четвъртък, 7 август 2014 г.

Реформаторите ще си изберат лидер след месец

В първата половина на септември Реформаторският блок (РБ) свиква конгрес, на който съюзът от партии ще избере свой председател. Това са решили лидерите на БЗНС, Движение "България на гражданите", ДСБ, СДС и Народна партия "Свобода и достойнство", които заседаваха до късно снощи в столична бирария.
Решението идва след като в понеделник лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на Блока, заради несъгласие, че политически крила в РБ разговарят еднолично с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Веднага след това група активисти на Гражданския съвет към блока издигнаха кандидатурата на Кънев за негов председател.
Според неофициална информация обаче, лобита в СДС и партията на Меглена Кунева са против оглавяването на Реформаторския блок от Радан Кънев.
Лидерите на партиите членки на блока излязоха снощи с шест точки, в които отново подчертаха единството на Блока и потвърдиха план за консолидация на Съюза към създаване на единен политически субект.
Обсъдена е и възможността за разширение на Блока, като потенциални партньори са "Протестна мрежа" и "Зелените", които напуснаха Съюза преди евроизборите.