петък, 11 юли 2014 г.

Над 200 милиона изнесли в чували от КТБ! Обновена

Одитът в Корпоративна търговска банка (КТБ)  показал, че неправомерно е тегленo от трезора на банката на необичайно големи суми:
 93 139 500 евро /деветдесет и три милиона сто тридесет и девет хиляди и петстотин евро/;
23 657 575 лева /двадесет и три милиона шестотин петдесет и седем хиляди петстотин седемдесет и пет лева/;
45 000 щатски долара /четиридесет и пет хиляди щатски долара/.
Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 /двеста и пет милиона осемстотин осемдесет и седем хиляди двеста двайсет и три лева/.
Банкери на годината:)
Орлин Русев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД лично
е разпоредил големиte суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица.
Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица.

Одитът в Корпоративна търговска банка (КТБ) е показал, че части от досиета за кредити на обща стойност 3.5 млрд. лв. липсват и най-вероятно са били умишлено унищожени. Това съобщи пред медиите управителят на Българска народна банка Иван Искров. Това са две трети от общия кредитен портфейл на банката в размер на 5.4 млрд. лв.

Значителна част от този портфейл сочи за много голяма свързаност между длъжниците и с мажоритарния акционер Цветан Василев, каза Искров.

По думите му тези действия меко казано са несъвместими със закона и добрите банкови практики.

Заради липсата на достатъчно информация одиторите не могат да оценят финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не може да бъде оценено и качеството на обезпеченията.

Искров поясни, че подобни действия не могат да бъдат регистрирани чрез дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби.

Той допусна, че действията на длъжностни лица в банката е възможно да доведат до съзнателното й ощетяване със стотици милиони левове, жертва на които са и миноритарните акционери.

Борисов иска правителство на националното спасение


"За съжаление най-лошите ми прогнози се сбъднаха. Явно управляващите са знаели, че дупката в банката е 3,5 млрд. лева и по тази причина са поискали разрешение от Европейската комисия за емитиране на ценни книжа в този размер, подчерта бившият премиер.
"Незабавно трябва да се актуализира държавният бюджет. Трябва да се има предвид, че фискалният резерв е малко над 6 млрд. лева по данни, които дават депутати от БСП. Те обаче забравят, че в тази сума са включени и 3,5 млрд. лева, които държавата трябва да плати за банката. Освен това са прибавили и евентуалните вземания от еврофондовете, ако те бъдат пуснати, които са 1 млрд. лева. Това означава, че в резерва на страната остават само около 2 млрд. лева. Ако се използват средства от гаранционния фонд, трябва да се емитира нова емисия с държавни ценни книжа", подчерта Борисов. Според него има още много други важни въпроси, свързани с финансирането на общините и кофинансирането на европейските проекти.

"Държавата губи 3 млрд. лева от фонд "Земеделие", най-вече заради неговото управление и министъра. Необходимо е да бъде направено правителство на националното спасение, а прокуратурата трябва да се намеси по отношение на виновните за сегашната ситуация с финансовата система. Трябва да има възмездие по този въпрос и хората да са спокойни", завърши лидерът на ГЕРБ.

Държавата инжектира 2 млрд. лева за депозитите в КТБ
Това ще доведе до процедура на свръхдефицит



Схемата за спасение на парите на вложителите в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз ще бъде отнет, ще струва на фиска между 1.5 до 2 млрд. лв., съобщи министърът на финансите Петър Чобанов пред депутатите от бюджетната комисия. На извънредното заседание ръководството на БНБ представи резултатите от одита на КТБ и мерките, които ще предприема спрямо банката.
На въпрос на депутата от ГЕРБ Ивайло Московски дали няма да влезем в процедура на свръхдефицит, Чобанов отговори, че действително това ще се отрази и ще надхвърлим разрешения 3% дефицит. Имало обаче инструменти, чрез които да не се стигне до там.
По-добре е, че ще влезем в сръхдефицит, за да ни сложат под по-внимателно наблюдение от ЕС, подчерта депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова.

Управителят на БНБ: В моята практика виждам за първи път такъв случай

Криминалните действия, които са се извършвали в КТБ са нетипични. В моята практика виждам за първи път такъв случай. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси.

Затова лицензът на Корпоративно търговска банка (КТБ) ще бъде отнет и ще се пристъпи към обявяването й в несъстоятелност.

Искров посочи резултатите, които са налице след одита на КТБ и свързаната с нея Креди Агрикол.

”Резултатите са положителни по отношение на Креди Агрикол – България”. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на нейния кредитен портфейл е много добро,неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво”, каза още той.

Искров уточни още, че привилегированите кредитори на КТБ в несъстоятелност ще бъдат държавата в лицето на Министерство на финансите и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

"Резултатите от прегледа на КТБ говорят меко казано за действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики", допълни още той.

Искров уточни, че е вероятно да са унищожени в дните преди квестурата, съществени части от кредитните досиета за кредитния портфейл в размер на 3,5 млрд. лв., от 5.4 млрд. общ кредитен портфейл.

Нов Протест #БАНКwithme се организира тази вечер


В социалната мрежа "Фейсбук" започна организирането на протест под наслов #БАНКwithme, предвиден за 18.30 ч. тази вечер.
"Нагло, безпардонно, непочтено псевдоуправление и уж-надзор над финансовата система позволи създаването, храненето и поддържането на уроди, колоси на глинени крака. Цената я плащаме всички. На площада, днес! Утре е късно, Утре е днес!", гласи призивът за събитието.
Протестът бързо набира скорост, като към момента своето присъствие на демонстрацията са потвърдили над 500 души.
От коментарите на потребителите става ясно, че хората са възмутени от изчезването на огромни суми пари от КТБ без никаква реакция от отговорните институции.
Появяват се и мнения, че протестът може да доведе до отслабване на доверието в банковата система.
"БНБ просто се опитва да запази стабилността на банковата система и това е много важно в момента. Ако подкопаваме доверието в БНБ, помагаме на тези, които искаха "банкова ваканция", за да кажат "цялата система е гнила, не само нашата КТБ", гласи един от публикуваните коментари.
Целите, който си поставя гражданският протест, също биват надлежно коментирани. Основното мнение е, че трябва да се поиска връщането сумата от 3,5 млрд. лв. от хората, които са я взели.
Тече обаче и оживена дискусия къде е редно да се проведе протестът - пред сградата на БНБ или тази на прокуратурата.
В коментарите започна да се повтаря и популярният въпрос от миналото лято - "Кой?".

"Значи сметката за нас, българските данъкоплатци, е 3,5 милиарда лв. Кой, Кой, Кой ги е откраднал от нас?", завява дипломатът Стефан Тафров.

Цветан Василев проговори! 

Банкерът разпространи отворено писмо, в което дава становище за случващото се с Корпоративна търговска банка.
Ето го писмото в оригиналния му вид:

Уважаеми дами и господа,
Скъпи колеги,

От няколко месеца насам срещу мен е предприета масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания, която се пренесе и върху всичко, което се свързва с моето име. Основната цел на безпрецедентния натиск от медии, дирижирани от определени кръгове, е Корпоративна търговска банка АД. Връх на кампанията е днешната пресконференция на БНБ, която само доказва конспиративния сценарий за разбиване на доверието в банката и продажбата на безценица на финансираните чрез нея активи.

Изсмуканите от пръстите числа за огромни загуби на банката се разпространяват отдавна от лакеите на тези, които пожелаха да я унищожат. Не е ли странно, че единствените доводи, приведени от господин гуверньора, са липсата на досиета за оценката? Нима някой си мисли, че това е било възможно? Естествено е, че досиетата са в следствените органи.

Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор? Не е ли странно, че Вие не защитихте Вашия подуправител, когато беше обвинен, преди да бъдат събрани каквито и да било доказателства? Така ли защитавате независимостта на една от най-старите институции на демократичното общество в България?

Защо не допуснахте акционерите да намерят работещо бизнес решение за КТБ АД? Защо подминахте с лекота техните писмени и устни волеизявления? Смятате ли, господин гуверньор, че може да се държите по такъв арогантен начин с представители на държавен фонд на независима държава? Или може би обслужихте интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ АД.

Господин гуверньор,
Вие ме обвинихте, че съм изнесъл в брой огромна сума пари в деня преди поставянето на банката под особен надзор! Не стана ясно как и по какъв начин тези пари са взети и предадени ми, при положение че от 10.06.2014 г. аз не съм бил в България. Тъй като на всички стана ясно, че този сценарий е режисиран от определен кръг хора, рекетиращи мен и КТБ АД в продължение на години, държа да информирам обществеността, че съм дал нотариално заверени показания пред съдии от страни членки на Европейския съюз.

Размахването на недоказани и скалъпени обвинения, с помощта на смазани от страх и насилие хора, не е повод за самодоволство!

Уважаеми Клиенти на Корпоративна банка,
С тези специални редове се обръщам към Вас, за да Ви благодаря за доверието и да Ви уверя, че няма да позволя цената на разчистването на сметките с мен да бъде платена от Вас. Убеден съм, че скоро Вашите интереси ще бъдат защитени адекватно.

Що се отнася до институциите, които съдействаха и бездействаха, за да се случи всичко това – с тях ще си говорим в съда.

Отстранените шефове на КТБ обвиняват БНБ в манипулация

Тегленото на средства от Корпоративна търговска банка започна след редица медийни и институционални атаки срещу Корпоративна търговска банка. Това се казва в изявление на временно отстраненото ръководство на банката.

БГНЕС публикува пълния текст на изявлението:

"Бихме искали да коментираме съдържанието на изявлението на УС на БНБ от днес. Според това изявление:

"На 18, 19 и 20 юни след множество медийни публикации и странната според нас пресконференция на тогавашното ръководство на Корпоративна търговска банка, от банката бяха изтеглени суми за близо 1 милиард лева".

Държим да уточним, че тегленията започнаха след редица медийни и институционални атаки срещу КТБ АД още в седмицата преди 18 юни 2014 г., за което надлежно са уведомени президентът на Република България, председателят на Народното събрание, министър-председателят, управителят на БНБ, министърът на финансите, УС на Асоциацията на банките в България. Благодарение на дадената пресконференция и други адекватни действия на ръководството на КТБ АД в сряда следобед, на 18 юни 2014 г., тегленията бяха преустановени и дори имаше анулирани заявки на клиентите за тегления в брой. Две трети от тегленията през периода 13-20 юни са реализирани в четвъртък и петък - 19 и 20 юни 2014 г., след прочетеното по БНР анонимно писмо за привличането на подуправителя на БНБ Цветан Гунев като обвиняем. Според това писмо: "Гунев е разследван, защото е "обслужвал банката, чието име сами ще се сетите, и е нарушавал интересите на българските граждани и държава. Иначе казано, не е предприемал надзорни мерки за спиране на източването на тази банка и нейното оздравяване".

В изявлението на БНБ от днес е посочено, че:

"На 20 юни, петък, в 11.40 в БНБ бе получено искане от ръководството на Корпоративна търговска банка за поставяне на банката под специален надзор на основание на чл. 115, ал. 2, точки 2 и 3 от Закона за кредитните институции.

Тъй като това не е широко известно и имаше неточни интерпретации в медиите относно първоначалните действия на централната банка, обръщаме внимание, че именно при такова искане Българската народна банка е длъжна по закон да наложи специален надзор. Което беше направено – първо при Корпоративна търговска банка, а после и при свързаната с нея Креди Агрикол България".

Уточняваме, че специалният надзор беше наложен, след като на председателя на УС на КТБ АД Орлин Русев беше отказана ликвидна подкрепа от БНБ. При това положение единствената възможност да се запазят интересите на вложителите и клиентите беше да се поиска поставянето на банката под специален надзор, което ръководството на КТБ АД направи своевременно.

Подчертаваме, че ръководството на КТБ АД не е искало Креди Агрикол България ЕАД да бъде поставяна под специален надзор.

Бихме искали да обърнем внимание и върху изводите и твърденията, базиращи се на прегледа на одиторите:

Според БНБ: "Резултатите по отношение на Креди Агрикол България са положителни. Това е добре управлявана банка с добри банкови практики. Състоянието на кредитния портфейл е много добро, неговото обезпечаване и необходимите провизии са на достатъчно добро ниво".

Съгласно изискванията на закона докладът би следвало да бъде внесен в БНБ от квесторите, а не от одиторите и единствено квесторите са задължени да дадат окончателен доклад за състоянието на двете институции на базата на одиторския доклад. Факт е, че "добре управляваната банка" Креди Агрикол България ЕАД от години е на загуба, поради което се наложи и нейната продажба. За разлика от нея, "лошата" банка КТБ АД години наред е на печалба, като през последните години е в първата тройка по този показател. За нас е странно също така и как в рамките на 10 дни одиторите са успели да стигнат до каквито и да е резултати по отношение на състоянието на кредитния портфейл на КТБ АД, който е в размер на 5.4 млрд. лева, и се състои от близо 2000 кредитни досиета. Инсинуациите за преднамерено унищожаване на банкова документация са изключително тежки квалификации, които преди да бъдат отправени, би следвало да са подкрепени със съответните доказателства. Национална институция от ранга на БНБ би следвало да работи с точни показатели и факти, а не с вероятности и догадки. Със същата тежест може да се твърди, че има вероятност за унищожаване или изнасяне на документи по време на одита.

"Странно е и другото заключение, че значителна част от портфейла сочи за свързаност между длъжниците и мажоритарния акционер".

Първо, законът принципно не забранява свързаност, а въвежда правила, по които да бъде регулирана. Второ, всички свързани с банката лица, с които са сключвани банкови сделки, включително кредитни, са надлежно изброявани в одитираните годишни отчети на КТБ АД в съответствие с изискванията на закона и международните счетоводни стандарти.

В изявлението на УС на БНБ се твърди: "В резултат на липсата на достатъчно информация одиторите изразяват мнение, че не може да се оцени финансовото състояние на длъжниците и възможността им да обслужват кредитите си. Не могат да бъдат оценени също така и наличието и качеството на обезпеченията, което от своя страна води до невъзможност за съставяне на крайно заключение за състоянието на кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв. За съжаление тези действия не могат да бъдат регистрирани с инструментариума на дистанционния банков надзор и навеждат на мисълта за умишлени злоупотреби".

Всеки непредубеден човек би си задал въпроса по какъв начин отсъствието на заключение може да навежда на мисъл за "умишлени злоупотреби" и до съзнателно ощетяване на банката със стотици милиони левове. Фактите показват, че към 31 май необслужваните заеми в банката са в размер под 2%.

Всички останали заеми са редовно обслужвани и всички лихви са погасявани навреме, с която информация БНБ разполага. Безпочвените и в разрез със законовите изисквания твърдения за свързаност между г-н Василев и кредитополучатели, формиращи кредитен портфейл на стойност 3.5 млрд. лв. според нас не дават никакво основание те да бъдат обособявани извън съвкупността от клиенти – кредитополучатели на банката, и да бъдат третирани при изключително по-неблагоприятен режим. Не желаем да коментираме деленето на активите на КТБ АД на "добри" и "лоши" – категории, които са приложими в други области, а не в банковото дело. Не виждаме също така правната възможност за одържавяване на този етап както на КТБ АД, така и на Креди Агрикол България ЕАД, но може би предстои съответната промяна в закона, целяща национализация на частни финансови институции, което ще бъде прецедент не само в най-новата ни история след 1947 година, но и в рамките на ЕС, и в пълно противоречие с основните принципи, залегнали в Лисабонския договор.

С коментара, че: "Разследващите органи могат да отговорят на въпроса дали по този начин мажоритарният собственик не е ограбил собствената си банка", БНБ влиза в пряко противоречие с чл. 103, ал.2, т. 22 от ЗКИ, който позволява да се прави публично оповестяване на нарушение и нарушител, но в случая няма нито издадено постановление за нарушение, нито констатиран нарушител.

По отношение на твърдението, че: "Прокуратурата на Република България може да разчита напълно на експертния потенциал на БНБ, за да стигне докрай в търсенето на цялата истина по този криминален случай", заявяваме, че квалификациите за злоупотреби, за ограбване и за криминален случай са в прерогативите на други органи, а не на институция като БНБ, и подобни недоказани твърдения не би следвало да бъдат публично оповестявани от отговорни длъжностни лица от Централната банка.

В заключение бихме искали да попитаме как се случи така, че на "лошата" банка КТБ АД беше разрешена покупката на Креди Агрикол България ЕАД след обстойно изследване от страна на БНБ на актуалното й финансово състояние, и сделката беше финализирана един ден преди масираната атака срещу КТБ АД, а на 17 юни 2014 г. – три дни преди поставянето на КТБ АД под особен надзор БНБ уведоми цялата общественост, че: "БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".

В кой случай БНБ каза истината – тогава или сега? И кога БНБ е пълнила КТБ АД, че да твърди, че е "каца без дъно"?", се казва в изявлението на временно отстраненото ръководство на банката.

Цветан Василев: До дни се връщам в България! Не съм точил милиони от КТБ!

"Определен сценарий, с големи режисьори. За съжаление, на тяхната въдица се хванаха и
държавните институции" - така банкерът Цветан Василев определи ситуацията около Корпоративна търговска банка (КТБ).
На въпрос дали визира депутата от ДПС Делян Пеевски, той заяви: "Визирам кръг от хора. Планът за покушението е част от сценария. А кой колко участва в този сценарий, се надявам да се разбере - по-скоро рано, отколкото късно".
На въпрос дали е вярно, че е изнесъл 205 милиона, той каза: "През цялото време съм бил в чужбина. Нещата не са компютри, а компоти. Затова ще дам своите показания пред отговорните институции".
Попитан за раздадените 3, 5 млрд. лева предполагаемо необезпечени кредити, Василев обяви: "На г-н гуверньора би трябвало да му е известно, че в качеството си на председател на Надзорния съвет, аз нямам право да раздавам кредити. Всичките кредитни досиета, които липсват, се намират на едно място - в следствените органи. Тези документи са иззети от тях".
"Представяте ли си 3,5 млрд. лева кредити без кредитни досиета?", възмути се Василев. "Това не само е невъзможно, то звучи несериозно, защото в крайна сметка вие знаете, че банките са сред най-силно контролираните институции. Някой просто е сложил името ми в устата на г-н Искров", бе категоричен банкерът.
На въпрос кой може да бъде това, той каза: "Вярвам че ще се разбере в най-скоро време"
Обновена