събота, 14 юни 2014 г.

На тази дата: 14 юни създават бърбъна

На 14 юни 1789 г. баптисткият проповедник Илайджа Крейг създава бърбъна. Макар и
легендарна, датата се приема като начало на напитката, тръгнала от САЩ, за да се разпространи по целия свят.

Илайджа Крейг е роден в Ориндж Каунти, Вирджиния, през 1738 г., става баптист през 1771 г., прекарва няколко месеца в затвора заради проповедите си, а през 1785 г. се заселва в Бърбън Каунти, Кентъки.

Там той се доказва като успешен бизнесмен и създава първата мелница, първата фабрика за хартия и първата спиртоварна. Именно в последното предприятие Крейг успява да получи питие от царевица, станало впоследствие популярно като бърбън. Тайната се крие в отлежаването на извлечения от царевицата спирт в специално обработени дъбови бурета.

Днес компанията "Хевън хил" произвежда бърбън, носещ името на Илайджа Крейг. По силата на американските закони, за да бъде едно уиски признато за бърбън, то трябва да съдържа поне 51 процента извлек от царевица, а останалото се допълва от пшеница, ръж и ечемик.

При типичния бърбън 70% от съдържанието е царевица, а отлежаването му продължава между две и четири години в дървени бурета. Днес повечето от бърбъна се произвежда именно в Кентъки, но фабрики за напитката съществуват и във Вирджиния, Пенсилвания, Индиана, Илинойс, Охайо, Тенеси, Мисури и Канзас.

Макар и Крейг да се сочи като един от създателите на напитката, всъщност тя придобива познатия ни вид и вкус едва в края на XIX век.