сряда, 24 септември 2014 г.

Подари "Час внимание"!

Чували сме за много кампании и идеи започващи с призива "SOS!". Това е нещо различно.
Обикновено правим какви ли не SOS обръщения към публиката. Тук нещата се насочват в друга категория.
Доброволци от БЧК помагат на самотни и възрастни хора от отдалечените села на Пловдивска област. Кампанията “SOS-Час внимание” вече е достигнала до 800 души, нуждаещи се от грижа и внимание.
Нека отделим един час на нашите родители, баби, дядовци.
В милата ни родина селата пустеят. А единствените, които останаха в порутените къщички са нашите майки и бащи, баби и дядовци. Повечето от тях си нямат никой, но ние можем да променим това. Можем да бъдем с тях поне за час. За тях това ще значи много. Нямате представа колко. Те просто искат да си поговорят с някой.
Първата група с доброволци за посещение до възрастните хора ще започне на 26-ти /петък/ в Пловдив. Ако, сме ви докоснали и имате желание да се включите към нас като доброволец, информация за това, може да получите на националния телефон: 070017123 и от медийния партньор на програмата – сайтът http://trafficnews.bg/ и на сайта на БЧК Пловдив www.redcross-plovdiv.org.

До момента освен физическа охрана на възрастни хора в отдалечените села, компанията прави
и здравен мониторинг на всички свои абонати. Охранителите на фирмата са преминали курс за оказване на първа долекарска помощ. Предварително се изготвят лични досиета и здравни карти. Патрулите пазаруват лекарства по рецепти на възрастните хора, както и хранителни продукти. При спешни случаи се осигурява транспорт до лечебно заведение. Проектът се осъществява в партньорство с „Виваком”.

Български Червен кръст Пловдив се присъедини към програмата със специално обучен доброволчески екип, който следи всяка седмица за състоянието на възрастните хора в различни населени места.
„SOS! Час внимание!” е новата програма на компанията „ТРАФИК” , насочена към самотните възрастни хора. Тя е естествено продължение на социалния проект „ТРАФИК SOS – С грижа за хората”, който постави основите на нов тип социално отношение и осигури спокойствието, от което тези хора се нуждаят.

„SOS!” Час внимание!” е инициатива, която цели да ангажира всеки, който има възможност и добра воля да се включи в ежемесечните акции на „ТРАФИК” и БЧК.

Доброволците ще гостуват на самотните възрастни хора, ще разговарят с тях, ще ги изслушват и ще им помагат . Споделените проблеми ще бъдат отбелязвани в специален личен картон, за да може да се търси индивидуален подход за решаването им.