вторник, 4 февруари 2014 г.

Костов: При задължителен вот най-много печели „Атака”

При въвеждане на задължително гласуване биха спечелили националистическите партии и най-вече „Атака”. Това сочи хипотеза в научен доклад, публикуван днес на сайта на Лабораторията за управление на рисковете, управлявана от бившия премиер на България Иван Костов.
Анализът доказва емпирично и чрез примери в други държави, че националистите печелят при задължителен вот. Докладът все пак уточнява, че не предоставя пълна теоретична обосновка на хипотезата и са необходими допълнителни изследвания по темата.
Изследването доказва и втора хипотеза – че при задължително гласуване броят на партиите, представени в парламента, ще бъде по-голям поради елиминиране на „доброволния отказ” вследствие на дезинформация на социологически изследвания.
Докладът прогнозира, че задължителният вот ще стимулира още по-голямо изкривяване на медийната среда, тъй като големите партии вместо за купуване на гласове, ще плащат повече на медиите. Така политическите сили ще се надяват да оберат гласовете на тези, които ще отидат до урните по задължение, и които биха се повлияли повече от средствата за масова информация.
Ето го и пълния доклад: