вторник, 10 юни 2014 г.

Изборите ще са на 28 септември

Сигналът от всички политически централи в понеделник бе избори час по скоро. Най-.
вероятно предсрочните парламентарни избори ще са на 28 септември. Или в първата седмица на октомври - 5 октомври. 28-ми септември е най-подходящата дата за избори, ако кабинетът подаде оставка до края на месеца

Политическите лидери са за избори възможно най-скоро, но два национални празника - 6 и 22 септември, както и първият учебен ден правят изборите невъзможни тогава. Затова са се спрели на 28-ми, обясниха от "Позитано" 20. Там след многочасово заседание на Изпълнителното бюро на БСП червените също дадоха ясен сигнал за бързи избори.

"Ситуацията в момента действа демотивиращо на министрите и на администрацията в изпълнителната власт", обявиха от централата на БСП.

"Преобладаващото мнение, бих казала мнозинството от колегите ми и аз, смятаме, че трябва да има избори възможно най-бързо", заяви след края на заседанието на ръководството на БСП евродепутатът Илияна Йотова. От ДПС неофициално дадоха да се разбере, че ситуацията е твърде динамична.

Във вторник ръководството на ДПС се събира на заседание в централата на Движението от 13,30 часа.

"Президентът Плевнелиев трябва да събере водещите политически партии, за да се разберат лидерите им за датата на предсрочните избори", настоя лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Той призова държавния глава да направи широки консултации и с новите формации, в това число с коалицията около ББЦ.

От прессекретариата на президента пуснаха съобщение от срещата му с новоизбраните евродепутати, от което стана ясно, че Плевнелиев е призовал отново политическите лидери да проведат разговори и да постигнат консенсус по предложение за дата за предсрочни парламентарни избори.