четвъртък, 12 юни 2014 г.

Оставка на Орешарски, ама друг път

Нова идея, различна от досегашната позиция на БСП по оставката на кабинета, изрази
лидерът на левицата в кулоарите на парламента днес. Пред журналисти той коментира, че правителството нямало защо да бърза с оставката си, защото останалите партии не искали незабавни избори през юли.

Сергей Станишев подчерта, че единствено левицата имала отговорна към страната позиция, обявявайки се "за" незабавни избори през юли. По думите на червения лидер скорошният вот щял да доведе до стабилизация на страната и да позволи на новия кабинет спокойно да приеме бюджета за догодина, да договори условията с ЕК по новия програмен период и да излъчи българската кандидатура за нов еврокомисар.

Според Станишев изборите през юли били напълно възможни, ако имало съгласие от всички политически сили, така че да се направят промени на сроковете, заложени в Изборния кодекс.

Председателят на левицата изтъкна, че само БСП имала политическа воля и призова българските граждани да си дадат сметка кой наистина мисли за доброто на страната.

"Другите политически сили не желаят спешни избори, това е видимо от техните реакции, започвайки с ГЕРБ - основната партия, която една година казваше: "Избори сега!" И ББЦ обявиха, че не могат да бъдат толкова бързо изборите. Това е въпрос на тяхна политическа позиция, но всеки трябва да знае кой всъщност е готов българските граждани да се произнесат по-бързо и кой не го желае, а прави дребни политически сметки", отсече Станишев.