сряда, 27 август 2014 г.

НЕК толерирала Ковачки

Служебното правителство разкри нови данни за прословутата толерантност на държавата към
бизнеса на Христо Ковачки. Закъсалата държавна компания НЕК трупа огромни дългове и просрочия към повечето доставчици на ток, но специално към фирмите, свързани с Ковачки, е била максимално коректна.

НЕК, чиито дългове са около 3 млрд. лева и на практика е пред фалит, е покривала най-стриктно плащанията си към държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", както и към свързаните с енергийния бос ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел". Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ "Свилоза", сливенската "Топлофикация" и др., докато останалите фирми са били в режим на изчакване. Това показва обобщена справка на Министерството на икономиката, изготвена след ревизия в НЕК. В нея са включени 50 компании, към които са били нареждани плащания през периода януари - юли. Само 34 в списъка са получили 50% и над 50% от парите, които им дължи НЕК.

Справката с разплащанията на НЕК показва, че държавната "Марица-изток 2" е получила 91% от парите си, или 88.6 млн. лв. ТЕЦ "Бобов дол" също се е радвала на особено внимание и е получила 90% от задълженията в размер на 43.9 млн. лева. НЕК е изчистила и 81% от дължимото към "Брикел", или 42.4 млн. лв., ТЕЦ "Свилоза" е взела 23.1 млн.лв., а сливенското парно е получило 11.9 млн. лв., или 71% от това, което му дължи НЕК. Почти 28 млн. лв. е получило и дружеството "Видахим", свързано с доскорошния шеф на Съвета на директорите на БЕХ Георги Христозов. Христозов е в борда на държавните "Мини Марица-изток" с изпълнителен директор Георги Златев, който допреди месеци бе в ръководството на "Брикел".

През юли Комисията за защита на конкуренцията разреши на 7 новоучредени компании, част от които със седалища във Великобритания или в Кипър, да придобият няколко мини и топлофикации в България. КЗК съобщи за предстоящи смени на собствениците на топлофикациите в Бургас, Русе, Перник, Плевен, ТЕЦ "Брикел", мините "Чукурово" и "Черно море". Те формално са притежания на регистрирани на Сейшелските острови фирми, но се смята, че зад тях стои Ковачки. Новите компании са регистрирани през май 2014 г. и нямат дейност, което навява съмнения, че са просто пощенски кутии и параван.

За разлика от фирмите фаворити, има и силно ощетени, които получават едва 20-30% от парите, които им дължи НЕК. Сред тях са "Енерго-Про" и ЕВН, срещу които ДКЕВР започна процедура по отнемане на лицензите, след като те се опитаха да си прихванат вземания.

Проверката в НЕК бе разпоредена от вицепремиера Екатерина Захариева. Тя вече определи данните за странни, а от НЕК обясниха пред в. "Сега", че ще изчакат финалните резултати и ще коментират едва тогава. "Има такива производители на ток, които доста по-редовно са получавали сумите си, въпреки че НЕК губи 50 млн. лв. на месец, и има такива, които доста по-нередовно. Средното плащане е около 53%, т.е. 53% от сумите, които се дължат към НЕК, се плащат, има такива компании, които достигат 90 и над 90, а има такива, които са под 53%. Ще се видят тези резултати. Определени компании, които са добре известни, са свързани с някои от политическите сили, с някои от участниците...", обясни тя във вторник. Не са тайна връзките между фирми като "Брикел", Ковачки и партията ЛИДЕР, която гравитираше към БСП и ДПС, а наскоро пристана на Барековата "България без цензура".

"Никога в НЕК не е имало такава дискриминация. Ако ме питате каква е целта - всички помним как се убеждаваха миньорите да гласуват и с какви автобуси дойдоха хората на контрапротестите. Знаем на кого са "Видахим" и "Бобов дол", коментира вчера за в. "Сега" бившият икономически министър Делян Добрев.

Държавната електрокомпания е затънала с 2.9 млрд. лева към края на юни, а "в следващите 12 месеца се очаква задълженията й да нараснат с още 900 млн. лв.", каза вчера икономическият министър Васил Щонов.

Ето защо правителството чертае план за спасяване на сектора. Според министър Щонов неразделна част от него е поскъпване на тока - решение, което може да се вземе единствено от енергийния регулатор. "Разбира се, ако се вдигне цената рязко, системата ще влезе в баланс и всичко това ще може да се изчисти за една година, но това означава хората да плащат 50% или повече за ток, което е безсмислено", заяви Щонов пред bTV. Според него, ако секторът остане без реформа и фирмите продължат да се управляват неефективно, поскъпването на тока няма да реши проблема. "Това, което помага, е тежката, трудната работа - реформиране на дружествата, последователна политика на регулатора и предоговаряне на дългосрочни споразумения с ТЕЦ-овете", обобщи Щонов.



ОТЛАГАНЕ

Разсрочването на близо 85 млн. лв. дългове на "Въгледобив Бобов дол", свързвана с Христо Ковачки, все още не е факт. Документите не са били внесени във финансовото министерство, а са на етап оценка в НАП. Мините в Бобов дол нашумяха след репортаж на Нова тв за агитация за БСП и купуване на гласове сред работниците, както и унизителни гледки на миньори, които се бият за кренвирши във ведомствения магазин. Решението за разсрочване на осигурителни задължения пък бе взето изненадващо от надзора на НОИ в деня преди евровота на 25 май.



БОРД

Една от мерките за оздравяване на сектора е създаването на енергиен борд, който вчера бе одобрен от Министерския съвет. Това се случи без почти никакво обществено обсъждане. Проектът на постановление за борда бе публикуван за обществено обсъждане в понеделник, а два дни по-късно той бе приет. Председател на борда ще бъде вицепремиерът Екатерина Захариева, а неин заместник - икономическият министър Васил Щонов. "Твърде много грешки се направиха и всички проблеми ще бъдат предмет на разисквания в енергийния борд", заяви вчера премиерът Георги Близнашки.