понеделник, 7 юли 2014 г.

Синдикати и работодатели с ултиматум към властта за радикални действия

Няколко условия, "за де не преминем към радикални съвместни действия", поставиха вчера на
политиците лидерите на синдикалните и на работодателските организации у нас. Те преглътнаха противоречията помежду си и излязоха заедно с ултиматум към партиите в Народното събрание и тези с избрани евродепутати.

"Пишем присъдата за безпрецедентната политическа криза, която доведе до срив на доверието в държавността", предупреди председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", "България без цензура" и Реформаторският блок трябвало да постигнат незабавно съгласие по големите енергийни проекти и споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014-2020. "Южен поток" трябвало да е приоритет на всички, а прокуратурата - да се заеме с "Белене" и "Цанков камък".

В рамките на ограничения си живот до 6 август парламентът да замрази разглеждането на всичко извън спешни консенсусни мерки в здравеопазването и енергетиката, призоваха бизнес и синдикати. "В болниците ще си носим чаршафите, марлите и храната", предупреди лидерът на КНСБ Пламен Димитров за риск от масови протести на медицинските работници. И настоя за незабавна актуализация на бюджета за здравеопазване. В противен случай управляващите трябвало да бръкнат в заема от 1,2 млрд. лв., който бе емитиран за банките.

Президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев пък обяви, че е предупредил за банковата криза премиера Пламен Орешарски и главния прокурор Сотир Цацаров.

Синдикалисти и работодатели настояха, преди да се оттегли, премиерът Орешарски да отчете финансовото състояние на всяко едно министерство.