вторник, 18 февруари 2014 г.

Сблъсъци и жертви в Киев!

До сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна в центъра на Киев. Демонстрантите се
опитаха да достигнат до сградата на Върховната Рада, където днес се обсъждат промени в конституцията за намаляване на пълномощията на президента. Пътят им обаче беше пресечен от спецчастите „Беркут“ на улиците „Шелковична“ и „Институтска“.

Протестиращите атакуваха кордона на полицията с камъни, а спецчастите отвърнаха със сълзотворен газ.

По покривите на околните сгради има снайперисти, които стрелят с гумени патрони. Протестиращите запалиха камионите на полицията, които са заградили пътя към сградата на украинския парламент.

10 полицаи са хванати в плен. В същото време има и арестувани протестиращи.

Демонстрантите са успели да блокират офиса на управляващата Партия на регионите. Повечето служители в офиса са успели да го напуснат преди нахлуването на протестиращите. Двама служители са хванати в плен - мъж и жена. Задържан е и един полицай.

Участниците в протеста се опитаха да блокират сгради до Върховната Рада като хвърлят димки през прозорците. За да се предпазят, хората, намиращи се в тези помещения, излязоха през прозорците.

Полицаите започнаха да отстъпват от позициите си и да се придвижват към сградата на парламента. Полицията атакува с водни оръдия, а протестиращите продължават да хвърлят камъни.

Един журналист е уцелен с граната. Десетки са ранени, основно с рани по главата.

Протестиращите достигнаха сградата на Върховната Рада и успяха да блокират входа, но полицията ги изтласка и огради Върховната Рада. Част от намиращите се в парламента са изведени от сградата.

Петима демонстранти са загинали, а други 7 души са в критично състояние. Ранени са най-малко 150 души, 30 от които са в тежко състояние.

Властите съобщиха, че е загинал един полицай, който е бил прострелян във врата.

Първоначално бяха затворени четири станции на метрото, включително станцията на Площада на независимостта в центъра на Киев. След това обаче беше преустановена изцяло работата на метрото.

Спецчастите захванаха Европейския площад и изтласкаха протестиращите на Площада на независимостта.

От Министерството на вътрешните работи отправиха на демонстрантите ултиматум за прекратяване на сблъсъците до 18 часа. В отговор демонстрантите призовават към тях да се присъединят още хора, за да защитят позициите си на Майдана. На площада се намират около 20 000 души.