неделя, 10 август 2014 г.

Събития през август 2014 г., които не трябва да пропускате

Международен джаз фестивал Банско 2014
От основаването си през 1998 г. Банско джаз фест се провежда винаги от 8 до 13 август, като тазгодишното му 17-о издание не прави изключение. Сред гастолиращите изпълнители на добилия голяма популярност фестивал са Ийока - САЩ, Таня Мария Вива Бразил квартет - Бразилия, Же Сант - САЩ, Джайв Ейсес - Великобратания, Candy Dulfer and Band - Холандия, Чайна Моузес и Рафаел Лемоние - САЩ/Франция,  Куба Станкевич квартет - Полша, Нигун - Унгария, Асаф Кехати трио - Израел, Росела Грациани и "Долче Вита" - Италия, Йорданка Христова и оркестър София, Дърти Пърчес & Амалия, Камелия Тодорова и Брас Асосиейшън КОМБО, Васил Петров & Биг бенд Благоевград и др.
"Summer Jam", Варна
"Summer Jam" е слънчев летен формат, който събира част от елита на българския поп в един концертен спектакъл, който може да се види в Летния театър във Варна на 25 август. Идеен вдъхновител на проекта е композиторът и аранжор Живко Петров, а звездите на сцената ще бъдат Орлин Павлов, Белослава и Любо Киров със своите големи хитове. Плътност на звуковата картина ще даде включването в проекта на JP3 трио: Живко Петров - пиано, Веселин Веселинов-Еко - бас и Димитър Семов - ударни.
Национално турне на Васко Василев
След изключителния успех на концертите с филмова музика, цигуларят Васко Василев стартира серия от 6 концерта под открито небе в сърцето на лятото. Летните театри на Сандански - 25, Пловдив - 27, Бургас - 28, Варна - 29, Велико Търново - 30 и Русе - 31 август ще посрещнат музиката на виртуозния музикант.
"Аполония", Созопол
Тази година ще бъде отпразнуван тридесетгодишният юбилей на Аполония - най-големия културен фестивал в страната. Преди впечатляващата програма, организаторите ще представят атрактивна изложба, съставена от невиждани досега кадри от фестивала. Откриването на "Аполония 2014" ще бъде на 28 август с концерта "Българската душа в музика".
Концерт на Андреа Бочели
Поради огромния интерес и логистични причини, организаторите от Symphonics Concerts и European Event Service решиха да преместят напълно разпродадения концерт на Андреа Бочели от Арена Армеец на 30 май 2014 г. на стадион "Българска армия" на 31 август 2014 г. Според тях с преместването на концерта на стадион "Българска армия“ значително ще се подобрят качеството на звука и визията, като се дава възможност и на много фенове, за които билетите не са стигнали.
"Международен фестивал на фолклорната носия 2014", Жеравна
Инициатор и двигател на създаването и провеждането на Фестивала на фолклорната носия е създателят и продуцент на ансамбъл "Българе" Христо Димитров. Главен организатор на фестивала и негов домакин е Национален фолклорен ансамбъл "Българе", а съорганизатори са "Бона фиде", Кметство Жеравна и Община Котел. Събитието ще се състои от 22 до 24 август и ако решите да го посетите не забравяйте, че трябва да сте облечени с фолклорна носия, както и да се запознаете с пълния списък със забрани.