петък, 9 май 2014 г.

На тази дата: 9 май 1945г. е подписана капитулацията на Германия

На 9 май 1945 г. в Берлин е подписана капитулация на Германия. Тази дата, отбелязвана като Ден на Европа в държавите – членки на Европейския съюз и като Ден на победата – в бившия СССР, а след това и в Русия, се счита за край на Втората световна война. Военните действия са продължили от 1939 до 1945 г. Сраженията са водени на три контитента и в тях са участвали повечето от държавите на планетата.

Статистиката е повече от зловеща – над 60 милиона души, от които 60 процента са цивилни, са загинали във Втората световна война. Две трети от индустрията на Европа е разрушена, а след войната великите сили – САЩ, Великобритания и СССР преразпределят териториите въз основа на споразумението, подписано през фувруари 1945 г. в Ялта между Сталин, Чърчъл и Рузвелт.

Нашествието на хитлеристката армия продължава почти пет години. Повратът настъпва през зимата на 1943 г., след победата на съветската армия в Сталинградската, а след това и в Курската битка. Две години по-късно американската и съветската армия се срещат при Елба. На 1 май съветската армия влиза в Берлин, след което масово капитулират немските войски в Италия, Австрия, Холандия, Дания и Германия.