събота, 5 юли 2014 г.

Станишев се оттегля от председател на БСП

Сергей Станишев подава оставка като лидер на БСП.


Това ще се случи на конгрес на партията, който ще се проведе на 27 юли.

Станишев ще посочи за свой наследник Драгомир Стойнев.

Соцлидерът е споделил намерението си пред членовете на Изпълнителното бюро рано тази сутрин, но темата все още не е обсъдена на червения пленум, който в момента тече "Позитано 20".
"В историята и във времето назад ние социалистите винаги сме намирали верния път към промените и обновяването. И днес ще го направим. Заедно. С необходимото уважение един към друг и със загриженост към партията. Но преди всичко – с чувство за дълг към хората и към страната", е заявил лидерът на БСП Сергей Станишев на днешния пленум на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Затова като лидер на партията предлагам на днешния пленум да вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли, на който да приемем предизборната си платформа и да изберем нов председател на БСП.

Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. С европейското си влияние и позиции. С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие, допълва Станишев.