вторник, 5 август 2014 г.

Служебното правителство!

Президентът Росен Плевнелиев обяви състава на новото служебно правителство. Както се
очакваше, премиер е проф. Георги Близнашки. Ето го и състава на четвъртия в историята на България служебен кабинет.
Екатерина Захариева е вицепремиер по икономиката. Христо Иванов става вицепремиер и министър на правосъдието. Илияна Цанова ще отговаря за средствата от Европейския съюз. Сред тях е Йордан Христосков – социален вицепремиер.

„Служебното правителство ще покаже, че управлението на държавата може да бъде отворено към гражданско общество. За мен истинският герой от годината е гражданското общество, което е истинският гарант за европейското развитие на страната и аз ще го подкрепям по своя начин. За мен е чест да номинирам проф. Георги Близнашки за министър-председател, той е виден конституционалист, доказан демократ и европеец”, заяви във встъпителната си реч президентът Росен Плевнелиев.

Ето кои влизат в състава на служебното правителство:
Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Васил Щонов, служебен министър на икономиката и енергетиката

Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването

Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи

Румен Порожанов, служебен министър на финансите

Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната

Даниел Митов, служебен министър на външните работи

Мартин Иванов, служебен министър на културата

Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта

Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните

Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите.

Георги Близнашки обяви приоритетите на служебното правителство

Три основни приоритета очерта премиерът на служебното правителство Георги Близнашки при своето представяне в Гербовата зала на президентската администрация. Те са стабилност, подобряване образа на страната ни в ЕС и в НАТО и третият приоритет е служебният кабинет да продължи работата по ключови реформи, независимо от ограничените средства, каза Близнашки.
"Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията. Всички ще се придържаме към принципа на Конституционността. Служебното правителство не предлага бюджет, нито Конституционни промени. То трябва да осигури най-вече добра администрация, която остава отзивчива както към нуждите на обществото, така и към гражданите", заяви Георги Близнашки.

Служебният премиер заяви: "Няма да останем слепи и глухи към болките и тревогите на нашите сънародници, изпаднали в беда". Близнашки призова към национална солидарност.

Като основна задача на служебния кабинет си остава открито и прозрачно организиране на свободни и честни избори. "Служебното правителство ще се противопостави на всякакви органи на народния вот. Ще направим необходимото на всички български граждани да изявят своята воля. 405 дни българските граждани отстояваха човешкото си достойнство и демократични убеждения, българските граждани отстояха да бъдат източник на властта. Властта се връща при своя суверен. Нека докажем, че сме мъдър и горд народ, който е готов сам да определя своята съдба", каза Георги Близнашки.