите като полезен за растежа и умственото развитие на децата. Помнете, че лецитинът е само свързваща основа  като желатина, и нищо повече. Усилената реклама на лецитина показва, че започва масирана атака срещу българския потребител, с цел да се манипулира да употребява ГМ-сурогати.

Добавки с висока степен на  съдържание на ГМ-компоненти:

E-153 — Vegetable Carbon (растителен въглен);

E-160d — Annatto, Bixin, Norbixin (Аннато, биксин, норбиксин);

E-161c — Paprika extract, Capsanthin, Capsorubin (екстракт от чушки, капсантин, капсорубин);

E-308 — Synthetic Gamma-tocopherol;

Е-309 — Synthetic Delta-tocopherol;

Е-471 — Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (моно- и диглицериди  на мастните киселини);

E-472a — Acetic Acid Esters of Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (ефири на  моно- и диглицеридите на оцетната и мастните киселини);

E-473 — Sucrose Esters of Fatty Acids (ефири на  захарозата  и  мастните киселини);

E-475 — Polyglycerol Esters of Fatty Acids (ефири на полиглицеридите  и мастните киселини);

E-476 — Polyglycerol Polyricinoleate (полиглицерин);

E-477 — Propane-1, 2-diol Esters of Fatty Acids (пропан-1, 2-диолови эфири на мастните киселини);

E-479b — Thermally Oxidized Soya Bean Oil Interacted with Mono- and Diglycerides of Fatty Acids (термично окислено соево и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните киселини);

E-570 — Fatty Acids (мастни киселини);

Е-951 — Aspartame (аспартам,  нутрасуит).



Кратък списък на ГМ–продуктите

Соево масло – използва се в сосовете, пастите, бисквитите и пържените храни. Необезмаслено соево брашно – използва се като набухвател за тесто в хлебопекарната промишленост.

Растителни масла,  или растителни мазнини – най-често се съдържат в бисквитите и чипсовете.

Малтодекстрин – вид нишесте, използва се в детското хранене, готовите супи и десерти.

Ксантан– евтин мастен елемент, извлечено от зърнени култури нишесте, използва се в нискокачествените супи  и в бульоните.

Глюкоза или глюкозен сироп  -  използва се като подсладител; съдържа се в напитките, десертите, в ресторантите fast food.

Декстроза – подобна на глюкозата. Използва се в бисквитите, чипсовете за постигане на кафяв цвят, за подсладител в енергийните спортни напитки.

Сироп с повишено съдържание на фруктоза – прилича на декстрозата, но е по-сладък, използва се в същия набор от продукти.

Евтините салами и кренвирши – 4-5 лв. за килограм.

Соевото брашно се използва широко при производството на кайма, хамбургери, пълнежи.



Продукти, в които ГМО по принцип не се съдържат:

- повечето плодове и зеленчуци: дини, пъпеши, домати, грозде, праскови, сливи, ягоди (с изключение на картофите, царевицата, в редки случаи – цвеклото);

- натуралните сокове;

- водата;

- натуралното кисело и прясно мляко и млечните продукти от тях.


Какво съдържат саламите и кренвиршите

- Текстурирания соев белтък Profam 974, Arcon F, S, T или TVP 165-114;

- Усилващия  “месния”  вкус натриев глутамат, Е-621;

- За увеличаване на теглото на готовата продукция  се използват полизахаридите – карагинан NBF-270,GPI200 (Carrageenan and its Salts, Е-407); за създаването на зрителна “месна” илюзия – стабилизатори на цвета  като Sodium Erythorbate, Е-316;

- За по-наситен “месен” оттенък – Diphosphate tetrasodium, Е-450.

 “Традиционните” консерванти, антиоксиданти и емулгатори според производителите на храни  са полезен и ценен хранителен продукт.

Когато купувате натурално месо, се убедете, че наистина купувате месо, а не продукт от генномодифицирана соя.

През януари1994 г. Белият дом (САЩ) публикува отчет за първия генетично променен хормон (BST) и неговото използване. ЕС не го прие и обяви седемгодишен мораториум за използването на  BST до 2002 г. Забраната в ЕС за американското говеждо месо, което съдържа хормоните на растежа и антибиотици,  доведе до скандал в Световната търговска организация. Организацията обяви, че забраната на месото с високо съдържание на хормони е нарушение на правилата за свободната търговия.

Помнете, че американското говеждо месо,  което се използва широко за приготвянето на хамбургерите в МакДоналдс, може да застраши здравето ви.

Разкрития!

Обществена поръчка като по поръчка

До 40% от проверените обществени поръчки от началото на годината се оказват нагласени. Най-фрапиращи са резултатите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която открила, че без конкурс са изхарчени 100 млн. лева. Нарушения има общо при 39,9% от проверените случаи. Сред най-рисковите обекти са болници и енергийните компании. Преди АДФИ да стигне до поръчките те би трябвало да минават през предварителен контрол. Такъв осъществява Агенцията по обществените поръчки, която обаче смогва да провери 9% от обявените конкурси. От тях почти 20% са с нарушения. Недоволните от процедурите процедури фирми пък се жалват в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Тя е открила, че 35% от проверените през 2013 г. поръчки са нагласени. Финтирането на закона най-често става чрез въвеждане на тежки условия за участие, фаворизиране на определени фирми и неясни критерии за оценка.
сочат данни на проверяващите органи

Държавните пари продължават масово да се харчат с нагласени конкурси. Това паказват направените от началото на годината до 20 август проверки от КЗК по жалбите, внесени в нея.

От началото на годината в антимонополния арган са внесени общо 1161 жалби по различни търгове за обществени поръчки. От антимонополния орган са се произнесли по половината от тези случаи, което е било основание поръчките да бъдат върнати в начален етап.

Най-честите нарушители са общините, но и централната власт не е изключение, сочи подборка от примери за нагласени търгове.

Смех

Из отчета на извънземната комисия за правата на човека:

Хората на Земята почват да ги мамят от самото раждане. В началото им дават биберони, после им разказват приказки, а после до края на живота им показват реклами, новини и прогнози за времето.
    *
- Какво е глобализация?
- Това е, когато богати китайци пътуват до Италия, за да си купят дрехи, произведени в Китай.
    *
Мъж се нахвърля с нож върху жена си, а тя крещи:
- Скъпи, защо всеки мъж в гардероба подозираш във връзка с мен!?
    *
След дълго прекъсване турист пристига в Багдад и пита екскурзовода:
- Струва ми се, че тук беше атомния център?
- Беше, но израелците го преместиха в Иран.
    *
- Защо в американски филми мъжете, стоящи пред писоара, гледат не надолу, както ние, а към стената?
- Защото няма какво да гледат!
   *
Защо габровците не си купуват хладилници? Не могат да бъдат сигурни, че лампата в хладилника се изключва, щом затворят вратата
   *
Пловдивският университет (ПУ) направи Христо Стоичков "Доктор хонорис кауза". Титлата бе връчена за специалния принос на господин Стоичков в популяризирането на абревиатурата на Пловдивския университет. На тържеството бяха излъчени десетки кадри със Стоичков, започващи с:
"ПУ да ви..."

сряда, 21 август 2013 г.

#ДАНСwithme

Протестът!  Ден 69-ти!

Протестиращите срещу кабинета на Пламен Орешарски са се събрали за поредна вечер пред
Министерски съвет.

Разкрития!

Американското разузнаване следи 75% от интернет трафика

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ има възможност да проследява около 75%
от американския интернет трафик при дейността си за събиране на чуждестранни разузнавателни данни, пише в. "Уолстрийт джърнъл"

Системата има капацитет да достигне около 75% от всичкия интернет трафик в САЩ при издирването на чуждите разузнавания, включително широка гама съобщения от чужденци и американци. В някои случаи тя запазва писмено съдържание на имейли, изпратени между гражданите в рамките на САЩ, а също и филтрира вътрешния телефонни разговори, проведени с интернет технологиите.

Филтрирането, извършвано в сътрудничество с телекомуникационни компании, е предназначено да търси комуникации, които или идват от чужбина, или са насочени натам, или са напълно чуждестранни, но минават през САЩ.

Според изданието, което се позовава на настоящи и бивши служители на АНС, този процент е по-голям от разкриваното досега.

Подробности за тези програми за надзор бяха събрани от интервюта с настоящи и бивши разузнавачи и хората от фирми, които помагат на изграждане или експлоатация на системите, или предоставят данни. Повечето от тях имат преки познания за работата.

Според служители широкият обсег на мрежата за следене увеличава вероятността за прехващане и събиране на изцяло вътрешни комуникации при търсенето на чуждестранни данни. Според вестника тази мрежа показва, че АНС може да следи почти всичко, което се случва в интернет.

Актуална позиция!

Радан Кънев за Реформаторския блок:

В защита на Реформаторския блок

Да имаш личен дневник е удобство. Позволява понякога да пишеш неща, които няма как да
кажеш на пресконференция, защото са твърде остри или твърде патетични. 

Разбирам хората с близки до моите възгледи, които са скептични към Реформаторския блок. И не само защото у нас скептицизмът е норма (а и това понякога е полезно).
Разбирам и това, че Реформаторският блок се посреща  с открита и клеветническа враждебност от очевидните си опоненти. Дори само началните социологически данни са показателни - той представлява огромна опасност за статуквото в българската политика. 

Не преставам да се учудвам  обаче на пасивността, с която сме склонни да посрещаме и атаките, и съмненията. У нас да защитиш делата си се приема сякаш за нескромност, едва ли не нахалство. По-обичайно е да мънкаме, все едно някой друг ги е свършил, да се застраховаме срещу собствени провали. Е, аз не съм такъв човек. Пиша този текст, за да защитя блока - лично, убедено, със съзнание за отговорността, която нося пред членовете и симпатизантите на ДСБ. Пиша го, защото неведнъж през последните месеци говорих за тъжните последици от сложните игри, тънките сметки и дългите пасове.
Убеден съм, че моментът изисква да се действа смело, открито, безрезервно.

Последните дванадесет години  ни научиха на един важен урок - че пасивността е услуга за тези, които стрелят по нас. Че непрекъснатото взаимно обвиняване в грехове, които именно противниците ни вменяват, рано или късно се обръща на братоубийствена война. За тези дванадесет години, българската десница загуби и лидерите си, и лидерството си като обществена сила. Загуби силата да води обществото към промени. И тъй като никой друг не се осмели, спряха и промените. И така стигнахме до 14 юни.

Само два месеца и една седмица по-късно, ние изглеждаме забравили какво ни събра. Ами събра ни съвестта ни. И чувството за отговорност пред тези половин милион българи, които гледаха избора на Пеевски за шеф на ДАНС, без да имат един народен представител, който да стане и да кресне от тяхно име това, което им спираше дъха в този петък.
Събра ни невъзможността като граждани на България да търпим това, което видимо се случва - превземането на институциите ни, на демокрацията ни и на пазара ни от мафията. Никой никому не се обади този петък по партийния телефон. Всеки написа 2-3 реда в интернет и тръгна за площада. И там бяхме всички - хора от СДС, ДСБ, Зелените, Движение БГ, "Свобода и достойнство", Синьо Единство (изреждам по ред на учредяването, неизчерпателно). "Партийни ръководители" разни, излезли със семействата си да свършат това, в което се провалиха като политици - да направят превземането на държавата от мафията невъзможно ...
(Знам, че и до днес на протеста има много избиратели на ГЕРБ. Те имат моето уважение, но този текст не е насочен към тях)

Ако в този ден бяхме казали на хората на площада, че няма да се обединяваме, защото "имаме значителни политически различия", щяха да ни ритат, докато попаднем вътре в огражденията, за да могат да ни освиркват заедно с останалите.

И тъй като бях активен участник в събитията от 14 юни насам, а и не съм забравил какво ни срещна и събра тогава, ще си позволя да защитя Реформаторския блок от най-честите обвинения, които получава вътре в партиите или извън тях (за съжаление, твърде сходни):

1) Режисиран проект на (някаква) олигархия:
Това е класическа лъжа. Нито един "олигарх", независимо от дефинициите, които можем да дадем на този термин, не е участвал в най-малка степен в процеса на събиране на партиите от РБ и преговорите между тях, от 24 юни, та до ден-днешен. Няма съветници, няма посредници, няма договорки с медии, нищо. Всичко е станало пред очите ми, практически всичко - пред очите на цялото общество.

2) Проект на Президента:
Още една обикновена лъжа. Нито блокът като цяло, нито партиите в него са в контакт с г-н Плевнелиев, с него ви съветници, официални или неофициални кръгове. Едва миналата седмица, г-н Плевнелиев организира рутинна протоколна среща с г-жа Кунева и с мен, и то не като представители на РБ (каквито и не сме), а като председатели на две извънпарламентарни партии с близък до прага резултат и активна позиция днес. Нямам никакви данни в подкрепа на твърдението, че българският президент изобщи е излязъл извън правомощията си и "акушира" политически проекти. И дано съм прав.

3) Безпринципна коалиция с цел влизане в следващия парламент.
Влизането в следващия парламент не е лоша цел. Не мисля, че е по-добре отново да оставим няколкостотин хиляди българи без представителство.
Независимо от това, обвинението е несправедливо. Всички партии в блока имат много ясна и практически идентична програма в областта на правосъдието, което ги противопоставя на класическите партии на мафията в България и ясно ги разграничава от доскорошните управляващи. Сходствата са десетократно повече от разликите в областта на икономиката, администрацията, образованието и другите публични услуги, човешките права.
И най-важното: Чувството на общност между избирателите ни, на което ще се спра малко по-надолу.

4) Компрометирани "стари муцуни", които търсят оцеляване на гърба на протеста.
Това е най-традиционното обвинение, и е също толкова неверно. В огромната си част хората, които се занимават с организацията и програмата на блока, са "ново поколение" политици. Дори - вярвайте ми - често твърде ново и неопитно. Включвам и себе си. Видимо допускаме грешки, които са допускани и преди нас, видимо се изправяме пред проблеми, които ни липсва опит да решим.
Идеята за "стари муцуни", които ехидно дърпат конците, е невярна. Може би твърде невярна... Но по-важното е, че опитните политици от партиите в блока, са в огромна степен жертви на умишлено очерняне от същите тези мафиотски среди, които избраха Пеевски начело на ДАНС. И с всички възражения, които имам към управлението на НДСВ например, ми е много смешно, когато с радост цитираме един клеветник за едно, а го опровергаваме за друго. Клеветникът си е клеветник. Не го използвайте срещу Кунева, защото ще сте безпомощни, когато ви почне вас....

5) Обикновена партийна коалиция - турлюгювеч от вече загинали партийки.
Привидно вярно. Партиите вече са седем, всички са били неуспешни на предишните избори и носят тежка история от провали последното десетилетие. Няколко насрещни аргумента:
- Колкото и да са "умрели", тези партии продължават да получават гласовете на около близо половин милион души. И когато се явяваме отделно, тези хора остават непредставени;
- Идеята, че ако нариташ "умрелите" в ъгъла, ще цъфнеш от пепелищата целият в бяло се оказа изключителна заблуда. Всички опити в тази посока завършиха с провал и ново разочарование на избирателите. Очевидно е нужна консолидация, а не остракиране;
- Независимо от загубата на доверие (дължаща се в огромна степен именно на разцепленията и на пасивността пред мафиотските атаки), "умрелите" партии продължават да имат експертен потенциал, десетократно надвишаващ този на всичките 4 в 42-ото НС, взети заедно. Дори само за консолидация на този потенциал, си струва взаимодействието;
- Най-важното: Към Гражданския съвет на блока и експертните му комисии вече активно работят десетки експерти и общественици, които не са част от седемте партии. Те поемат лична и политическа отговорност именно в името на Реформаторския блок и не биха го направили за една от партиите или за някаква малка коалиция от 2-3 формации. Те са гаранцията, че става дума за нов политически субект със собствено бъдеще, лице и отговорност;

6) Потенциален съюзник на БСП и ДПС.
Тъжното е, че тази лъжа се разпространява от хора от "сините" среди и от среди в ГЕРБ, които публично постоянно "протягат ръка". Казвам го още веднъж, ясно - за нас БСП и ДПС са партии на мафията, вратите към тях са зазидани. За "Атака" изобщо не говоря...

Сега няколко вътрешни теми, болезнени за привържениците на ДСБ:

7) "Защо с Кунева/ Надежда/СДС?"
Ами въпросите в известен смисъл дават отговора. Възражения има практически към ВСИЧКИ субекти в блока, и със сигурност - към отделни силни и познати личности във всяка една от партиите. Нали сме наясно, че въпросът "Защо с Иван Костов?" постоянно се задава в другите партии?
Недоверието към политическите лидери вдясно от центъра беше култивирано дълго време. Този процес започна по време на управлението на ОДС чрез няколко вестникарски парцала, финансирани от мафиотски среди вътре в десницата и продължи неуморно до изборите през 2013г., когато даде своя плод. Това недоверие се разпространи сред активите на отделните партии и стигна до обикновените избиратели. Персонифицирането на партиите със стари лидери, по тази причина, е класическо оръжие на враговете ни.
Ако слушаме недоверието си, нямаме друг избор, освен да се явим всички поотделно и да претърпим крах, в сравнение с който май '2013 ще ни се струва триумф на демокрацията.
Напротив - в името на избирателите и тяхното доверие, ние сме длъжни публично да преодолеем недоверието си. Да направим това, което направиха Иван Костов, Стефан Савов и Анастасия Мозер през 1996г., и което даде възможност за реформаторското управление през следващия мандат.
И отново - като се абстрахираме от недоверието към политически лидери, за насаждането на което и ние имаме своята отговорност - общността на избирателите ни е единна. Като ценности, светоглед, социално положение, образование - твърдите електорати на тези партии са едно. Те винаги са искали единство, но твърде често с абсурдното условие "единство без Еди-кой-си". Надали точно на привърженици на ДСБ трябва да обяснявам колко абсурдно е това условие.

8) Защо със "Зелените", които са леви/терористи?
Ами защото не са. Прочетете им програмата. Между другото, ДСБ е преговараяла със Зелените многократно, за съжаление безуспешно, в миналото. Нищо ново.
Принципни различки между Зелените и десницата има, но те са преодолими. Общото е много повече. Пример: И ние, и Зелените искаме устройствените планове на населени места да се съобразяват с плановете за управление на защитените територии. Това се нарича законност. Чак след това може да имам някакви разлики по параметри на развитие и застрояване. Днес няма законност - има мафия...

9) Защо с Касим Дал?
Важен и труден въпрос. Първо - не е с Касим Дал (вж. т.7 - това персонифициране е оръжие на враговете ни...). А е с партия, която успя да спечели доверието на близо 50 000 български турци в непоносимите условия на политически монопол върху гласовете на българските турци, наложен с всички средства на мафията. Всеки от тези избиратели е поел не политически, а пряк житейски риск, за да се противопостави на този монопол.
Струва ли си ние да поемем политически риск (примерно от атаки от националисти)? Моят отговор е - да. Струва си, защото премахването на политическия монопол върху гласовете на българските турци е стратегическа цел за България за десетилетия наред. Този монопол души българската политика, като дава неограничена власт на една партия на мафията. Пречи на българо-турските отношения и така блокира и икономиката ни. И най-вече - сегрегира стотици хиляди български граждани и ограничава както правата им, така и възможността им да се развиват пълноценно икономически, да градят независими семейства и общности.
Това е истински национализъм - да се грижиш за стартегическите интереси на българската нация (включваща различни етноси) и да поемеш рискове с тази цел... Другото е трупане на евтини ползи под националния байрак, с цената на рушене на единството на нацията - предателство.

10 ) А в миналото как се плюехте ...
Много грешки са допускани в миналото. И  в бъдеще ще се допускат много. Но нека поне не повтаряме очевидните. Политическата конкуренция е нещо нормално, нормално е и тя да бъде на моменти изострена. След като сме се явявали отделно, нападали сме се.  Личните нападки обаче са доказано вредни.
Способността да оценяваш грешките си и да ги поправяш е важна в политиката, и ще става все по-важна, защото гражданите стават все по-наблюдателни и чувствителни. И слава Богу.

11) Ще се разпаднете...
Това зависи само от нас. Ако продължаваме да не си вярваме, може и да се разпаднем. Ако насърчаваме недоверието помежду си, също.
Ако обаче увеличаваме гражданското присъствие и създаваме нови спояващи елементи, ако изградим регионално ниво, ако създадем истинско колективно политическо ръководство - съвсем няма да се разпаднем. Други ще се разпадат, за да се присламчат. Гледали сме го и от двете страни... Засега сме на правия път. Пиша това, за да останем на него.

В заключение:

Реформаторският блок не е свенлив полу-легален проект на неколцина лидери и няколко малки партии, чрез който по терлици да влезем в следващия парламент. Такъв можем единствено сами да го направим, ако се държим по терлици.

Реформаторският блок е политическо обединение с няколко изключително тежки задачи, които изреждам според моята преценка за важността им:
Първо, да покаже на избирателите, че БСП-ГЕРБ не е единствена алтернатива.
Второ, да обедини десните привърженици и симпатизанти след дванадесет години на ерозия на дясното.
Трето, да отговори на нуждите на едно цяло ново поколение граждани, да влезе в диалог с тях, да им покаже, че има смисъл да бъдат и избиратели, а и политици.
Четвърто, да представлява събудената градска средна класа и да ѝ даде представителство.
И най-важното - да не допусне да остане "проект на жълтите павета", затворен, самовлюбен и враждебен към околните и към чуждото в себе си. Да сложи началото на устойчива коалиция/партия в дясно и център, която да представлява интересите на различни обществени, а и етнически групи от обществото, да търси баланс на регионите и мястото на България в един все по-единен Европейски съюз.

Тези задачи по терлици, със свенлива самокритика, няма да изпълним. А ако не можем да ги изпълним, сме излишни.

Сега е време да "изуем" терлиците, а и  чепиците.
След петък, 14 юни и петък, 16 август, е време за ботуши и цървули. Мафията иска война и противопоставя българските граждани един на друг. Войната трябва да си получи. Но не между гражданите, а всички срещу мафията.
Радан Кънев- председател на ДСБ