понеделник, 7 юли 2014 г.

Протестиращи посрещнаха Лавров на „Дондуков“ 2

Протест и контрапротест посрещнаха руския външен министър Сергей Лавров в София.


Украинци се присъединиха към протеста на "Протестна мрежа" в София заради визитата на руския външен министър Сергей Лавров. В същото време се появи и агитка на „Атака“, която се обяви за строежа на „Южен поток“. Участниците в контрапротеста носят плакати с надписи „Кой спря „Южен поток“, „Кой продаде България“.

Наложи се полицията да раздели двата протеста, за да не се стигне до сблъсъци.

Присъединилите се към протеста на "Протестна мрежа" украинци поискаха освобождаването на украинския режисьор Олег Сенцов от затвора. Той бе арестуван на 11 май в дома си в Симферопол, Крим. Сенцов, който бе и сред активно протестиращите, бил задържан по подозрение в шпионаж. По същото време Сенцов снимаше филм за референдума за анексирането на Крим от Русия.
След като в петък се разбра за визитата на Лавров, през уикенда във Facebook бе организиран протест, който да посрещне руския външен министър. Организатори на демонстрацията са "Протестна мрежа".

Първият протест е планиран за 12.30 ч. пред Министерството на външните работи, където Лавров ще се срещне с българския си колега. Втората демонстрация ще бъде в 15 ч. пред Министерски съвет, където руският външен министър ще разговаря с премиера Пламен Орешарски.