четвъртък, 3 април 2014 г.

Европарламентът препоръча спирането на парите за България

Европейският парламент призова Европейската комисия "сериозно да разгледа въпроса" дали
да не бъдат спрени европейските фондове за България. Препоръката, която няма законодателна стойност, е част от приетия доклад на бюджетната комисия към ЕП за това как е изпълнен годишният бюджет на ЕС за 2012 г. В него има специална точка, посветена на България, в която докладчикът Маркус Пийпър (ЕНП) припомня последния силно критичен мониторингов доклад за България от януари тази година и директно предлага ЕК да преразгледа еврофондовете за страната, съобщи "Медиапул".
В т. 296 от доклада под заглавието "Липса на напредък в България" пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки".
ЕК е призована "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали при тези обстоятелства изобщо е възможно използването на средства на Съюза съгласно правилата". Координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол Ингеборг Гресле коментира, че "ако няма реформи и няма напредък, е възможно да се стигне до спиране на европейските фондове". "ЕС има много финансови проблеми и съществува дебат по какъв начин да се разпределят средствата. България рискува да изгуби пари, защото други ще ги вземат", каза Гресле.