събота, 27 септември 2014 г.

Десетте най-странни фобии

Всеки човек се страхува. Когато обаче този страх е ирационален и продължителен към дадено
нещо или ситуация, вече става въпрос за фобия. Може би всеки е чувал за една от най-разпространените фобии – клаустрофобията. Това е страх от затворени пространства и се среща много често. Ето кои са десетте най-необичайни фобии:
1. Плутофобия
Плутофобията е страх от богатство. Парадоксално е, защото всички хора се стремят към по-добро финансово положение. Е, на някои може би им идва малко в повече.
2. Птеронофобия
Това е страх от гъделичкане с пера. Гъделичкането обикновено се свързва с положителни емоции, но явно някои хора не го приемат по този начин.
3. Селенофобия
Селенофобията е страх от луната. Някои хора отказват да напускат дома си вечер, когато се вижда луната, защото им е твърде плашещо.
4. Декстрофобия
Декстрофобията е страх от предмети върху дясната страна на тялото. Тази фобия остава много неясна и за психолозите, които не могат да си обяснят откъде идва този страх за предмети върху тялото само от дясната страна.
5. Ифифалофобия
Това е страх от ерекция. Среща се при мъжете и при жените. Лечението изисква много време – може да продължи от няколко месеца до няколко години.
6. Неофобия
Неофобията е страх от всичко ново – независимо дали е ново изживяване или нов предмет. Често нежеланието да се научи нещо ново може да се обърка със страх. Често при децата и възрастните хора неофобията може да причини пристъпи на паника.
7. Сиофобия
Това е страх от сенки. Всички сме чували за страха от собствената си сянка, но за някои хора явно това се приема буквално. Сиофобията може да предизвика сухота в устата, пристъпи на паника или повишена сърдечна честота.
8. Погонофобия
Погонофобията е страх от бради. За повечето мъже е нормално да имат брада или поне да бъдат с леко набола брада. Има хора обаче, на които какъвто и да е вид окосмяване на лицето ги плаши.
9. Трискадекафобия
Това е страх от числото 13. Трудно е да се прецени къде е границата между силното суеверие при някои хора и наистина страдащите от трискадекафобия. Хората, които страдат от тази фобия стават изключително загрижени и притеснени за всичко, свързано с числото 13.
10. Гимнофобия
Гимнофобията е страх от голотата. Това не е просто по-засилена форма на срамежливост. Гимнофобията е страх от това човекът да види себе си или някой друг гол. Според психолозите едни от причините за това състояние са, че човек се чувства беззащитен, има проблеми със сексуалността, изпитва чувство на малоценност или всички взети заедно.