четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Войната за Крим на живо!

Сградите на регионалният парламент и правителството на украинската автономна република
Крим, които тази сутрин бяха завзети от въоръжени мъже са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население, съобщи ИТАР-ТАСС. Председателят на Меджлиса в Крим каза пред тв канала АТР, че в района на с. Чистенкое край Симферопол има колона БТР-и. Снимки в социалните мрежи потвърдиха това, предава segodnya.ua. Интерфакс съобщава, че навсякъде в Крим се формират руски отряди за самоотбрана, които се отправят към Симферопол. Според източник от украинското МВР, цитиран севастополския новинарски сайт "Навигатор", около 4 ч. тази нощ в сградите са нахлули група въоръжени лица, наброяващи около 30 души, с маски и автомати. Те са поискали от охранителите да напуснат и да предадат оръжието си. По думите на очевидец завземането е станало бързо.
Първоначално са нахлули около 30 души. По-късно пристигнал автобус с още трийсетина души с голямо количество оръжие, сред което автомати "Калашников", снайпери и гранатомети, което навежда на мисълта, че окупаторите са професионалисти.
Полицията в Симферопол, столицата на автономната република, е вдигната по тревога.
Според репортер на Интерфакс пред входа на парламента е изградена барикада от дървени скари, кофи за боклук и други подръчни предмети. И.д. министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков обяви, че полицията, включително специалните ѝ сили, са поставени в повишена готовност.
Районът около парламента в Симферопол, столицата на автономната република Крим, е обкръжен от силите за сигурност, за да се избегне кървава баня сред гражданското население и да не се допуснат въоръжени сблъсъци, пише Аваков в страницата си във Фейсбук.
Според други версии обаче, окупаторите на сградите може да са въоръжени радикали от западна Украйна, които с тази провокация целят да ескалират напрежението в Крим и да дадат възможност на новата власт в Киев да използва сила за покоряването му.
И.д. президент и председател на Върховната Рада Александър Турчинов направи драматично изявление, в което призова гражданите на Украйна да запазят спокойствие и призова патриотите да защитават административните здания от провокатори и екстремисти.
"Искам да се обърна към ръководството на Руската Федерация да спазва споразуменията и да не допуска нарушение на законите на Украйна от руски военни. Обръщам се към раководителите на Черноморския флот на РФ, че подчинените им трябва да се намират на в рамките на териториите, фиксирани от споразуменията. Всяко излизане от тях ще бъде оценено от нас като военна агресия", закани се Турчинов.
Той предупреди враговете на Украйна да не правят опити да разклащат обстановката в страната и да не посягат на нейната независимост и територия, защото сега трябва да сформираме правителствто, каза Турчинов.

ВИДЕО НА ЖИВО