петък, 25 юли 2014 г.

Президентът пред Народното Събрание:

„Оставяме втора извънредно трудна политическа година. Това е белег на все по-трайна
нестабилност. Тежкото противопоставяне доведе до ерозиране на доверието към политиците и институциите.

Това засили усещането за задълбочаване на институционалната криза. За по-малко от година и половина второ правителство подава оставка. Ще се сменят три правителства. Същото беше и в първата половина на 2013 г”. Това каза от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев в своето обръщение към депутатите.

„Трябва да положим усилия, за да приведем страната през трудностите”, посочи държавният глава.

Според Плевнелиев най-важно за всеки отговорен политик са реалните проблеми на хората – доходи, безработица, здравеопазване, демография. "Те не са от вчера и няма да бъдат решени утре", категоричен е президентът и добави: "Нека покажем, че можем да приоритизираме".

Предсрочните избори не са оправдание за бездействие. Сред най-важните задачи, които НС може да реши през следващите дни, са актуализация на бюджета и този на НЗОК. "Тази актуализация е задължителна, за да се позволи на гражданите да не понесат допълнителни негативи", каза президентът и поиска експертна оценка дали е необходима подобна актуализация.
Плевнелиев не подмина и казусът КТБ: „25 години ние не казваме цялата истина за принадлежността на политическия и обществения елит на страната към комунистическите тайни служби. Днес не бива да допускаме още веднъж същата грешка. Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата КТБ. Не трябва да превръщаме КТБ в новата златна мина за изнудване на политици. Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на прокурори, политици, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред. Казусът КТБ е тестът за днес на българската държава“.