събота, 9 август 2014 г.

Биткойните вече са у нас, имат и банкомат

Биткойните навлизат все повече и в България. Най-популярната криптовалута вече има
асоциация у нас, както и първи банкомат.

Биткойнът е децентрализирано виртуално платежно средство, чрез което се извършват финансови операции. Тази мрежа е равноправна и всеки един може да се включи или изключи от нея, когато пожелае. Самата дума произлиза от bit - най-малката единица за дигитална информация, и coin - монета.

Първото еволюционно устройство битомат (от биткойн и банкомат - бел. авт.) се намира в София и е разположено в сградата “Интерпред – Световен търговски център София”. Той е на човек от сдружението с нестопанска цел “Българска Биткойн асоциация” (ББА).

Засега битоматът

ще е еднопосочен,

т.е. чрез него може да получите биткойни срещу левове. В момента 1 биткойн струва 842 лева. При засилен интерес обаче нестандартният банкомат може лесно да бъде надграден в двупосочен биткойн автомат, който ще позволява обмена както на биткойни срещу левове, така и обратно.

“Имаме готовност за такава промяна и при достатъчен интерес от потребителите на биткойн ще го направим до няколко месеца”, казва собственикът.

Покупката става чрез три лесни стъпки. Иновативната машина следва един прост принцип: “Ако нещо изисква допълнителни обяснения, значи е погрешно.” Собствениците на битомата уточняват, че машината приема само и единствено левови банкноти. Цената е в левове и при спокоен пазар е с 4% надценка върху усреднената текуща цена на Bitpay, Kraken и Bitstamp – три от най-големите платформи за търговия с дигитални парични средства.

Потребителският интерфейс е на български и на английски, като се избира с натискане на бутон върху сензорния екран. Текущата цена на 1 биткойн е означена в долния ляв ъгъл. При спокоен пазар се обновява на всеки 10-15 минути.

ББА е регистрирана

на 23 юни

в Софийския градски съд. Тя си поставя за цел да съгласува интересите на членовете си при осъществяване на тяхната дейност, както и да разпространява и насърчава употребата както на биткойн, така и на други цифрови технологии за децентрализирано съхранение на стойност.

Сред целите на сдружението са и налагане на етични и професионални стандарти на поведение при използването на виртуалната валута и защита на правата на потребителите.

Пълноправни членове на асоциацията могат да бъдат само местни хора и фирми. Чуждестранните юридически и физически лица могат да бъдат само асоциирани членове. Отличителна черта на ББА е, че за пръв път се появява юридическо лице, който ще осъществява дейността си, без да има банкова сметка.

Членският внос е се внася от членовете на асоциацията в биткойни. За тази година членският внос зафизически лица е в 0,1 биткойна, а за фирми - 0,3.

Идеята дошла от форумите за биткойни у нас през март и само няколко месеца по-късно асоциацията е факт.

В България всеки гражданин, който има печалба от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн, трябва да плати 10% данък, обявиха от НАП наскоро. Обяснението е, че сделките с биткойни се третират като доходи от продажба на финансов актив.

Биткойнът е закодирана цифрова редица - оттам и криптовалута. Тя отговаря на определени математически условия и не подлежи на фалшификация и следене. При биткойните

няма възможност

за “двойно харчене”,

срещана при други виртуални валути - използване на една и съща сума 2 пъти.

Биткойните първо се споменават в статия, написана от човек с псевдонима Сатоши Накамото, след което по проекта започват да работят експерти. Той не се управлява като типичните валути - няма централна банка или организация. Могат да се обменят чрез компютър или смартфон на местно и международно ниво без финансов посредник.

При търговията един биткойн се дели на 100 млн. по-малки единици, наречени сатоши. Те се добиват чрез процес, наречен “сечене”.

Всеки може да се включи в него, като предостави изчислителните мощности на компютъра си за решаване на математически задачи с нарастваща сложност.

Не е известно обаче за какво се използват решените задачи освен за контрол на добива.
При всеки успешно преминат етап на изчисление на масив от големи числа се получават 25 монети (в миналото 50). Обикновено участниците в изчисленията са повече от един и биткойните се делят помежду им в зависимост от приноса. Изсечените монети се трупат във виртуални портфейли.

Проблемът обаче идва от това, че лесните комбинации отдавна са разгадани и в момента човек се нуждае от много мощен процесор и висок клас видеокарта, необходими за “сечене”.

Дори да са налични, те

изискват огромна

консумация на ток

Количеството биткойни зависи от това колко дълго е работила мрежата. В момента с всеки 10-минутен блок се генерират 25 нови биткойна. Количеството ще бъде намалено наполовина до 12,5 биткойна до 2017 г. То ще се намалява на всеки 4 г. до достигането на твърд общ лимит от 21 млн. биткойна през 2140 г.

Резките промени в стойността на биткойните са редки, но след всеки голям спад следва увеличение, което покрива разликата. Известният анализатор и фонд мениджър Питър Шиф сравни вълнението около валутата с фантастичния ръст и срив на луковиците на лалета в Холандия през XVII век. Той коментира, че няма позитивни “двигатели” за тези увеличения извън очакванията за още по-високи цени.

Почитателите на валутата не са на това мнение и твърдят, че биткойнът все още има огромен потенциал. “Ще има много ръстове и спадове във времето, но биткойн е най-важното изобретение от интернета насам”, коментира Роджър Вер, директор на бизнес развитието в BitInstant, услуга, която осигурява трансфер на средства между отделните биткойн борси. Според него цените, които виждаме в момента, не са справедливата стойност.

Голям недостатък на биткойна е безопасността. В доклад от 2012 г. ФБР изтъкна проблемите със сигурността около виртуалната валута и предрече, че кражбите ще се увеличават заедно с популярността на биткойна. Наскоро хакери са проникнали в Inputs.io и са успели да откраднат над 4100 биткойна.

Според тогавашната стойност това се равнява на 1,18 млн. долара. Inputs.io е т.нар. биткойн портмоне - услуга, която дава лесен начин за изпращане и получаване на биткойни. Сайтът твърди, че е най-сигурният с 20 различни мерки за защита, включително специално криптирани пароли, базирани на алгоритъм Blowfish.