вторник, 5 август 2014 г.

Плевнелиев обявява служебното правителство днес в 11ч.

Днес в в Гербовата зала на „Дондуков“2 в 11.00 ч. президентът Росен Плевнелиев ще
представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство. Президентът на няколко пъти коментира част от приоритетите на кабинета: По думите му, България има нужда от промяна в подхода в енергетиката, в дългосрочното планиране и други сектори, които не търпят отлагане. Служебното правителство ще подготви реформите в тях, имаме нужда да се обърнем към Европейската комисия - да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и да ускорим в последните месеци европейските фондове, каза още държавният глава. До последния момент продължиха рокадите на имена и постове в служебния кабинет, въпреки че преди дни екипът бе събран от президента Росен Плевнелиев на импровизирано заседание.                                                                                                                           

Най-обсъжданото име за служебен премиер е това на проф. Георги Близнашки. Абсолютно сигурно е, че ще има трима вицепремиери, както и че икономиката и енергетиката няма да са отделни министерства. Служебното правителство трябва да повтаря като структура сегашното, защото тя е одобрена от Народното събрание. Няма проблем за добавяне на министри без портфейл, какъвто ще е Димитър Димитров - за изборите. Вицепремиери ще са Екатерина Захариева, която поема и икономическото министерство, Христо Иванов, който ще е и правосъден министър, и социалният Йордан Христосков. Но все още не била затворена възможността Захариева да е министър-председател. Сигурен бе и бившият син депутат Йордан Бакалов за вътрешен министър. Част от утвърдените вече служебни министри дори са провели срещи със сегашните, за да се запознаят в какво състояние са ведомствата. До късно снощи за финансов министър освен бившия шеф на фонд “Земеделие”, а преди това шеф на кабинета на Дянков - Румен Порожанов, се обсъждаше и шефката на АДФИ при управлението на ГЕРБ Теменужка Попова. И двамата експерти бяха близки до финансовия министър в кабинета “Борисов” Симеон Дянков. При последното завъртане като вариант за стола пак се спрягаше и финансистката от ЕБВР Илияна Цанова. Тя е твърд участник в служебния кабинет с “плаващ” ресор - предложен ѝ е постът вицепремиер по еврофондовете, стига въпросителните около финансовия министър се решат без участие на Цанова. Тогава правосъдният министър Христо Иванов няма да е и вицепремиер. Порожанов и Попова трябвало да дадат отговори рано тази сутрин                                                                                                                                                      

До последно снощи се уточняваха още постове на хора, принципно съгласни и одобрени за служебния кабинет. Съветничката на президента Николина Николова например е вариант както за транспортен, така и за регионален министър, а секретарят на държавния глава Деяна Костадинова се обсъждаше за регионален или икономически в зависимост от това кой е премиер - Георги Близнашки или Захариева.                                                                                         

Плевнелиев се отказал от кандидатурата на Евдокия Манева за екоминистър, за да не предизвика зелени протести. Варианти останали отново Николина Николова или зам.-кметицата на Бургас Атанаска Николова. Така транспортът, за който първоначално била оглеждана Николина Николова, ще се поеме от бившият маркетинг директор от “Близу” Васил Щонов. Служебното правителство няма да тегли нови заеми. Вносителите на предложението от ГЕРБ си го оттеглиха и точката изобщо не влезе в дневния ред на последното заседание на парламента.