събота, 24 август 2013 г.

Актуално!

Плевнелиев не дава НСО на никой!

Според президента Росен Плевнелиев ще бъде скандално, ако Националната служба за охрана

(НСО) премине към друга институция в държавата (различна от президентската), която и да е тази институция.
"Ще се боря категорично и няма да допусна НСО да премине на друго разпореждане", каза днес на връх Шипка пред журналисти държавният глава, цитиран от БТА.
Повод за изказването му е заявеното от управляващите намерение да го лишат от правомощието му да назначава със свой указ шефовете на Националната разузнавателна служба (НРС) и на НСО. "Ще настоявам парламентът да има водещи функции при определяне на ръководителите, защото контролът започва оттам”, заяви преди дни председателят на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков (ДПС).
По думите на Плевнелиев, през 2012 година, когато се е взело решението НСО да остане към президентството, се е действало с консенсус за реформата в сектора на сигурността. Според президента НСО не бива да се политизира. „Придържам се към конструктивния подход и постигнатия от парламентарно представените партии консенсус по отношение на реформата в сектор „Сигурност“. На заседанието на КСНС през месец април 2012 г. бе постигнато ясно съгласие, че Националната служба за охрана ще продължи да бъде подчинена на държавния глава“, заяви Росен Плевнелиев.
Държавният глава бе категоричен, че за да е легитимна реформата в сектор „Сигурност“ трябва да се основава на широк обществено-политически консенсус, и че работата "на парче" няма да доведе до ефективни решения.
"Опитът, който имам с назначаването на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), се оказа неуспешен и оттук нататък няма да позволя каквото и да било отнемане на правомощия, имащи отношение към назначаването на ръководни длъжности в сектор „Сигурност“, каза още президентът Плевнелиев. Той визира промените в закона за ДАНС, които бяха извършени от управляващите и които отнеха правото на президента да одобрява с указ назначаването на шеф на ДАНС. След като това се случи, на поста беше издигнат медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски, което взриви обществото и предизвика нестихващите вече 72 дни протести.
Колкото до Националната разузнавателна служба /НРС/ президентът посочи, че има смисъл в това тя да премине към Министерския съвет и изпълнителната власт.
Държавният глава посочи също така, че българското общество категорично е изразило желанието си за промяна в Изборния кодекс, която да гарантира честното произвеждане на избори. „Доверието към политиците и към институциите зависи и от способността им да работят в рамките на правила, които са общовалидни за всички“, заяви президентът.
Приоритетите, по които управляващите трябва да потърсят консенсус, са еврофондовете през периода 2014-2020 година, пенсионната реформа и реформата в службата по сигурността, смята президентът. По думите му напрежението в страната и политическата криза също се нуждаят от консенсусни решения.
Росен Плевнелиев подчерта, че президентската институция ще продължи да бъде активен фактор в търсенето на работещи и в интерес на обществото идеи. За целта държавният глава ще организира дебати по темите пазарна икономика, медийна среда и система на правораздаване.