събота, 10 май 2014 г.

Русия ще колонизира Луната

През април вицепремиерът на Русия Дмитри Рогозин обяви, че Русия възнамерява да колонизира Луната. Оказва се, че е разработен план за това. Вестник "Известия" се е сдобил с копие от "Концепция на руската лунна програма", разработената от Руската академия на науките, "Роскосмос" и Московския държавен университет. Целта на програмата е създаване на обитаема база на Луната към средата на века, която да може да бъде ползвана за добиване на полезни изкопаеми. Първата експедиция с астронавти е планирана за 2030 г.

Документът започва с гръмката заявка, че "Луната е космически обект, който в бъдеще ще бъде усвоен от земната цивилизация, през XXI век ще започне геополитическа конкуренция за природните ресурси на Луната". От това следва, че Русия трябва да изгради необходимата техника, за да може да обезпечи националните интереси на страната в завоюването на Луната, продължават авторите.

В миналото подобни проекти винаги са се основали на широко международно сътрудничество. При все, че новият руски план не изключва такова, в него акцентът се поставя върху "независимостта на националната лунна програма". Всеки 3-4 години следва да се осъществява по една от стъпките на програмата, които ще демонстрират "приоритетните научни и технически постижения на космическата програма на Русия.”

Предишните експедиции на Луната са установили, че на земния спътник има залежи от алуминий, желязо, титан и други редки земни елементи. В плана е включено провеждането на подробен анализ на разположението и състава на полезните изкопаеми и методите на техния добив, преработка и пренасяне до земята. Според авторите на проекта, възможните печалби от добив ще привлекат и частни инвеститори в експлоатацията на Луната.

В плана се посочва, че усвояването на земния спътник трябва да се случи бързо, понеже "в близките 20-30 години водещите космически сили ще изградят собствени позиции и бази за разработване и проучване на Луната". Те ще бъдат използвани за проучване на недрата на Луната, опити за използване на лунната почва, която съдържа кислород и водород, изграждане на космическа инфраструктура и създаване на условия за постоянно обитаване от хора. Първите бази ще бъдат разположени край полюсите поради особеностите на слънчевото греене там.

Усвояването на Луната до 2040 г. е разделено на три етапа, като конкретните им параметри се определят от техническите достижения до момента. Първият етап обхваща периода между 2016 – 2025 г., като през него ще бъда изпратени автоматични луноходи "Луна-25, 26, 27 и 28". Целта им е да се определи състава на лунната почва и реакциите ѝ с различни земни вещества, и определяне на най-подходящата област за установяване на база край южния полюс на Луната. По време на втория етап 2028 – 2030 г. ще бъде изпратен пилотиран кораб, който ще се установи в орбита. Ракетно-космическа корпорация "Енергия" вече се заела с разработването на такъв кораб.


В рамките на третия етап, между 2030 и 2040 г., космонавти ще посетят мястото, на което ще бъде изградена базата и ще започнат да полагат инфраструктурата, основана на лунни материали. Сред първите планирани сгради е обсерватория, която да може да наблюдава космоса и Земята.

Стойността на целия проект не е посочена, но за първия етап (до 2025 г.) се очаква да бъдат отделени над 800 милиона долара. Изграждането на космическия кораб за втория етап се оценява на около 4.5 милиарда долара заедно с аварийни капсули, апаратура за лунни проучвания и система за изстрелване от Земята.

Според научния ръководител на Института за космическа политика Иван Мойсеев, усвояването на Луната е първа стъпка към по-далечния космос. Той заяви, че насетне тя ще бъде използвана като база за изпращане на летателни апарати до други планети. Причината за това е много по-малката гравитация на луната, което ще направи полетите оттам много по-лесни. Мойсеев посочи, че връщането на ресурси, добити на Луната обратно на земята е безпредметно, а по-скоро трябва да се изгради инфраструктура, която да позволи преработването им на място.

Член-кореспондентът на руската Академия по космонавтика Андрей Йонин е на мнение, че колонизацията на Луната е прекалено голяма задача за което и да било правителство. Според него от първостепенна важност е привличането на частни инвеститори, които имат по-голям интерес от разработването на природни ресурси в космоса.